UYARLA-MA

Aslı SERTDEMİR 27 Nis 2024

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Son zamanlarda Türkiye'de reyting rekorları kıran "Bahar" dizisi, şuan Netflix'te yayınlanan "Doktor Cha" adlı Kore dizisinin bir uyarlaması. Her iki diziyi de izleyenler, "Bahar"ı daha çok beğendiğini söylüyor. Pekiii orijinali varken, uyarlaması neden daha çok seviliyor?

Birçok uyarlama dizide olduğu gibi, "Bahar" da orijinal hikayenin izinden gidiyor, ancak çok bizden ve tanıdık unsurlarla da dikkat çekiyor. İzleyicilerin "Bahar"ı tercih etmesinin arkasındaki ana nedenlerden biri, Türk izleyicisinin yaşam tarzını yansıtan hikayelere olan ilgisi. "Doktor Cha"nın Kore kültürüne özgü unsurlarla Türk izleyicilerin tam olarak bağ kuramazken, "Bahar"ın Türkiye'de geçen, Türk toplumunun yaşadığı sorunlara dokunan hikayesi izleyicilerin daha fazla ilgisini çekiyor.

Ayrıca, "Bahar"ın karakter gelişimi ve hikaye anlatımı da izleyicilerin beğenisini kazanıyor. Orijinal diziden esinlenilmiş olmasına rağmen, "Bahar"ın karakterleri ve olay örgüsü, Türkiye'nin               sosyokültürel gerçekleriyle daha uyumlu bir şekilde kurgulanmış. Bu da izleyicilerin hikayeye daha kolay bağlanmasını ve karakterlerle daha derin bir ilişki kurmasını sağlıyor.                                                                         

Bu kadar bilimsel açıklamaya da gerek yok aslında… İşin Aslı astarı; çektiğiniz dizilerde kendimizden, tanıdık, bilindik bir şeyler bulduğumuzda daha çok seviyoruz. Tam da bu sebepten uyarlamaları sevmiyoruz. Yok, illa uyarlama çekmek istiyorsanız… O zaman bize anlayacağımız acılar, gülebileceğimiz espriler, empati yapabileceğimiz bir hikaye izletin.

Öğrenci Oscar’ı…

Yılların yapımcıları, Oscar'a aday adayı gösterileceğiz diye debelenip dururken, İlayda Çetinkaya “Öğrenci Akademi Ödülünü” aldı. Oscar ödüllerini düzenleyen "Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi" tarafından her yıl düzenlenen "Öğrenci Akademi Ödülleri" bu yıl da sahiplerini buldu. Ve İlayda’nın “Skin” adlı filmi “En İyi Yapımcı” ödülüne layık görüldü.

Peki ama kim bu İlayda Çetinkaya? İlayda; 2014 yılında Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde bulunan Idyllwild Arts Lisesi'ne gitmiş. Ardından ünlü Chapman University'de yönetmenlik eğitimi almış. Yazarlık, yapımcılık ve yönetmenlik gibi çeşitli alanlarda çalışan İlayda, birçok kısa film ve müzik videosuyla Türkiye'yi uluslararası arenada da temsil etmiş.

Gelelim, "Skin" filmine… Film, yaşamını Amerika'da sürdüren bir karakterin içsel yolculuğunu anlatıyormuş. Ve izleyicilere, etkili sahnelerle güçlü mesajlar veriyormuş.
Bu ödül sadece Türk sineması için değil, aynı zamanda genç yeteneklerin cesaretini ve azmini kamçılamak için de önemli bir örnek oldu.

Trompet deyip geçme!


Dünyaca ünlü sanatçılar, 2024 sonuna kadar Türkiye'nin çeşitli illerinde müzikseverlerle buluşacak. Bunlardan biri de Grammy ödüllü trompet sanatçısı, Chris Botti. 41 konserlik dünya turnesinin İstanbul ayağını, 17 Mayıs'ta Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirecek.                 

Çağdaş caz trompetinin önde gelen isimlerinden biri olarak nam salmış Botti, kariyeri boyunca Sting, Paul Simon, Barbra Streisand ve Lady Gaga gibi ünlü isimlerle sahne aldı. Bende kendilerini bir Sting konser videosunda keşfetmiştim.

Türk dinleyicilerin de yakından takip ettiği Chris, bu özel konserde beş konuğu ve kendi orkestrasıyla birlikte dinleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sunacak.

İstanbul konserinin ardından, 19 Mayıs'ta Dubai'de, 22 Mayıs'ta Paris'te ve 23 Mayıs'ta Londra'da da konserler verecek.