​ŞİMDİ NELER OLACAK?

Fehmi KETENCİ 20 Haz 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Milyonların sevgilisi Fenerbahçe'de bugün gelinen nokta aslında biraz geç olmasına rağmen dünden belli idi.

     Milyonların sevgilisi Fenerbahçe’de bugün gelinen nokta aslında biraz geç olmasına rağmen dünden belli idi. Burada tek yanlış olan, bu konuda ivedilikle yapılacaklarda net karar için biraz geç kalınmasıdır. Karar vermede geç kalınmış olsa da istikrarlı, kurumsal bir yapıya sahip olabilmenin temelleri atılmıştır, eskiyi konuşmanın ve tartışmanın hiçbir anlamı yok. Bugün gelinen nokta, yıllardır asıl önemli olan futbolda sportif başarı konusunda bir adım bile yol alınamamış ve büyük umutlarla Aziz Yıldırım’dan yönetimi devralan Ali Koç ve yönetimine duyulan güvenin artık iyice yükselen “istifa” seslerine teslim olması ve giderek varolan yoğun duygusal heyecanın, her zaman destek veren taraftar üzerindeki etkinin kaybolmaya başlamış olmasıdır.

      2022-2023 Futbol sezonu sonu geldi. Uzun süreyle lig liderliğine ambargo koyarak sonunda rakipsiz gibi şampiyonluk ipini göğüsleyen Galatasaray’ın, özellikle Cumhuriyetimiz’in Yüzüncü Kuruluş Yılına denk gelen şampiyonluğu kazanması Fenerbahçe camiası ve taraftarında büyük hayal kırıklığına neden olmuştur. 

      Sadece futbol değil, birçok spor dalında var olan ve başarrlarıyla adından söz ettiren dünyanın en büyük spor kulüpleri arasında gösterilen Fenerbahçe’nin, futbolda yaşadığı başarısızlıkların yarattığı prestij kaybı camiada önemli bir hasar yaratacak gibi. 

      Bu hasarda özellikle takımdaşlıkla beslenen duygu tutkusuna özellikle bu yıl oldukça zarar vermiş gibi görünüyor. Yıllarca Fenerbahçe’de sembol olmuş Aziz Yıldırım’ın on yıllık başkanlığına çok önemli bir farkla 2018 yılı Haziran ayında son vererek başkan seçilen Ali Koç geride kalan beş yıl içinde bu beklentilere çare olamamış gibi görünüyor . Futbolda beş yıla varan şampiyonluk özlemi bu dönemde bu köşede birçok kez dile getirdiğim Fenerbehçe’de neler oluyor sorularıma yanıt bulamamanın hayal kırıklığını yaratıyor. Yılların Fenerbahçeli gazetecisi olarak benim üzerimde de büyük bir hayal kırıklığı yarattığını maalesef üzülerek görebiliyorum. 

      Beş yıllık Ali Koç yönetiminde, özellikle mali konuda kulübe sağladığı katkılar destekler, başarılı yapılanmalara rağmen, özellikle futbol konusundaki başarısızlıklar, iyice büyüyen şampiyon olmama özlemi, normal yönetim döneminin son yılını yaşayacak olan 

Ali Koç başkanı iyice zorlamaya başladı. Camiada giderek yükselen, özellikle stadyumdaki taraftarca da yansıtılan “İstifa” protestoları hiç de yabana atılamayacak yoğunlukta. 

      Belli ki, bu durum Başkan Ali Koç’u da olabildiğinden fazla etkilemeye başlamış. Cumartesi günü yapılan Mali Genel Kurulu’a yansıyan gerginliğiyle bunun çok daha belirigin hala geldiği gözlerden kaçmadı. Özellikle eski Başkan odaklı “gelin aday olun” restleşmesi, yönetiminin son yılında Başkan Ali Koç’u iyice rahatsız edecek gibi görünüyor. Mali Genel Kurul’da, özellikle Eski Başkan Aziz Yıldırım’a yönelik açıklamaları ve bir anlamda kibarca restleşmesi bu son yılnın başkanlık dönemi pek de iyi geçmeyecek. Her konuda oldukça stresli bir son yılı olacak gibi görünüyor. 

      Öncelikle bir yılı kapsayacak futbol takımı yeni yapılanmalarının nereye kadar tatmin ediciliği konusunda pek de inandırıcı bir ortam bulamayacak gibi. Başkan Ali Koç bu restleşmeler sonrasında her ne kadar futboldaki başarısızlık dışında birçok konuda iyi bir yönetim sergiliyor olsa da, camia ve taraftarın bu ortamda tatmin olabileceği tek şeyin futbolda şampiyonluktur. Asla unutmaması gereken yönetimde son yılı olsa da birçok konuda oldukça eleştiri yoğunluklu ve stresli bir dönem geçirecektir. Şu anda görünen o ki, sadece dışrıdan konuşma dışında adaylık konusunda herhangi bir harerette bulunmayan Aziz Yıldırım ve dışındakilerden hiçbir isim, şimdilik “aday olun seçime gidelim” restleşmesine yanıt vermiş durumda değil. Başkan Ali Koç “dişarıda konuşmayın, gelin aday olun, olamayacaksanız rahat bırakın, işimizi yapalım” siteminde pek de haksız değil.

     Kim aday olursa olsun, son bir yılı kalan ve sonrasında seçimli bir yeni genel kurula muhatap olmak durumunda kalacak. Kısacası arada mutlaka yönetilmesi gereken 

2023-2024 futbol sezonu var ve sezonun hemen sonunda yeni bir yönetim seçimi yapılacak. 

      Mali Genel Kurulda sert konuşan Ali Koç Başkan hala eski alışkanlıklarına ve hatalarına devam edecek gibi. Takımı yönetecek teknik direktör belli olmadan, elde boşta kalan eski transferler sorununu tam olarak çözmeden, kalacaklar, satılacaklar kesinleşmeden transfer çalışmalarına başlamış gibi. 

      Restleşmek iyi de, giderek güven bunalımına dönüşen bu durumun düzeltilmesi için neler yapılacak tam bir bilinmeyen.

      Mali Genel Kurulda restleşen Ali Koç’un işi tahmin edilenden çok daha zor. Fenerbahçe’de, neler olacak, bekleyelim göreceğiz.