DELİKANLI BİLGİSAYARCI!

Fehmi KETENCİ 31 Tem 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Çağımızın ve günümüzün vazgeçilmezlerinden, yaşamımızın her anını paylaştığımız inanılmaz akıllı teknoloji harikası bilgisayarın, çocuklarımız, gençlerimiz üzerindeki etkilerini görmeyen, kabül etmeyen yoktur.

Çağımızın ve günümüzün vazgeçilmezlerinden, yaşamımızın her anını paylaştığımız inanılmaz akıllı teknoloji harikası bilgisayarın, çocuklarımız, gençlerimiz üzerindeki etkilerini görmeyen, kabül etmeyen yoktur. Çocuklarımıza alma sözünü verdiğimiz en önemli eşya mutlaka bilgisayardır. Veya çoçuklarımız, aklı ermeye başladığında bizlerden almamızı istedikleri en ayrıcalıklı armağandır bilgisayarlar. Gerçi, son yıllarda çocuklarımızın tercihleri önemli oranda değişti, evlerde kullanılan Home Bilgisayarlar’ın yerini “Ipad”ler ve sonra da asrın popüler pahalı oyuncağı “akıllı telefonlar” aldı ya. Bunların da bilgisayardan pek farkları yok. Aksine bağımlılık yapmaları açısında daha da etkindirler, bıktırıcıdırlar. Hangimiz çocuklarımızın bilgisayarı “iyi kullanan” olmasından başlangıçta rahatsız oluruz. Ona bilgisayar alabilmek için tüm olanaklarımızı seferber ederiz ama, aldıktan kısa bir süre sonra çocuklarımızın bilgisayara aşırı düşkünlüğünden rahatsız oluruz. Tüm zamanını bilgisayara ayıran çocuğumuzu çağın bu harika cihazından kıskanırız da. İşi daha da ileriye götürerek onunla görüşme zamanlarına kısıtlama getiririz.

İşte, bilgisayar böylesine bir tutku, bir yaşam, bir konuşma, kısacası etkili bir iletişim biçimidir ki; bazen içten içe, sinsice zarar veren bir kötü alışkanlık haline dönüşebilir. Gençlerimiz üzerinde farklı bir davranış sendromu oluşturur bilgisayarlar. Bilgisayar; gençlerin, tanıma özelliğini, yaşam biçimlerini, konuşmalarını, çevreleri ile iletişim kurmalarının yöntem yansımalarını, sevgi, hobi göstergelerini, en belirgin ve etkili olarak yansıtan ölçüttür. Bilgisayarla haşır neşir olmak, onu iyi tanımak, onun dilini iyi yansıtabilmek, onu bir güç simgesi olarak kullanabilmek onlar için delikanlılığın göstergesidir zaman zaman. Biz onlara “Delikanlı Bilgisayarcılar” deriz. “Delikanlı Bilgisayarcı”nın yaşam biçimi çook farklıdır çok!... Delikanlı bilgisayarcının dili bir başkadır dünyasında sürprize yer yoktur ama, sizi çoğunlukla şaşırtır. “Delikanlı bilgisayarcı” tam bir fenomendir. Kendini rol model olarak görür. Onunla iletişim kurmakta zorlanırsınız.

Bir alemdir “Delikanlı Bilgisayarcı”. Nasıl mı okuyalım bakalım:

      - Delikanlı bilgisayarcı toplu mouse kullanmaz. Bulunduğu ortamda optik mouse yoksa mouse’a elini bile sürmez.

      - Delikanlı bilgisayarcı yedekleme için CD kullanmaz, zip drive kullanır.

      - Delikanlı bilgisayarcı antivirüs, firewall gibi koruma programları kullanmaz, gerektiğinde bilgisayarını cansiperane savunur!

      - Delikanlı bilgisayarcı desktop'ında çiçekli-böcekli resimler bulundurmaz, active desktop kullanmaz.

      - Delikanlı bilgisayarcı kasa-monitör-klavye üçgeninden vazgeçmez. Laptop, tablet pc, vb. gibi hepsi birarada ürünleri pek tercih etmez

      - Delikanlı bilgisayarcı modeminin sesini kısmaz, sanal alemin denizlerinde kulaç atacağını tüm kamuoyuna duyurur.

      - Delikanlı bilgisayarcı mp3 formatında müzik dinlemez, çünkü mp3 sıkıştırılmış bir formattır, delikanlı bilgisayarcı sıkıştırmaya-sıkıntıya gelemez.

      - Delikanlı bilgisayarcı kasasına ses izolasyonu yapmaz, hard diskinin sesiyle huzur bulur.

      - Delikanlı bilgisayarcının bilgisayarı kilitlenmez, istisnai bir kilitlenme söz konusu olduğunda Ctrl Alt ve Del tuşlarını aynı anda kullanmaz, direkt power tuşuyla muhatap olur.

      - Delikanlı bilgisayarcı, silmek istediği bir dosyayı shift+del kombinasyonu ile siler, geri dönüşüm kutusu kullanmaz, tükürdüğünü yalamaz.

      - Delikanlı bilgisayarcı, Windows gezgini kullanmaz, aradığı dosyayı anında bulur!

      - Delikanlı bilgisayarcı, IP numarasını gizlemez.

      - Delikanlı bilgisayarcı, IMAC gibi renkli cicili-bicili bilgisayar kullanmaz.

      - Delikanlı bilgisayarcı, bilgisayarını sleep modunda bırakmaz, bilgisayarı her daim hazır ve nazırdır.

      - Delikanlı bilgisayarcı monitörünün üstüne meraklı ördek, kuş, böcük vb. materyaller koymaz.

      - Delikanlı bilgisayarcı internette sörf yapmaz, olsa olsa tavla, okey oynar.

      Delikanlı bilgisayarcılar üzerine alınmasın! Bunlar bitirim bilgisayar gençleri arasında dolaşan bilgisayarla ilgili esprilerden bir bölümü. Hep ilgimi çekmiştir, buraya aktarayım dedim.