"YENİ NESİL" SELAMİ ŞAHİN ŞARKILARI GELİYOR

Micheal KUYUCU 07 Nis 2024

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Popüler müzik endüstrisinin en üretken müzik insanlarından biri olan ve yüzlerce hit olmuş besteye imza atan Selami Şahin'in tribute albümünün ikincisi adım adım şekilleniyor.

Selami Şahin için hazırlanan tribute albümünün birincisi 2023 yılında yayınlandı. “Selami Şahin Şarkıları 1” adlı albümde on tane şarkı yer aldı. Usta bestecinin on bestesi on farklı yorumcu tarafından seslendirildi. Teoman, Sıla, Kenan Doğulu, Sakiler gibi her türün yorumcusu yer aldı bu albümde. Şarkıları her yorumcu kendi tarzında seslendirdi hatta şarkıları her solist kendi müzik ekseninde şekillendirdi ve çok farklı yorumlar ortaya çıktı. Ortaya güzel eserler çıktı. Selami Şahin gibi usta bir bestecinin kendine has melodik yapısı olan kendine has duygusu olan bestelerinin cover’lanması çok riskli bir olaydı. Bu albümde yer alan sanatçılar birinci albümde bunu hakkıyla yaptı ve başardı. Albüm bir dijital albüm olarak yayınlandı. Tüm şarkılar yayınlandıktan sonra albümün plağı da koleksiyoncular için müzik marketlere sunuldu. A’dan Z’ye her detayı düşünülmüş en ince noktasına kadar planlanmış bir proje oldu “Selami Şahin Şarkıları I” albümü.

Albümün ikinci ayağı yola çıktı

2024 yılında albümün ikinci ayağının da ilk notaları duyulmaya başlandı ve “Selami Şahin Şarkıları II” albümünün ilk şarkıları yayınlanmaya başladı. Albümün ikinci ayağında da Selami Şahin’in klasikleşmiş milyonlar tarafından sevilen şarkıları farklı yorumcular tarafından seslendiriliyor. Şarkılar belirli periyotlarda yaklaşık on beş, yirmi günde bir yayınlanıyor ve her şarkı projenin bir ayağı olarak piyasaya sunuluyor.

Şu an için albümden dört tane şarkı yayınlandı. İlk yayınlanan şarkı Selami Şahin’in seksenlere damgasını vuran klasiği “Alışmak Sevmekten Zor” oldu. Bu şarkı çok özel bir şarkıdır. Ümit Besen’inden tutunda Ajda Pekkan’ına kadar albümünde seslendirmeyen şarkıcı kalmadı. Sahne desen hemen hemen her solistin sahne repertuvarında yer alan bir şarkıdır “Alışmak Sevmekten Zor”. Bu proje albümde şarkıyı Gökhan Türkmen seslendirdi ve “Selami Şahin Şarkıları II” albümünün açılışını yaptı. Gökhan Türkmen şarkıyı tam bir Gökhan Türkmen şarkısı gibi seslendirdi, içine kendine has melankolik ruhu da kattı. Bu şarkı şu ana kadar yayınlanan en melankolik versiyon oldu diyebilirim. “Alışmak Sevmekten Zor” benim de çok sevdiğim hatta taptığım bir şarkıdır. Bana da sorsalar ben de kafadan direkt bu şarkıyı seslendirmek isterdim. Gökhan bu açıdan çok şanslı diyebilirim çok iyi, baba bir şarkıyı seslendirmiş.

Albümün ikinci şarkısı “Gözler Kalbin Aynasıdır” oldu. Can Ozan şarkıyı alternatif pop türünde seslendirdi ve kendi tarzını yüzde yüz şarkıya yansıttı. Şarkı alternatif rock türünde bir düzenleme ile çıktı karşımıza bir başka deyişle seksenlerin bu hit şarkısı Z kuşağı versiyonuyla albümde yer aldı.

Son birkaç yılın yıldızı parlayan ismi KÖFN albümün üçüncü şarkısı “Gitme Sana Muhtacım”ı seslendirdi. KÖFN ‘un kendi orijinal soundu da retroya yakın olduğu için bu albüme çok rahat adapte oldu. Zeki Müren’in klasikleşmiş yorumu ile müzik tarihine geçen “Gitme Sana Muhtacım”ı pop&rock bir düzenleme ile yorumladılar. Araya ekledikleri solo ile şarkıyı bayağı farklılaştırmışlar.

 

Bu şarkıları yeniden yorumlamak zor iş

Şunu çok net söylemek isterim ki bu tarz toplumla bütünleşmiş milyonlarca kalbe dokunan şarkıları yeniden seslendirmek ve orijinal düzenlemelerinden uzaklaştırmak biraz risk. Hele Selami Şahin şarkıları için bu risk çarpı iki oluyor. Çünkü Şahin bu şarkıları yetmişlerde ve seksenlerde yayınlarken dönemin en iyi aranjörleri ile çalıştı. Müthiş yaratıcı orkestrasyonlar ile hazırlandı bu besteler. Ayrıca dönemin en baba şarkıcıları da seslendirdi bu şarkıları. Mesela “Gitme Sana Muhtacım”ın Zeki Müren yorumunu dinleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hani o davul ve darbuka ataklarla başlayan ve hemen ardından obua ile devam eden introsu olan versiyondan bahsediyorum. Dileyen kişiyle dilediği şeye bahse girerim bugün bu düzenlemeyi bu soundu yakalayacak ne bir aranjör var ne de bu kaydı çıkartabilecek bir stüdyo var. Bu şarkılar o dönem müthiş hazırlanmış ve gerçek bir sanat eseri gibi tarihteki ölümsüz yerlerini almışlar. Bu nedenle bu şarkılara hangi aranjör hangi şarkıcı ya da grup yeni bir versiyon yapsa kulaklar hep ilk versiyonları arayacak. Bu versiyonları çok yakından bilen biri olarak benim de kulaklarım yeni versiyonları dinlerken ilk yapılan orijinal kayıtları aradı.

Ancak burada amaç bu tribute albüm aracılığı ile Selami Şahin’i aynı zamanda değişen zamana karşı güncellemek ve onu yeni nesille tanıştırmak olduğu için bu düzenlemeleri hiç yadırgamadım.  Lider Şahin babası için ilk günden beri bu stratejiyi geliştirdiğini hem biliyorum hem de bizzat görüyorum. Bu strateji çok akıllıca. Yeni nesil alternatif müziğinde Selami Şahin şarkılarının da bu türün temsilcileri tarafından yapılan yorumlarla yer alması çok güzel bir düşünce. “Selami Şahin Şarkıları” albüm serisinde de hedef yüzde yüz olmasa da yüzde yetmiş, yetmiş beş kadar bu şarkıları yeni nesille buluşturmak olmuş.

Proje albümünün dördüncü şarkısını Koray Avcı seslendirdi. Avcı “Ne Faydası Var” adlı seksenlerin hafif Arabesk kokan şarkısını seslendirdi. Bu şarkı üst üste yayınlanan üç alternatif pop türündeki şarkıdan sonra ilk alaturka kokan şarkı oldu. Daha önce İbrahim Tatlıses’in de seslendirdiği “Ne Faydası Var”ı Koray Avcı bayağı damardan seslendirdi. Şarkının video klibi de iki haftada 170 binin üzerinde izlenme aldı. Şarkıların klip izlenmeleri de çok iyi olmuş. Bir ay kadar önce yayınlanan Gökhan Türkmen 825 bin, KÖFN 520 binin üzerinde izlenme almış.

 

Sırada hangi solistler var?

Selami Şahin Şarkıları II tribute albümünün yeni şarkıları yayınlanmaya devam edecek. Sırada Göksel, Linet, Ümit Yaşar, Ceylan Ertem, Serkan Kaya ve Elif Buse Doğan’ın seslendirdiği şarkılar var. Bu solistlerin seslendirdiği şarkılarla albümün ikinci serisi de tamamlanmış olacak.

Proje çok iddialı bir proje ve çok itinalı hazırlanmış. Her şarkının özel bir görseli hazırlanmış, olabildiğinde video kliplerle renklendirilmiş ve güzel de bir tanıtım yapılmış. Lider müzik bu kapsamda iyi iş çıkarıyor.

Çoğu proje ve tribute albümden yayınlandıktan aylar sonra bile insanların haberi bile olmuyor. Mesela usta besteci Bülent Özdemir’in de tribute albümü yayınlandı ama albüme hiç tanıtım yapılmadığı için milletin haberi bile yok. Bu açıdan bakılınca Selami Şahin’in proje albümünün tanıtımı da güzel yapılıyor. Her yayınlanan single ile bilgiler anında medya ile paylaşılıyor ve hemen haber oluyor.

Artık şarkıyı yap piyasaya sal git dönemi bitti. Şarkıya klip çek git dönemi de bitti. Artık yaptığın şarkıyı, çektiğin klibi çok iyi tanıtman lazım. Eskiden bir albümün kaseti çıktı mı kasetçilerin vitrininden yolda görür gider alırdık. Ya da gazetede bir haber çıktı mı insanlar hemen kasetçilerin yoluna düşer kasetçilere “Selami Şahin’in kaseti çıktı mı?” diye sorardı.

Şimdi dönem farklı. Dijital dönemde işler öyle iddia edildiği gibi kolay ilerlemiyor. Rekabet arttı, yayınlanan şarkı ve albüm sayısı arttı, proje albümlerde enflasyon arttı bunların rekabet içinde olduğu bir piyasa djital müzik piyasası. Gidip Spotify’dan veya YouTube’dan o şarkıyı ya da albümü bulman için o albümden haberdar olman lazım. Bunun için hem reklam yapman lazım hem de çok iyi bir halkla ilişkiler çalışması yapman lazım. Bunu Lider Müzik iyi yapıyor. Son dönemlerde yayınlanan proje- tribute albümleri arasında en iyi tanıtılan albümlerden biri oldu. Bu çizgi böyle devam etmeli.

Ben bu proje albümünde en çok Linet’in seslendireceği Selami Şahin bestesini merak ediyorum. Bununla beraber Göksel ve Serkan Kaya da eminim canavar gibi yorumlarla karşımıza çıkacaktır.

Bu albümü Spotify veya Youtube’dan yeni nesil deyimi ile sörç (search) yapıp bulun ve dinleyin derim.