DÜNYA HALİ BU OLSAYDI!..

Fehmi KETENCİ 09 Nis 2016

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Dünya küçük bir köy olsaydı eğer. Onu yönetmek, ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarına çözüm üretmek hiç de zor olmazdı....Ama!...

Dünya küçük bir köy olsaydı eğer. Onu yönetmek, ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarına çözüm üretmek hiç de zor olmazdı....Ama!... 

Bugün dünya üzerinde yedi  milyardan fazla  insan yaşıyor. Sorunlar denizindeki azgın dalgalarla boğuşur gibi yaşam savaşı veriyorlar.  Siz de biz de onlardan  sadece biriyiz.
 
Rakamsal olarak yedi  rakamı belki önemini arzedecek kadar  çok fazla bir şey ifade etmiyor. Yedi milyar sözcüğünden yola çıktık. Yedi milyar para olarak da şu dönemde özellikle ülkemiz ekonomik koşullarında çok  fazla bir sey ifade etmiyor. 

Ülkemizde,  batık  bankalara, yolsuzluklara heba edilip ortadan yok olan o kadar çok milyar Liralar konuşuldu ki milyar sözcüğüne kulağımız çoktan alıştı. Milyar artık çoğumuzun dudağını uçuklatmıyor! 

İstanbul Boğazında fiyatı milyarlarla konuşulan daireler, yalılarımız var artık. 

Dünyayı bir bütün olarak görmeye çalışmak çok zor. Ama her konuda olduğu gibi bakın bu konuyu da hap haline getirmişler. İste size sanal olarak hazırlanmış, çarpıcı bir dünya profili: 

Dünya nüfusunu, halkların oranlarını koruyarak, yüz kişilik bir köy kadar küçültebilseydik eğer şöyle bir tablo ile karşılaşacaktık: Köy ahalisinin % 57’si Asyalı, 21’i Avrupalı, 14’ü Amerikalı (Kuzey, Orta, Güney) ve  8’ de Afrikali olacaktı. Bunlarıin % 52’si kadın, 48’i erkek, 30’u beyaz, 70’i de beyaz olmayanlardan oluşacaktı. Dinler dağılımında ise; % 30’u Hıristiyan, % 70’i de Hıristiyan olmayanlardan meydana gelecekti. 

Köyde yaşayanlardan altı kişi bütün servetin yüzde elli dokuzuna sahip olacak ve bunların hepsi ABD pasaportu taşıyacaktı. Seksen kişi kötü evlerde yaşayacak, yetmiş kişi okuma yazma bilmeyecek, biri ölmek üzere, biri de doğmak üzere olacaktı. Bir kişi bilgisayar sahibi olma, bir kişi de (evet, sadece bir kişi) üniversiteyi bitirme mutluluğunu yaşayabilecekti. 

Simdi bütün bunları göz önünde bulundurun:  Eğer bu sabah hasta değil de sağlıklı uyanmış iseniz, bir hafta sonrasını göremeyecek olan bir milyon insandan daha şanslısınız. 

Bir savaş tehlikesi, işkence görme ihtimali ve aç kalma korkusu ile karşı karşıya değilseniz, beşyüz milyon insandan daha iyisiniz. 

Buzdolabınızda yiyeceğiniz, üzerinizde elbiseniz ve başınızı sokup uyuyabileceğiniz bir eviniz varsa, dünyadaki insanların yüzde yetmişinden daha zenginsiniz. 

Bankada veya cüzdanınızda para varsa, dünyanın en imtiyazli yüzde sekizi arasındasınız. 

Bu nedenledir ki; kimse sizi üzmemiş gibi sevinin, kimse sizi seyretmiyormuş gibi dans edin. Ve kimse sizi dinlemiyormuş gibi şarkı söyleyin. 

Veya, her zaman yaptığınız gibi nereye olduğunu bilmeden, deli danalar gibi kan ter içinde koşmaya ve hayattan şikayet etmeye devam edin.

Dünya Hali bu!

Karar sizin! 

İşin özü; Hayatınızın kaptanı sizsiniz. Koşullar ne olursa olsun sizin de ulaşacağınız bir yerlerde bir liman mutlaka vardır. 

Ve unutmayın ki, herkes gibi bir gün o limana uğramak zorunda kalabilir, orada olanların yaşadıklarını paylaşmak durumunda kalabilirsiniz.