YENİ YIL GELMİŞ NEYİME!

Fehmi KETENCİ 05 Oca 2024

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Yıllardır yeni yılla ilgili yazılarımızda neredeyse aynı şeyleri yazıyoruz. Ben de öyle yaptım. Yıllar önce yeni yıla girdiğimiz ilk günlerde yazdığım yeni yıl yazısından alıntılar yaptım. Gördüm ki; değişen hiçbir şey olmamış yazacaklarım aynen o yıllarda yazılanlarla neredeyse "kes, biç, yapıştır" olarak neredeyse aynıydı. Daha doğrusu söyleyecek yeni bir şeyimiz kalmamış. Aynen devamdı!

      Bugün iyisiyle, kötüsüyle yeni yıldan beşinci günümüzü da geride bırakmış durumdayız. Bir yılı daha geride bırakmış durumdayız ama daha beşinci gününe yeni girmişken aklımızda olan ve kara kara düşünmeye başladığımız o meşhur zamlarının ağır tokadını çoktan yemeye başladık. Yaşattıklarıyla kendini sürekli hatırlatacak öylesine kabus dolu bir yıl ki neresinden neleri anlatmaya başlasak hiç anlayabilir durumda değiliz. Geride bıraktığımız o bir yıldan neler ummuş ama neleri bulabilmiştik ve gelen yeni yıldan beklentilerimiz nelerdi pek umutvar değiliz. Ama en azından en umutlu beklentimizin geride bıraktığımız kabuslarla dolu bir yıldan daha iyi olacağı şeklindeydi. Umarız geçtiğimiz yılda yaşadıklarımızın benzerlerini yaşamamak en büyük temennimizdir.. Umarım yeni yıldan beklediklerimizin birçoğu bizi birazcık olsun mutlu edecek, en azından hayal kırıklığı yaratmayacak kadarıyla gerçekleşmesidir.

      Yeni yılın beşinci gününü geride bırakmaya hazırlandığımız şu sıralarda daha neler yaşayacağımız bekler durumdayız. Beklenti her yeni yıl girişinde sırtımıza yüklenen iğneden ipliğe yansıtılan zamlar asıl beklentiler gibi görünüyor ama, yeni yılı karşılamaya başladığımız günlerde yeni zamlarla ilgili olarak nasıl bir gelişme ile karşılaşacağımız neredeyse netleşmeye başlamış çoktan. Henüz pek kesinleşmemiş gibi görünse de yeni yılda karşılaşacağımız zam listeleri neredeyse tüm iletişim araçlarından yansıtılmaya başlamıştı bile. Yansıyanlara bakıldığında asgari ücretin belirlendiği ve şimdi de memur ve işçi emeklilerinin maaşlarına yapılacak iyileştirme zamları karışılamaya hazırlandığımız yeni yılın ilk ayının yarısında 2024’ün nelere gebe olduğunun netleşmesini ortaya çıkaracaktır. Sona eren yılın tamamlanmasına yakın son günlerde yeni yılın nasıl bir zam baskısı yaratacağı 2024 yılını hemen başındaki ilk ayı olan Ocak’ta çok beklemeden görebileceğiz.

      Buradan bakınca bugünden bizleri nelerin beklediği hemen belli oluyor. Bu düşüncelerle yeni yılın karşılandığı yılbaşı gecesi birçok evde-bu sözümüz bu hayat pahalılığında eğlence yerlerindeki yeni yıl kutlamalarına katılamayanlar için-gecenin anlam ve ehemmiyetini yansıtan hazırlıkların- günün koşullarına göre, elde avuçta olanlardan arttırabildikleriyle bazı şeyleri unutabilme becerisini gösterebildikleri bir yılbaşı gecesi yaşadılar. Yılbaşı gecesi hazırlıkları geçtiğimiz yıllardaki gibi olamadı, olamazdı da. Bu ekonomik sıkıntıların yarattığı zorluklarda sabahın erken saatlerinde başlayıp akşama kadar sürecek bir hazırlığın alamayacağını biliyorduk demeye gerek yok. Gördük ki, hayal edilen bir yeni yıl kutlamasını düşünebilmek bile artık lüks bir yaşam biçimiydi.  Böyle de oldu. Yılbaşı eğlencesine eşlik edecek o zenginlikte bir yılbaşı asla mümkün değildi. Yılbaşı gecesinde sıkça dillendirilen sitemlerin odak noktasında “yeni yıl gelmiş neyime zam damlar yüreğime” sıkça duyabileceğimiz sözcüklerdendi sıkça konuşulan. Ben etrafımdaki ailelerin çoğunda bu şikayet sözcüğünü dile getirdiklerini gördüm, duydum.

      Ben beni bileli, yeni yıl kutlamalarının en gözde yöntemi; çeşidi bol masada, bir kadeh alkol alınarak eğlencenin doruğuna varabilmektir. Bunu evde de yapsanız, bir eğlence yerinde kutlama mutluğunu yakalayanlardan da olsanız yılbaşı gecesi genele yaygın olan yaşam biçiminin aynıdır. Sızıp uykuya dalıncaya kadar alkolle kol kolasınız. O sizin verdiğince ayık kalabilirsiniz ve öyle bir an gelir ki yenik düşüp, ya körkütük sarhoş olur gecenin kalan bölümünden bihaber, ertesi günün öğlenden sonrasına kadar uyur, yaşamdan uzaklaşırsınız. Veya; direnir, eğlenir ve gecenin sabahlara kadar keyfini çıkarmaya bakarsınız. Ve en berbatı ise, uyandığınızda; gazete, televizyon veya internete yayınlanan sosyal medya sayfalarında size dayatılan zam haberlerinin sonu gelmeyen listeleri arasında kendinizi bulursunuz. İşte bu ortamda gece şikayetlenip sıkça tekrarladığınız “Yılbaşı, yeni yıl gelmiş neyime, kan damlar yüreğime”, sözleriyle tekrarladığınız “Yılbaşı, yeni yıl gelmiş neyime, kan damlar yüreğime” sözleriyle dile getirilmiş malum şikayetiniz çok daha fazla anlam kazanır ve daha da ağır gelecek bir kabusun benzeridir...

      Ne şekilde olursa olsun, bu gece sizi yönetecek olan birkaç kadeh şarap, rakı veya viski veya benzeri alkol ihtiva eden içeceklerdir. Böylesine bir ortamda geceniz iyi geçmiştir, bugün, 2024 yılının ilk günlerinde yaşayacaklarınız idrak edecek kadar direncinize sahipsinizdir ve kendinizi oldukça iyi hissediyorsunuzdur. 2024 yılında kendinizi iyi hissetmeye çook ihtiyacınız olacaktır.

      Yine o geceden yansıyan fotoğrafta en göze batanla yazımıza devam edelim.

      Özellikle ülkemizde en cefakar ama asla önemsenmeyenler akşamcılar, Ve özel gecelerini alkol içerek kutlayanlar!…

      Hangi dönem olursa olsun finansal destek adına veya benzeri nedenlerle (hiç neden olması gerekmiyor ya!) akla ilk gelen, çoğu zaman fiyat ayarlaması mazereti ile yumuşatılmaya çalışılan fiyat ayarlamaları, alkollü içeceklere sigaralara ve benzeri maddelere yapılır. Yapılacaktır da...

      Bu artık vazgeçilemeyecek bir gelenek haline gelmiştir. Ayrıca, yapılan zamlar sadece bilinenler ve öğrenebildiklerimiz değil. Liste o kadar kalabalık ki, buraya sığdırmam mümkün değil. Olanlarla ilgili diğer yorumlarımı sonraki yazılarıma sakladım.  

      Eğlencenizin ortağı ve kaynağı olarak alkole sarıldığımız yılbaşı gecesinde bunu biraz daha çok hatırlayalım. Alışkanlıklarımızdan vazgeçmek kolay olmuyor. En azından unutabilmek için deyip, eğlencenin tadını kaçırmayacak kadar, ona teslim olmayacak kadarıyla yetinmeye bakalım. 

      2024’ün 2023’ü aratmaması, sağlıkla, mutlulukla, başarı dolu, sorunlardan birazcık olsun arınmış bir yıl olması dileklerimle; “Nokta! Yeni Yıl gelmiş Neyime!” desek de, geleneklerimizden uzaklaşmayalım, söylenmesi gerekeni söyleyelim.

      Yeni yılımız 2024 kutlu, sağlığınız yerinde olsun. Aman kendinizi ayakta tutabileceğiniz direncinizi hiç kaybetmeyin

       Zamları sorarsanız onu hiç düşünmeyin yeni bir şey değil, bunlara da alışacağız deyin kendinizi teselli edin bulabildiklerinizle idare edin!