2023 yılının en başarılı sanatçısı kim?

Micheal KUYUCU 01 Oca 2024

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları

Müzik endüstrisinin kabuk değiştirdiği 2020’li yıllardan biri daha geride kaldı. Müzik piyasasında alternatif seslerin daha çok duyulmaya başlandığı bir yılı geride bıraktık. Peki bu yılın ‘EN’leri kim oldu?

RTV (Radyo TV Takip) 2023 yılında radyolarda ve müzik televizyonlarında en çok yayınlanan şarkı ve şarkıcıları açıkladı. Şu an Türkiye’de radyo ve televizyon kanallarında yayınlanan müzikleri en iyi ölçümleyen kurum RTV. Bu açıdan onların listelerini bende yakından takip ediyor ve sık sık faydalanıyorum. Geçen gün RTV listelerine bir göz atayım dedim ve 2023 yılının en çok yayınlanan şarkıları ile en çok yayınlanan şarkıcılarını araştırdım.

“Yaz Gülü” ve “Antidepresan” zirvede

2023 yılında en çok yayınlanan iki şarkısı İrem Derici’nin “Yaz Gülü” ve Mert Demir ile Mabel Matiz’in seslendirdiği “Antidepresan” şarkısı olmuş. Üçüncü sırada ise Hande Ünsal’ın “Sen Yokken” şarkısı yer alıyor. Bu şarkılar bu yılın ses getiren önemli şarkılar oldu. Hemen hemen her yerde dinledik bu şarkıları.

Dijital medyada alternatif müzik yapanlar daha çok öne çıkarken geleneksel medyada yayın yapan radyolar ve müzik televizyonları işi sağlama alıp yayınlarında popüler isimlerin şarkılarına daha çok yer verdiler. Mesela listede ilk onda yer alan solistler içinde Köfn, Melike Şahin ve Dedublüman’ın dışında kalan yedi isim müzik piyasasında pandemiden önce de listeleri zorlayan isimler oldu.

Zirve Hande Yener’in

RTV 2023 yılında en çok dinlenen şarkılar dışında şarkıları radyo ve televizyonlarda en çok çalınan şarkıcıların da listesini açıkladı. Bu listenin zirvesinde Hande Yener var. Hande Yener’in bu ilk liste başarısı değil, Hande son beş altı yıldır hatta bana sorarsanız ilk müzik albümünden beri listeleri zorlayan bir isim.

Şaka maka Ajda Pekkan’ın uzun süren şampiyonluklarını yakalamaya başladı Hande. Hande Yener geçtiğimiz yıllarda da radyo ve televizyonlarda şarkıları en çok çalınan şarkıcılar listesinde yıl birincisi oldu. Bu onun yorumcu kimliğinin yanı sıra çıkarttığı hitler sayesinde oluyor. Hande’nin çok hit şarkısı var bu da onu yavaş yavaş artık bir diva yapmaya doğru götürüyor. 2000 yılında ilk albümünü yayınlayan Hande Yener ilk albümünden itibaren yayınlanan tüm albümlerinde hitler çıkartmayı başardı.

Hande hit çıkartma işine de devam edince zirveye yerleşti. Bu konuda Demet Akalın da çok başarıydı ama Demet özellikle 2020’li yıllarda hit çıkartma konusunda duraklamaya girince bu yarışta biraz geride kaldı. Son yıllarda Hande Yener zirve yolunda tek başına yarıştı diyebilirim.

 

2023 Yılının En HİT On Şarkısı

1

İrem Derici

Yaz Gülü

2

Mert Demir & Mabel Matiz

Antidepresan

3

Hande Ünsal

Sen Yokken

4

Hande Yener

Benden 1 Tane Daha Yok

5

Melike Şahin

Diva Yorgun

6

KÖFN

Al Aramızdan

7

Simge

Harcandıkça

8

Hadise

Feryat

9

Dedublüman

Belki

10

Soner Sarıkabadayı

Seviyo muyuz

 

Listelerin Sürprizi: Semicenk

Yılın en çok şarkıları dinlenen isimler sıralamasında ikinci sırada sürpriz bir isim var: Semicenk. Semicenk son bir iki yılda çok ciddi bir başarı kazandı ve kısa sürede popüler müzikte iddialı bir hale geldi. Listelere çok hızlı bir giriş yaptı, bu hızla devam ederse adını müzik piyasasına kalın harflerle yazdırır.

Listenin üçüncü sırasında yer alan isim İrem Derici oldu. Yıllardır zirvede olan Tarkan 2020’li yıllardaki düşüşüne devam etti ve şarkıcı en çok çalınan altıncı isim oldu. Tarkan’ın da çok sayıda hit şarkısı var onun yaşadığı düşüşü anlamlandıramıyorum ama bende görüyorum ve şaşırıyorum.

 

Tarkan’ın kendini toparlaması lazım

Tarkan hala bir mega star hala konseri ve ekstrası en pahalı şarkıcı. 2023 yılbaşında yevmiyesi en yüksek olan sanatçısı o. 1 milyon dolar gibi rekor bir fiyata sahne aldığı iddia ediliyor. Bu onun marka kimliği ve pazarlama konusundaki başarısının sonucu ama 2024 yılında Tarkan’ın şöyle bir oturup kariyerini tekrar masaya yatırmasını tavsiye edeceğim. Çünkü radyolarda da televizyonlarda daha fazla gözükmesi gerekiyor. Bunu da hak ediyor.

Bunu yeniden yakalaması için bir şeyler yapması lazım, mesela baba bir albüm yapsın, bir proje albümü yapsın atıyorum bir dizide oynasın filan… Yani gizemini ürünlerle beslemesi lazım. Tarkan’ın medyada yaşadığı düşüşlerden biri de kutuplaşmaya malzeme olması. O eski apolitik Tarkan gidince yeni Tarkan ister istemez “yandaş” olarak adlandırılan medyada ambargo yedi. Bu ambargoyu kesinlikle hak etmedi hak etmiyor da. Tüm zamanların en başarılı marka pazarlamasını yapan bir sanatçı olarak Tarkan’ın daha gidecek çok yolu var. Ama bu yol oturarak alınmaz artık üretmesi lazım.

2023 Yılında Şarkısı En Çok Yayınlanan On Sanatçı

1

Hande Yener

2

Semicenk

3

İrem Derici

4

Simge

5

Mabel Matiz

6

Tarkan

7

Merve Özbey

8

Hande Ünsal

9

Derya Uluğ

10

Buray