Yılbaşı gecesi keyfini yaşamaya bakın!

Fehmi KETENCİ 31 Ara 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları

Bu gece saat yirmidört itibarı ile kabus dolu bir yılı geride bırakacağız. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2023 yılından neler umduk ama neleri bulabildik. Umarım yeni yıldan beklediklerimizin bir kısmı bizi birazcık olsun mutlu edecek, en azından hayal kırıklığı yaratmayacak kadarı gerçekleşir. Sağlığımız bozulmadan, “cep delik cepken delik” kalmadan, aile huzurumuz, ülke huzurumuzun bozulmadığı bir yıl olur.

      Böylesine umutların yeşerdiği ve gerçekleşmesi, sağlıklı, mutlu, başarılarla dopdolu, ekonomik ferahlığın evlerimize de uğradığı bir yıl dileklerimle Yeni Yılınız Kutlu Olsun.

      Yeni yılı karışılamaya hazırlandığımız ve hemen hemen birçoğumuzun bunu nasıl yapacağımız besbelli.

      “Buradan bakınca hemen belli oluyor. Birçok evde bu sözümüz bu hayat pahalılığında iyice ulaşılamaz olan, hayali bile mümkün olamayan eğlence yerlerindeki yeni yıl kutlamalarına katılamayanlar için, gecenin anlam ve ehemmiyetini yansıtan hazırlıkların olanca hızıyla sabahın erken saatlerinde başlayıp akşama kadar devam ettiğini görüyoruz. Görüyoruz demeye gerek yok. Ben de yeni yılı karşılama hazırlığındayım. Ailece evde kutlama yapabilme altyapısını oluşturmak için sabahtan hazırlıklara başladım bile... Olabilenle yetinerek tabii ki

      Ben beni bileli, yeni yıl kutlamalarının en gözde yöntemi bir kadeh alkol alınarak eğlencenin doruğuna varabilmektir. Bunu evde de yapsanız, bir eğlence yerinde kutlama mutluğunu yakalayanlardan da olsanız işlem aynıdır. Sızıp uykuya dalıncaya kadar birkaç kadeh alkolle kol kolasınız. O izin verdiğince ve elvirdiğince ayık kalabilirsiniz ve öyle bir an gelir ki yenik düşüp, ya körkütük sarhoş olur, gecenin kalan bölümünden bihaber, ertesi günün öğlen sonrasına kadar yaşamdan uzaklaşırsınız. Veya; direnir, eğlenceye devam eder gecenin sabaha kadar keyfini çıkarmaya bakarsınız.

      Ne şekilde olursa olsun, bu gece sizi yönetecek olan birkaç kadeh şarap, rakı veya viski veya benzeri alkol ihtiva eden içeceklerdir. Böylesine bir ortamda geceniz hayırlı olsun ve kendinize mukayyet olun.”

      Ne güzel ve etkileyici hikaye değil mi!

      Ancaaak, aşağıda alkolle ilgili söyleyeceklerimize de birazcık kulak verin. Ama gelen paragrafta yazdığım bu bölüm bu yılbaşı için olması kararlaştırılmış hikayenin tam olarak yaşanamayacak gerçekleridir. Önce onu okuyun, sonra aşağıdaki alkolle ilgili anlatacaklarıma göz atın.

      Yukarıda, yazı girişinde bir öyküymüş gibi yılbaşı ilgili söylediklerimi artık gerçekleşmesi imkansız gibiymiş gibi okuyun pek de ciddiye almayın. Yukarıda yazdıklarımın bundan önceki yılbaşılarda yapmaya çalıştıklarımdan bir bölüm iyi niyetli yaşam kesitleri olarak düşünün. Nerede kaldı beklenen bir gecelik yılbaşı hazırlıkları ve kurulan hayaller..

     Televizyon ekranlarına yansıyanlardan, çarşı pazarda rastladığımız alışverişlerdeki şikayetlenmelerden o yılbaşı hazırlıkları ve hayal edilen yılbaşı kutlamaları artık tam olarak  mümkün görünmeyenlerde, hayallerde kaldı. O yılbaşı sofraları tam olarak hayalleri kurulan bir öyküye döndü. Değil yılbaşı sofrası hazırlamak çoğunluk artık karnını doyurmakta zorlanıyor durumdalar. Çoğunluğun yılbaşı gelmiş umurlarında bile değil.. Ucuz karın doyurabilmek için zeytin-peynir ve soğan ekmek, sokak satıcıları bile lüks oldu yanına bile yaklaşılamıyor

Bu gece artık bizimle olamayacak ama ben yine de o hayal kurduğumuz o gizemli alkol esintileriyle renklendirdiğimiz o gizemli yılbaşılarındaki birkaç kadeh alkolün yaşattığı yılbaşı hayallerimizden biraz söz edeyim.!...

      Hangi dönem olursa olsun, finansal destek adına veya benzeri nedenlerle (hiç neden olması gerekmiyor ya!) akla ilk gelen, çoğu zaman fiyat ayarlaması mazereti ile yumuşatılmaya çalışılan zamlar, alkollü içeceklere sigaralara ve benzeri maddelere yapılır. Bu artık alışılagelmiş yeni yıl geleneklerinden vazgeçilmeyenleri haline gelmiştir. Burada yapılanı mazur gösterecek mazeretleri de hazırdır. “Aman efendim, içmeyiversinler. Keyfi olarak tüketilen bu maddeleri tüketerek sefasını sürenler cefasına da katlanırlar!…”

      Ancak, bilinen bir gerçek var ki devlet en önemli gelir kaynaklarından birini bu “aman efendim, içmeyiversinler!…” deyip dudak bükülenlerden elde ediyor. Bu tür maddeleri tüketenler devlete vergi ödeme konsunda en sadık ve tutarlı vatandaşlardır.

      Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalardan çıkan sonuca göre; her gün bir-iki kadeh şarap her derde deva oluyormuş. Bu konuda 40 yılı aşkın süren bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre, düzenli olarak alınan günde bir iki kadeh alkollü içkinin insan sağlığı açısından yararları ön plana çıkmaya başlamış bile.

      İngiltere’nin önemli gazetelerinden birinin sayfalarına taşıdığı bir habere göre; düzenli olarak alkollü içki içmenin sağlığa faydaları, zararlarından çok daha fazla imiş…

      Son yıllarda ortaya çıkan sonuçlar, kırmızı şarabın insan sağlığı açısından yararları, viskinin ise; kanı sulandırma özelliği nedeniyle kalp krizini önlemede ekili olduğunu göstermiştir. Uzmanların görüşlerine göre, düzenli içki içmek kalp için günde bir saat egzersiz yapmak kadar faydalı imiş!…Yine uzmanlara göre; alkol günde bir-iki kadeh ve düzenli olarak alınması gerekiyormuş. Ayrıca düzenli içki içenler hiç içmeyenlere göre daha uzun ömürlü oluyorlarmış…

      Evet sevgili dostlar... Her ne kadar “içmeyiversinler efendim!...” deseler de ne kadar çok içerseniz ekonomiye katkınız nedeniyle ellerini oğuşturanların çok olduğunu unutmayın.

      Hele hele, eğlencenizin ortağı ve kaynağı olarak alkole sarıldığımız yılbaşı gecesinde bunu biraz daha çok hatırlayalım. Alışkanlıklarımızdan vazgeçmek kolay olmuyor. Evde de kalsak, dışarıya da çıksak, bu gece bu işin ucunu kaçıracağımız kesin. En azından eğlencenin tadını kaçırmayacak kadar, ona teslim olmayacak kadarıyla yetinmeye bakalım.

      Gece uzun ve yılda bir yaşanandır. Şartlar ve ekonomik durumumuz kısıtlı olsa bile, alabileceğiniz bir kadeh şarapla yeni yılda alışkanlık haline gelen kontrolsüz fiyat artışları ve yeni zamlarını bir gece olsun unutarak yılbaşı gecesinin her saniyesine kadar keyfini çıkarmaya bakalım. Acısıyla, tatlısıyla, tüm olumsuzluklarına rağmen 365 sayfa arasında birçok güzel anı saklayarak bir yılı daha sağlıkla, yarının ne olacağını, neler getireceğini düşünmeden tamamlayabilmenin mutluluğunu yaşayalım….

      Umarım yeni yıl da da mutluğumuzu yansıtacak yaşam biçimimizle dolu anılarımız, çoğunluğu mutsuzluklarla dolu olumsuzluklardan çok daha fazla olur… 2024’ün 2023’ü aratmaması, sağlıkla, mutluluklarla, umut edilen, özlemle beklenen yaşam şartları ile dopdolu bir yıl olması dileklerimle;

      Yeni Yılınız Kutlu Olsun