SICAK ÇOK SICAK

Şafak ORTAÇ 16 Tem 2023

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Akaryakıt fiyatlarına önceki gün 1 lira 32 kuruş zam gelmişken sahi nereye?

Akaryakıt fiyatlarına önceki gün 1 lira 32 kuruş zam gelmişken sahi nereye? Kime mi soruyorum? Sıcak havadan bunalıp sahillere doğru akın edenlerle uzun yol seyahatine çıkanlara. Biraz kıskanıyor da olabilirim tabii. 

Hava sıcaklıkları tahminlerin üstüne çıktı. Özellikle Antalya ve Muğla son yılların rekorunu kırdılar. 45.9 derece ölçülen sıcaklıkların önümüzdeki günlerde de süreceği tahmin ediliyor. Uzmanlar uyarı üzerine uyarı yapıyor. Bu durumda fırsatı bulan tatile en azından en yakın deniz kenarına akın ediyor. Sıcaklıklar özellikle ülkenin güney bölgelerinde hayatı olumsuz etkiliyor. Güneş çarpması ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle hastane başvuruları artıyor. Bunalınca en iyi çözüm evde kalmak ama çalışanlar açısından durum öyle kolay değil. Vatandaş da ne yapsın artık güneşe ateş etmek mi istersiniz, güneşi karşısına alıp beddua etmek mi her yolu deniyor. Bir de haberlere bakınca şunu eklemek de fayda görüyorum. Hani yola çıkmadan nereye gidelim diye düşünüyorsanız bu aralar benden size tavsiye Avşa’ya gitmeyin. Niye canım şahane yer dediğinizi duyar gibiyim. Evet öyle ama adada nefes alacak yer kalmamış anlaşılan. Habere göre Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı 3 bin nüfuslu Avşa adasında şu an 200 bin kişi tatil yapıyormuş. Deniz otobüsü feribot ve Ro-ro seferleri artırılmış. Boş otel ve pansiyon kalmamış. 

Öte yandan Avrupa’da da durum bizden farklı değil. Hafta sonu birçok ülke vatandaşlarını sıcak hava konusunda uyardı. Dünya Meteoroloji Ajansı Temmuz’un ilk haftasının bugüne kadar kaydedilen en sıcak hafta olduğunu açıkladı. 

Uzmanların uyarılarını dinleyip gerekli önlemleri almak şart. İklim dengesinin değişmesinin olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyayız artık. Ancak ülkemiz için sadece havalar değil sahalar da sıcak olacak belli. A Milli Kadın Voleybol Takımımız yine gururlandıran bir başarıya imza atarak Milletler Ligi yarı finalinde ABD’yi 3-1 yenerek finale yükseldi. Filenin sultanları bu gece Çin ile final maçında karşılaşacak. Şimdiden başarılar diliyorum. Heyecanla bu geceyi bekliyorum.