EUROVISION'DA RUSYA'NIN SUÇU NEYDİ?

Micheal KUYUCU 10 Mar 2024

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Eurovision Şarkı Yarışmasının Türkiye'deki ilk dünyadaki ikinci kitabını yazan adamım. Yıllarımı savunarak geçirdim bu yarışmanın politik olmadığını söyleyenlerin başında yer aldım ama maalesef son birkaç yılda yanıldığımın ben de farkına vardım.

Rusya – Ukrayna savaşında Avrupa Yayın Birliğinin tutumu ve Eurovision Şarkı yarışması komitesinin Rusya’yı yarışmadan diskalifiye etmesi Eurovision tarihinde ilk büyük siyasi çuvallama oldu. Hiç içime sindirememiştim bunu.

Tezgahlarla Dolu İki Yıl

Biz politik değiliz diye yıllardır şov yapan bu yarışma Rusya’yı politik bir nedenden dolayı yarışmadan çıkarttılar. Bunu yaparken bile politik olmadıklarını iddia ettiler. Sonra bu da yetmiyormuş gibi bir de gidip göz göre yarışmaya beş paralık bir şarkı gönderen Ukrayna’yı birinci yaptılar. Rusya’ya nispet yapar gibi Ukrayna’ya birincilik verdiler. Yarışmada favorilerden biri olan İngiltere’yi ikinci yaptılar. Sonra tezgahlarına devam edip birincilik verdikleri Ukrayna’ya “sen bu yarışmayı düzenleyemezsin. Sende savaş var” deyip 2023 yılında yapılan yarışmanın ev sahipliğini İngiltere’ye verdiler. Bu bir film senaryosu olsa “hadi oradan” der kimse izlemez bu filmi. Ama Batı emperyalizminin samimiyetsizliği olunca filmlerde bile inanılmayacak senaryolar gerçek oluyor.

Bunları henüz hazmetmemişken 2024 yılının Eurovision hazırlıkları başladı. Amerika’nın istediklerini yapmayan Rusya bu sene de ambargoluydu. Putin’in de sanki umurundaymış gibi bunu yine Rusya’ya karşı kullandılar. Tam hazırlıklar hızlanmışken İsrail’in Gazze katliamı patlak verdi.

Politik Değiliz Palavrasına Devam  

İsrail’in Gazze katliamını protesto eden kamuoyu İsrail’in de tıpkı Rusya’ya yapıldığı gibi yarışmadan diskalifiye edilmesini istendi ve bu konuda çok ciddi talepler geldi. Sosyal medya ayağa kalktı. Ama buna rağmen Rusya’yı “İzleyicileri müzik aracılığı ile bir araya getirmeyi amaçlayan bu kültürel yarışmanın değerlerini koruyacağız” palavrasıyla Eurovision Şarkı Yarışmasına sokmayan Avrupa Yayın Birliği 2024 yılında da aynı telden çalmaya devam etti.

Amerika’dan ve İngiltere’den gelen talimatlarla dizayn edilmeye çalışılan dünya düzeninin müzik & etkinlik ayağı Eurovision Şarkı Yarışmasından sorumlu Avrupa Yayın Birliği CEO’su Curran, “Eurovision Şarkı Yarışması devletlerin ve hükümetlerin değil yayıncıların katıldığı bir yarışmadır ve İsrail kamu yayıncısı yarışmaya yıllardır katılıyor. Eurovision şarkı yarışması dünya çapındaki izleyicileri müzik aracılığı ile birleştiren, politik olmayan bir etkinliktir” palavrasını söyledi. Eurovision komitesi her defasında papağan gibi aynı şeyleri söyleye söyleye İsrail’in Eurovision Şarkı yarışmasından diskalifiye edilmesini bırakın tartışmaya açmayı gündemlerine bile almadı.

Şarkının Sözlerinde 7 Ekim’e Atıf Var

Atalarımız ne demiş? “Yüz verdik ayıya geldi s…. halıya” Hiçte boşuna söylenmemiş bir söz bu. Eurovision Şarkı Yarışmasından yüz bulan İsrail kamu yayıncısı “Ekim Yağmuru” adında bir şarkıyı yarışmaya yollayacağını açıkladı. Şarkının alenen 7 Ekim tarihine yani o katliamın başladığı tarihe gönderme yapan bir şarkı olduğu anlaşılınca ortalık yine ayağa kalktı. Bu kez toplumsal protestolar zirve yaptı. Şarkının adı “October Rain”di ve şarkı Hasam’ın askeri kanadı İzzeddim El Kassam Tugaylarının 7 Ekim saldırısına atıf yapıyordu.

Bunun üzerine Eurovision komitesi bu mahalle baskısı karşısında utanarak şarkının siyasi sözler ve mesajlar içerdiği gerekçesiyle incelemeye alındığını açıkladı. Bu incelemeyi de sakın ciddiye almayın ha, dostlar alışverişte bulunsun diye yapılan bir sözde (!) incelemeydi. İsrail kültür bakanı bir yüzsüzlük abidesi gibi davranarak “bu şarkı halkın duygularını yansıtıyor” dedi ve zerre üstüne alınmadı.

Şarkının sözleri ise şöyle:

“Nefes alacak hava kalmadı”

"Hepsi iyi çocuklardı, her biri iyi çocuklardı"

"Kim size çocuklar ağlamaz dedi?

Saatlerce ve çiçekler gibi ağlar

Hayat korkaklara göre bir oyun değildir."

 

Ve Kriz Yönetimi Başladı

Toplumsal baskılara dayanamayan Eurovision komitesi İsrail’den şarkının sözlerini değiştirmesini “rica etti”. Bakın rica ediyorum. Rusya’ya “asıp keserim” diyen ve tartışmasız bir biçimde onları yarışmadan diskalifiye eden Avrupa Yayın Birliği İsrail’e ancak bir ricada bulunabildi. Bunun üzerine yayıncı kuruluş KAN “Dance For Ever” adlı şarkıyı yollamayı önerdi. Aslında hiçbir şey değişmedi şarkının sözlerine bir iki dokunuş yapıldı ve yine 7 Ekim’e göndermede bulundu.

Mahalle baskısından bunalan Eurovision komitesi bu şarkıyı da inceleyeceğini açıkladı. Dedim ya dostlar alışverişte bulunsun at topu taça maç soğusun. Bunun üzerine İsrailli yayıncı kuruluş KAN, Avrupa Yayın Birliğine bozuk atarak bunun bir “sansür” olacağını iddia etti.

Hani hem güçlü hem suçlu derler ya işte o hesap. İsrail bu kez de “işi fazla kurcalamayın yoksa İsveç’in Molmö şehrinde yapılacak olan yarışmadan çekiliriz” tehdidinde bulundu. Düşünebiliyor musunuz yarışmadan atılması gündemde olan bir ülke yaptığı başarılı kriz yönetimi sayesinde maçı tersine çevirip “canımı sıkmayın, bana sansür yapmayın yoksa yarışmadan çekilirim” dedi.

Her ne kadar İsrail yayıncı kuruluşu Eurovision Şarkı Yarışmasına rest çekerek şarkının sözlerinde bir tek kelime dahi değiştirmeyeceklerini söylese de ülke başkanı Isaac Herzog daha sonra İsrail'in yarışmaya katılabilmesi için "gerekli ayarlamaların" yapılması çağrısında bulundu.

Maç Sakinleşti ve Konu Sonuca Bağlandı

Geçtiğimiz Cuma günü Avrupa Yayın Birliği İsrail’in yarışmaya katılacağını açıkladı ve konu kapandı. Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) yaptığı açıklamada: “EBU, İsrailli üyesi Kan'ın resmi sunumunun Mayıs ayındaki Eurovision şarkı yarışmasında yarışmaya uygun görüldüğünü doğrulayabilir. Yarışmanın referans grubu ve yönetim kurulu, şarkı sözlerini dikkatli bir şekilde inceledikten sonra yaklaşan yarışma için “Hurricane” şarkısını kabul etme kararı aldı. Şarkının yarışma kurallarına uygun olarak katılımı için gerekli kriterleri karşıladığı konusunda mutabakata varıldı."

Şimdi Ne Olacak?

Eurovision şarkı yarışması 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç’te düzenlenecek. Yarışmanın resmi web sitesinde İsrail var. Yarışmada ikinci yarı finalde yarışacak ve yirmi yaşındaki Eden Golen adlı solist “Hurricane” adlı şarkıyı seslendirecek. Yalnız ilginç bir şey var: Şarkının sözleri bugün itibariyle hala belli değil. Sözde incelenecek olan şarkı sözleri sözde bir inceleme ile kapalı kapılar ardından kabul gördü.

Bu hikâyeden çıkarılacak sonuçlar

1.      ABD arkanızda olmadan bu dünyada tuvalete bile gidemezsiniz.

2.      Müslüman ülkeler Filistin ve Gazze konusunda yıllardır olduğu gibi bugün de pasif ve beceriksiz kaldı. Üzgünüm ama buna Türkiye de dahil.

3.      Bütün batıyı ve emperyalizmi karşısına alan ve bunda zerre taviz vermeyen Putin gerçekten de büyük adammış.

4.      Kriz yönetimi tüm ilişkilerde olduğu siyasal iletişimde de çok önemli bir konudur. Başarılı bir kriz yönetimi ile haksız olduğunuz halde maçtan haklı çıkabilirsiniz.

5.      Eurovision Şarkı Yarışması altmış yıllık tarihinin en rezil dönemini yaşıyor ve dibine kadar politik bir etkinlik olduğunu son iki yıl kanıtladı. Bu düştüğü durumu altmış sene daha geçse temizleyemez yarışma maalesef kirlendi.

Ve Son Sorum:

Mademki savaş bir siyasi olay değildi Rusya’nın suçu neydi? Fatmagül’ün suçu neydi anladık da Rusya’nın suçu neydi anlamadık.

Ey Avrupa Yayın Birliği mademki sen “politik olmayan bir yarışma” düzenlediğini iddia ediyorsun sıkıysa Rusya’yı da Eurovision’a alsana, ya da İsrail’i Eurovision’dan atsana.

Tüm bunların ardından der misiniz bir de 2024 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışmasında İsrail birinci olsun?  Bu da rezilliğe takılan bir kurdele olur.