​YEŞİLTEPE VE İÇİNDEKİ GASPIRALI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Gazeteci ve televizyon programcısı Ahmet Yeşiltepe'nin 2 yıl süren çalışmaları sonucu Türk Dünyası Kültür Atlası kitabı yayımlandı.

Gazeteci ve televizyon programcısı Ahmet Yeşiltepe'nin 2 yıl süren çalışmaları sonucu Türk Dünyası Kültür Atlası kitabı yayımlandı. Emek, alın teri ve elbette buram buram Türk medeniyet tarihini izleri olan bir çalışma. Eser de çocukların Türk dünyasına dair pek çok ayrıntıyı okuyup öğrenmesi, merak ettiklerini araştırması hedefleniyor. Yetişkinler için ise sahip olduğumuz kültür mirasının izleri var bu çalışmada. Heyecanla imzalı olarak kitaba kavuşmayı bekliyorum.

Ahmet Yeşiltepe sıra dışı bir gazetecidir. Mütevazı kişiliğinin yanı sıra Türk medeniyet tarihimizin ve modern zamanların Türk Dünyası hep zihninde dolanır durur. Türk Dünyası Kültür Atlası adeta Yeşiltepe’nin iz düşümü, Sibirya'dan Balkanlara 21 farklı ülke, özerk bölge ve kültür havzasını taranmış. Atlasta, mimari eserler, geleneksel kıyafetler, müzik aletleri ve kültür değerlerinin yanı sıra tarihi figür ve ünlü şahsiyetler de resmedilmiş. Eserde biraz İsmail Bey Gaspıralı (Dilde, Fikirde, İşte Birlik) biraz da Evliya Çelebi (dere tepe yollarda) var.

Yeşiltepe NTV haber kanalındaki görevini yaparken 2 yıl bu esere zaman ayırdı. Kendisi Türk Dünyası medya çalışmalarında her zaman aktiftir. Kimi Bakü’de bir panelde kimi Kerkük Türkmen ellerinde bir çekimde… Bu içinde Gaspıralı saklayan adam birikimleri de gelecek nesillere aktarıyor.

TÜRK DÜNYASI MEDYA VE STRATEJİK AKIL

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı son yıllarda Türk Dünyası medya stratejisi geliştirdi. Özellikle Can Azerbaycan’ın 44 günlük Karabağ Zafer yürüyüşünde ortaya konan çalışmalar en iyi yansımasıdır bunun. Bunun yanında Ahmet Yeşiltepe örneğinde olduğu gibi yıllardır Türk obalarında dirsek çürüten değerlerimizi var. Birini de anmadan geçemem elbette. Kemal Çapraz, Türk gazeteci, araştırmacı, yazar ve Türkolog. 2008 yılında elim bir kaza ile bize veda eden Türk Dünyası Gazetecimiz idi. 1989 yılında Berlin duvarı yıkılır arifesinde Türkiye ve SSCB bir futbol maçı oynayacaktır. Kemal Çapraz maç için Kırım’a gider.. Ama sadece futbol değil. .Zor şartlarda vatana dönme mücadelesi veren Kırım Türkleri haberleştirir. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu şöyle aktardı bana “Geldi bizle naylon çadırlar altında ıslanarak ses kaydı ve fotoğraflarla röportaj yaptı”. Kemal Çapraz İstanbul’a döner ve haberi Türkiye Gazetesinde manşetten verir. Yer yerinden oynar.. Hatta diplomatik kriz çıkar.. Türk Dünyası Gazeteciliği yıllardır imkansızlıklar içinde yapıldı. Kemal Çapraz, Ahmet Yaşiltepe ve Kemal Sallı gibi emektarlar hep sahada idi.

Son olarak çocuklarımıza yabancı olguların ele alındığı eserleri değil DNA’larımızı yansıtan Türk Dünyası Kültür Atlası’nın okutalım.. Hadi gemi kalkıyor bir ATLAS OKYANUSU’na yolculuk var.. Herkes yerini alsın…