FUTBOLDA BOYUMUZUN ÖLÇÜSÜ!..

Fehmi KETENCİ 29 Tem 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Ağustosta başlayacak olan futbolda 2016-2017 Spor Toto Turgay Şeren Süper Ligimiz'e hazırlanan süper lig takımlarımız olanca güçleriyle yeni sezona hazırlana dursunlar

Ağustosta başlayacak olan futbolda 2016-2017 Spor Toto Turgay Şeren Süper Ligimiz’e hazırlanan süper lig takımlarımız olanca güçleriyle yeni sezona hazırlana dursunlar, Avrupa arenasında boy gösterecek takımlarımız da yavaş yavaş mücadelenin içinde yer almaya başladılar. 2015-2016 Spor Toto Süper Ligi’ni üçüncü olarak kapatan  Atiker Konyaspor, UEFA Ligi’ne gruplar aşamasında katılacak. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde karşılaşacak takımlarımızdan Şampiyon Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi gruplarına şampiyon olarak doğrudan katılacağı için şimdilik hazırlık dönemi çalışmalarına, hazırlık karşılaşmaları ile devam ediyor.

Şampiyonlar Ligi’ne katılacak bir diğer takımımız ise, lig ikincisi Fenerbahçe.  Bilindiği üzere, statü gereği, lig ikincimiz Şampiyonlar Ligi gruplarına kalabilmesi için 3.ön eleme turundan başlıyor, bu turu geçtikten sonra Play Off turundaki rakibini bekleyecek ve iki maçlık bu süreçte turu geçerse; Şampiyona’ya direkt olarak gruplarda başlayacak olan Spor Toto Süper Ligi 2015-2016 şampiyonu  Beşiktaş ile birlikte Şampiyonlar Ligi Gruplarına kalacak.. Ön eleme turlarının erken başlaması, takımlarımızı tam olarak iyi bir hazırlık dönemi geçiremeden karşılaşmalara çıkmalarına neden oldu.. Takımlarımız, eksik yerlerine gerekli transferleri tamamlayamadan UEFA ön eleme turlarında maç yapıyorlar. Osmanlıspor ilk başlayanlardan. Bu karşılaşmalarını oldukça başarılı bir şekilde atlattı ve 3. ön eleme turu maçına çıktı. Takımlarımızın bu dönem önemli sorunları var; en önemlisi; UEFA tarafında uygulanan finansal denetim. Galatasaray ve Trabzonspor bu denetimi en yoğun yaşayan takımlarımızdan. O nedenle de transfer konusunda oldukça sıkıntılı bir dönem yaşıyorlar. Fenerbahçe ve Beşiktaş da bu denetime tabiler ama UEFA ile yaptıkları anlaşma gereği daha dikkatli davranıyorlar ve transfer yasağıyla karşılaşmamaya özen gösteriyorlar..

İşte böylesi bir ortmada, finansal kısıtlamayı da göz önüne alarak transferler konusunda geç kalan, geçtiğimiz yıl UEFA kupası karşılaşmasında hakem hataları sonucunda üç futbolcusu cezalı olan, sakat futbolcuları ve UEFA 2016’da Milli Takım’daki futbolcularının izin sonrası takıma geç katılmaları nedeniyle eksik kadrosuyla ve henüz takıma adaptasyonlarını tamamlayamayan yeni transferleriyle Fenerbahçe UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eşleme turu ilk karşılaşmasına çıktı. Fenerbahçe, yeni transferleriyle Kadiköy’de Ülker Arena Fenerbahçe Stadyumu’nda Fransız temsilcisi Monaco ile karşılaştı. Karşılaşmada, ana takımdan en az 6-7 futbolcusu eksik bir kadroyla sahadaydı ve beklenenden daha iyi bir performans gösterdi ve Monaco’yu 2-1 yendi.. Fenerbahçe, yeni transferlerinin, iyi, güven veren bir oyun sergiledikleri bu karşılaşmadan, ikinci karşlaşma ve tur için avantajlı bir sonuçla ayrıldı. Tüm kısıtlamalarların etkin olduğu bu ortamda nokta transferleriyle ince eleyip sık dokuyan Fenerbahçe, uyguladığı transfer politikasında başarılı olduğunu gösterdi. 3-5-2 sisteminin sağ kanadında yer alan Hollandalı Wan Der Wiel’in takıma adaptasyonunun tam ve çok başarılı bir görev adamı olduğu, Liverpol’dan transfer edilen stoper Martin Skirtel’in sağlam, tam bir görev adamı olduğu, Genç Salih Uçan’ın, orta sahada hücuma yönelik çok iyi işler yapabileceği, Emenike’nin ise; yenilenmiş, güçlü olarak takıma geri döndüğünü gördük.

Fenerbahçe kısa sürede, bunca eksik ve cezalısının olduğu dönemde, tam hazır olmamasına rağmen başarılı bir görüntü sergiledi. Avantaj sayılabilecek bir sonuçla da ikinci karşılaşmaya gidecek. Sakatlar geri döndüğünde, yeni transferler takıma tam uyum sağladıklarında Fenerbahçe çok daha iyi olabilecektir. Bu şartlarda turu geçebilen bir Fenerbahçe  play-off turunda da başarılı olup Şampiyonlar Ligi Gruplarına kalabileceği umudunu arttırdı.. Avrupadaki mücadele edecek tüm takımlarımıza başarılar diliyoruz.