SEVGİ, KARDEŞLİK ÜZERİNE

Fehmi KETENCİ 27 Haz 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Her Kurban Bayramı yaklaştığında kurbanlıklar için içimi bir hüzün kaplar ama geleneğimiz ve dini vecibelerimiz nedeniyle kurban kesme görevimizi yerine getirdiğimiz için kendimizi teselli ederdik..

BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

     Yazıyı yazdığım gün, geçtiğimiz cuma gününden başlayarak bu haftanın son gününe kadar devam edecek olan ve adına “dokuz günlük resmi Kurban Bayram tatili” denilen upuzun Kurban Bayramı tatilinin beşinci gününe denk gelen arefe günü. Olmazsa olmazlarımızdan dini bayramlarımızın beraberinde dört günlük tatili getiren Mübarek Kurban Bayrmımız’ın Arefesi. 

      Her Kurban Bayramı yaklaştığında kurbanlıklar için içimi bir hüzün kaplar ama geleneğimiz ve dini vecibelerimiz nedeniyle kurban kesme görevimizi yerine getirdiğimiz için kendimizi teselli ederdik..

      Bugün Mübarek Kurban Bayramının Arefe günü. 

      Hüzünlü gönül penceremden bakmak yerine, çokukluğumdan beri onca yıla sığdırdığım bayram coşkusunu biraz da olsa yaşamak gerek diye düşündüm ve o duygularla dört günlük Kurban Bayramına merhaba dedik. Bir süredir hem şartlar elvermediği, hem de gözlerimizin önünde kesilen kurbanlıkların yaşattığı hüzüne dayanamadığım ve kurban kesim görüntülerine dayanamadığım için kurban kesemiyorum. Bu görevimi başka şekilde yerine getirmeye çalışıyorum.

      Dört günlük Kurban Bayramının Arefe gününe başlarken; tüm olumsuzluklara karşın, sağlıklı, mutlu, gönlünüzden ve aile ocağınızdan bayram sevgisi, hoşgörüsü ve coşkusunun yanı sıra, geleneksel duygularınızın hiç eksilmeyeceği, ömür boyu süreceği bir bayram geçirmeniz dileklerimle Mübarek Kurban Bayramınızı içtenlikle kutluyorum. 

      Dilerim; sevgi, kardeşlik, özgürlük ve barış hevesiniz ve asıl önsemsememiz gereken yaşamdan beklentilerimiz hiç eksilmez, bayram sevinciniz ve coşkunuz tüm yaşamınızda vazgeçilmeziniz olur. Uygulamak durumuda olduğumuz tüm geleneklerimizde yapmamız gerekenlerde görevlerimizi yerine getirmekte eksiklik etmeyiz.

      Yine geldi bir bayram. Bayram coşkusunu çocukluğumda, günler, haftalar öncesinden çokça yaşayanlardanım. Özellikle çocuklar için en mutlu oldukları dönemlerdir bayramlar. Bayram sevgisi, neşesi ve özellikle çocukların yüzünde yansıyan bayram coşkusu hep özlediklerimizdendir. İslam alemi için kutsal bir görevin yerine getirildiği mübarek Kurban Bayramımızı bu günden başlamak üzere kutlayacak, geleneksel görevlerimizi yerine getirecek, bizleri bekleyenleri mutlu etmek için ziyaretlerine gidecek, sevgi ve hoşgörüyü paylaşacağız. Başta kaybetiklerimizin mezarlarını ziyaret ederek bir fatiha okuma görevilerimiz dahil, bir dini bayramda yerine getirmeyi kutsal görev saydığımız tüm işleri yapacağız. Bir süredir tam olarak hissedemediğimiz bayram coşkusunu yaşayarak olmasa da gönlümüzde hiçbir zaman eksiltmediğimiz bayram coşkusunun varlığını anımsamaya çalışacğız. 

      Gücü yetenler, Kurban Bayramının önemini taşıyan kurbanlarını kesecekler ve bir kutsal görevi daha yerine getirmenin huzuruna erecekler. Dini bayramlarımız; dini ve vicdani bir görevi yerine getirmenin ötesinde, bayram coşkusunu doyasıya yaşadığımız, kırgınlıkları ortadan kaldırabildiğimiz, sevgi, kardeşlik ve özgürlükleri paylaşma hoşgörüsünü gösterebildiğimiz çok özel günlerimiz olması vesilesiyle de yaşamımızın en vazgeçilmezidir.

      Her ne olursa olsun, ekonomik tüm açmazlara, yaşadığımız olumsuzluklara rağmen bayram çoşkumuzu yaşayabiliyorsak ne mutlu bizlere.

      Sevgi, kardeşlik, özgürlük, paylaşım hoşgörüsünü yaşayabiliyor ve yaşatabiliyorsak, bayramın varlığına anlam katabiliyorsak ne mutlu bizlere. 

      Her haliyle tüm olumsuzlukların yaşandığı dünya genelinden payımıza düşenlere, bizlere yansıyan tüm zorluklarına karşın, varlığımızı sürdürebilme konusunda kırılmayan cesaretimiz, geleceğe güvenle bakabilmenin en önemli göstergesidir.

      Bayramları kutlamak gönülden başlar. Gönüllerdeki bayram sevgisinin kutlamalara yansımasında ölçü yoktur. Yeter ki, tüm yaşam zorluk ve kısıtlamalarına karşın o sevgiyi hissedebilelim. Ve tabii ki bayram sevgi, kardeşlik, özgürlük anlam paylaşımlarını çocuklarımıza da hissettirebilelim. 

      Dört günlük bayramı evlerinde kutlayanlar var. Başka illerdeki aileleriyle kutlamak için onların yanına gitmeyi tercih edenlerimiz var. Dahası; yoğun iş ortamına bayram tatili arası vererek dinlenebilmek için şartları elverdiğinde tatil yörelerine gitmeyi tercih edenlerimiz var. 

      Başta İstanbul olmak üzere, tüm büyük şehirlerimiz neredeyse boşaldı. 

      Bunun bir de eve dönüşü var! Aman, dönüşlerdeki trafiğe dikkat! Sağlıkla geri dönüşün ve yaşamımıza bıraktığınız yerden devam edecek sorumluluklarınızın olduğunu asla unutmayın.

      Bayramınız zehir olmasın, çoşkunuzu diğer bayramlara da bırakın.

      Sözün özü; Kurban Bayramımız kutlu olsun. Mutlu Bayramlar.