İSTANBUL'UN EN SEVDİĞİM MEVSİMİ: FESTİVAL MEVSİMİ

Milena Berfin GÜLDOĞAN
Tüm Yazıları
Bu yıl 20.'si düzenlenen Akbank Kısa Film Festivali 25 Mart'ta başladı. Kısa film yapımına özendirmek, sinemaya katkıda bulunmak, dünyadaki kısa film yapımlarını kullanarak farklı kültürleri tanıtmak gibi misyonlar üstlenen festivali 4 Nisan tarihine kadar takip edebilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde festival kapsamında söyleşiye katılan ve Boşluk hissinin kendisini hızla etkisi altına aldığını söyleyen Nuri Bilge, "Belki artık hiç film çekmem." sözleriyle tekrar dikkatleri üstüne çekti.

Gelelim festivale… 9 farklı kategoride 41 ülkeden 2.000’i aşkın kısa film başvurusu yapılan festivalin gösteri programında uluslararası festivallerde gösterimi gerçekleşen ve Türkiye prömiyerini yapacak birçok film de yer alıyor. 

 

Jüri koltuğunda bu sene de oldukça ünlü isimler var: Gökçe Bahadır, Mehmet Günsür, Melisa Şenolsun ve Erkan Kolçak Köstendil festival filmlerini değerlendiren isimler arasında yer alıyor.

 

43. KEZ İKSV

 

Ayıca başlamasına çok az bir zaman kalan İKSV Film Festivali’nin de programı açıklandı. Bu sene 43.’sü hazırlanan festival 17-28 Nisan tarihleri arasında takip edilebilecek.

 

Ulusal yarışma, ulusal belgesel yarışması, ulusal kısa film yarışması, uluslarası yarışma, özel gösterim ve daha birçok kategori altında toplanan filmler, filmseverlerle buluşmayı bekliyor. Festival öncesi her zamanki sesler çıkmaya başladı: Bir kesim bilet fiyatlarını eleştirirken diğer bir kesimin derdi ise az salon sebepli yetersiz bilet sayısı…  

 

Bu arada şimdiden hatırlatmış olayım; biletler 5 Nisan’da Passo’dan satın alınabilecek. Gitmek istediğiniz filmleri gösterim takviminden şimdiden seçmeli ve 5 Nisan sabahı saat 10:30’da satın almak için hazırda beklemelisiniz, benden demesi...

 

20 YIL SONRA OLDBOY

 

Güney Kore’nin ikonik gerilim-aksiyon ve neo-noir filmi Oldboy Türkiye gösteriminden tam 20 yıl sonra restore edilerek yeniden ülkemizde vizyona sunuluyor. Bugün beyaz perdeyle tekrar buluşan film sanırım birçoğumuzun hafızasında filmin son dakikaları sayesinde yer etti... Usta yönetmen Park Cahn-wook’un ünlü eseri Oldboy’un hemen ertesi yılında devam filmi Lady Vengeance da 2005 yılında ülkemizde yayınlanmıştı. Belki seneye de bu filmin restore edilmiş halini vizyonda izleme fırsatı buluruz. Benim gibi ‘film bileti koleksiyoncuları’nın hoşuna gideceğine eminim.

Başımızın Tacı: KUNDURA SİNEMA

 

Kundura Sinema izlediğimiz çoğu dizi/film platolarını barındıran, Türk sinema ve dizi sektörünün güzide ve güzel alanlarından sadece biri. Burada bir gösterime ya da özel gün davetlerine katılmak her zaman hoşuma gitmiştir. Yıllar önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladıkları ‘Dünya Sinemasında Kadınlar’ konseptli gösterimleri hala hatırlar ve yad ederim. Gösterimine şahit olduğumuz o dünya sineması arşivini ve yapılan özel söyleşileri unutmam mümkün değil… Demem o ki Kundura Sahne & Sinema’ya gereken değeri vermeyi lütfen ihmal etmeyelim, böyle özel yerlere ve bu yerlerin sayısının artmasına ihtiyacımız var.

 

Hadi size katılım sağlayabileceğiniz güzel bir etkinlik önereyim; Zapata’nın Çetesi ve Aşkın Alfabesi! Film ve müzik, hem de aynı anda aynı sahnede... Sinema tarihinin milat zamanlarından iki özel sessiz filme Berkant Kılıçkap ve Umut Çetin canlı performansları ile eşlik edecekler. Kundura Sinema’da gösterilecek iki film Zapata’nın Çetesi (1913/14) ve Aşkın Alfabesi (1916) restorasyonlu halleriyle Türkiye’de ilk defa seyirciye merhaba diyor olacak. Alın size Kundura Sinema’yı ziyaret etmek için bir sürü fazla sebep!