İZLEYİN Kİ...

Aslı SERTDEMİR 04 May 2024

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Netflix'in yeni dizisi Baby Reindeer'i tüylerim diken diken izledim. Dizi, Richard Gadd'ın başından geçen tuhaf, bir o kadar travmatik, trajik olayları anlatıyor. Üstelik hayal mahsulü de değil, tamamen gerçek bir yaşam öyküsü.

Hayatı başarısızlıklarla dolu komedyen Richard, yani “Donny Dunn” çalıştığı barda, bir gün Martha Scott ile tanışır… Ve hayatı kabusa döner! Martha'nın saplantılı aşkı, Donny'nin hayatını darmadağın eder. Bu sıra dışı ilişki dışında, dizide bir dolu trajik detay daha var. Richard Gadd, dizide acı dolu deneyimlerini paylaşırken, yaşadığı travmaları da sansürsüz anlatıyor.                                                         

Saplantılı Martha'yı canlandıran Jessica Gunning ise karakterin çöküşünü ve içsel çatışmalarını dokunaklı bir şekilde aktarıyor. Gunning'in performansı da cidden çok iyi.

İşin Aslı astarı; Minik Ren Geyiği, izleyicilere gerçek hayatta karşılaşılan acı dolu gerçeklikleri göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bu tür trajik hikayelerin konuşulmasını da sağlıyor. Hepimizin her an karşılaşabileceği saplantılı Marthaları cesurca ele alarak, izleyicilerin bu tür zorluklarla nasıl başa çıkabileceğine ışık tutuyor.

Gadd, bir röportajında "Bir sürü yanlış yaptım" diyerek, kendisini de eleştirmiş. İşte bu diziyi izlemeniz için bir sebep daha… İzleyin ki, Marthalardan uzak durun… İzleyin ki, Donny Donn’un yaptığı yanlışları siz de yapmayın!    

Bilim kurgulu mayıs

Fantastik film tutkunları için heyecan verici iki haberim var… İlk haberim 2022'de çekimleri başlayan ve bir türlü bitmek bilmeyen Mad Max serisinin yeni filmi Mad Max: Furiosa'dan… Yönetmen koltuğunda yine George Miller var. Ve Savaş Lordu Dementus karakterini Chris Hemsworth canlandırıyor. Fakat film bitmiyor, vizyona giriş tarihi bir türlü netleşmiyordu. Sonunda beklenen açıklama geldi! Eğer her şey plana uygun giderse, Mad Max: Furiosa 24 Mayıs 2024'te sinemalarda gösterime girecek.                                              

İkinci haberim ise Maymunlar Cehennemi’nden… Maymunlar Cehennemi 4 de sonunda vizyona giriyor. Türkçe adı; “Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık” olarak netleşti. 10 Mayıs olan vizyon tarihi değişti. Ama şükürler olsun ki çok da ileri bir tarih verilmedi. Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık, Mad Max ile aynı gün 24 Mayıs 2024’te vizyona girecekmiş.                                                                                                 Siz de benim gibi uzun zamandır bu iki filmi bekliyorsanız, gelin bir çılgınlık yapıp aynı gün iki filme birden bilet alın.                                                              

Dönem işleri

Bu kadar yabancı yapımdan sonra biraz da yerli yapımlardan bahsedeyim… Her yıl onlarca yerli üretim film vizyona giriyor. Çoğunu takip etmeye çalışıyorum. Ama ne yalan söyleyeyim BKM yapımlarını daha dikkatle takip ediyorum. Radarıma giren yeni bir BKM filmi var. Ve çekimleri hala devam ediyor. “Cumhuriyet Şarkısı” filminin yönetmen koltuğunda, Yağız Alp Akaydın oturuyor.                                                                                               Cumhuriyet Şarkısı, 1930’larda geçen bir dönem filmi. Haliyle filmin oyuncuları da adı tarih kitaplarında geçen, birbirinden önemli isimleri canlandıracak.                                                                                                                                     Bakın kim, kimi canlandıracakmış… Salih Bademci; ilk Türk operasının bestecisi ve Devlet Sanatçısı unvanını alan Ahmet Adnan Saygun'u… Ahmet Rıfat Şungar; yazar, sinemacı ve heykeltıraş Münir Hayri Egeli'yi… Okan Yalabık; İstiklal Marşı'nın bestecisi, Zeki Üngör'ü… Birce Akalay; ilk Türk kadın opera sanatçısı Nimet Vahide Hanım'ı… Ertan Saban; Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıracak.                                                                                                                                                 Oyuncu kadrosu başarılı olmasına rağmen, canlandırmalar her zaman bıçak sırtı işlerdir. Umarım eleştirilerden uzak, güzel bir iş çıkar biz de keyifle izleriz.