​DİYET

Şafak ORTAÇ 17 Tem 2023

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Öte yandan ne yersek daha sağlıklı oluruzdan tutun yazın tüketilmesi sakıncalı besinlere kadar pek çok öneriyi hayatın neresine koymalı bilemiyorum.

Sebze meyve fiyatları el yakıyor. Üstelik topraklarımız böyle verimliyken vatandaşın zorlanarak alış veriş ediyor olması üzücü. Ekonominin tehlike çanlarının kulakları sağır eden sesini duyuyoruz. 

Öte yandan ne yersek daha sağlıklı oluruzdan tutun yazın tüketilmesi sakıncalı besinlere kadar pek çok öneriyi hayatın neresine koymalı bilemiyorum. Sürekli ne yemeli ne içmeli önerileri var farkında mısınız bilmem. Şu uzman şu yiyeceklerin tüketilmesini salık verirken bir diğeri o besinlerin kalori değerleri hesaplandığında tehlikeli sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Hele o diyetler ! Diyetlerden diyet beğen. Ama Allah için uyarı da yapılmıyor diyemeyiz. Günde iki yumurta tüketirsek protein ihtiyacımızın çoğunu karşıladığımız söylenirken kolesterolü yüksek olanların uzmana danışmadan tüketmemesi gerektiği belirtiliyor. Yetmişli yıllardaki Türk filmlerinin meşhur repliklerindeki gibi kuzum siz hangi coğrafyada yaşıyorsunuz diyesim geliyor bunları dinlerken. Vatandaş kısıtlı imkanlarıyla ne alsam da akşam çocukların karnı doysa diye düşünürken cevizin beyin sağlığı üzerindeki faydalarını dinlemek zor. Ben de şunu öneririm. Çarşı pazara uğrayıp  karnını doyurma derdindeki insanlara besin değerlerine göre hesaplama yaparak alışveriş yapmalarını tavsiye edin bakalım ne oluyor.

Dünyada da böyle aslında. Sürekli bir sağlıklı yaşam, beslenme, diyet  bombardımanı altında insanoğlu. Sağlıklı olmak herkesin arzusu tamam ama buna ileri yaşları adeta genç bir insan gibi geçirme arzusu ile yaşamı uzatma çabaları eklenince tıp dünyası da boş durmuyor tabii.  Maşallah estetik cerrahinin geldiği son noktada insan artık dış görünüşü itibariyle yaşlanmayabiliyor !  Bazen herkes aynı yaşta aynı dirilikte aynı ‘bakışa ‘ sahip olacak gibi geliyor bana. Korku filminden beter. 

İşin beslenme kısmına dönersek konunun bir başka tarafında da Dünya’nın bozulan iklim dengesinin yarattığı sorunlar var. Beslenme bazı coğrafyalar için sadece yaşamak, ayakta kalmak meselesiydi zaten. Ülkemiz ise bu anlamda bir cennet olsa da bozulan iklim dengesinin son yıllarda bizi de ne hale  getirdiğini gördük. Aşırı yağışlar ile aşırı sıcaklar tehlike kapında önlem al diyor. Buraya kadarını hepimiz biliyoruz. Ancak alınan önlemleri de somut olarak görmek istiyoruz. 

Sebze meyve fiyatları derken konu nereye geldi. Ancak hepsi birbiriyle bağlantılı. Bir de şu diyet işine dair ekleyeceklerim var.  Oyuncu Ufuk Özkan’ı sağlığıyla ilgili çıkan haberlere cevap verirken izledim. Özkan kilo vermek isterken diyeti yanlış uyguladığını söyledi. Giderek daha hızla kilo veren oyuncu sonunda bağışıklık sisteminin zarar gördüğünü anlattı. Başarılı oyuncuya acil şifalar dilerim. Ancak işin püf noktası da burada. Şunu yemeli bunu yememeli türü haberlerden etkilenip bilmeden yanlış diyetleri uygulamaktan kaçınmak gerekir. Zira herkesin bünyesi farklı olduğuna göre bu işler tavsiyeyle hele deneme yanılmaya olmaz. 

Son olarak diyet yapmak için önce alışveriş yapacak imkanın var mı diye sorsana diyen okur teyzemden terliği yemiş sayıyorum baştan kendimi.