BU SEFER GÜLDÜRMEDİ!

Aslı SERTDEMİR 07 Eki 2023

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Cem Yılmaz'ın "Karakomik Filmler" ile başlayan, farklı bir çizgisi ortaya çıktı. Bu yeni çizgisinde milleti güldüreceğim diye kırk takla atmıyor.

“Cem Yılmaz ne çekse beğenir, ayıla bayıla izlerim.” diyenlerden olmadığımı yekten yazayım. Tam tersi, filmlerinin çoğunu eleştirmişliğim var. Amma velakin “Do Not Disturb” filmini beğendim! Cem Yılmaz’ın “Karakomik Filmler” ile başlayan, farklı bir çizgisi ortaya çıktı. Bu yeni çizgisinde milleti güldüreceğim diye kırk takla atmıyor. İzlenme kaygılarından uzak… Daha insana, dişe, damara dokunan konuları ele alıyor. Do Not Disturb filminde hepi topu altı, yedi karakter var. Periler akıl dağıtıyor. Gram aklı olmayanlar, bu şarlatanları dinliyor. Eğitimliler aç. Kadınlar öldürülüyor… Çünkü birileri sevgiyi ölmek, öldürmek sanıyor. İlaçlara, alkole teslim müptezeller, acınası halde. Ne kadar tanıdık değil mi? Üstelik bu karakterlerin hepsini çok iyi canlandırmış Cem Yılmaz, Bülent Şakrak, Ahsen Eroğlu, Özge Özberk, Celal Kadri Kınoğlu…Ve evet, bu film komik değil hatta trajikomik bile değil. Kusura bakmayın, Cem Yılmaz bu sefer güldürmedi.    

Diğer pencere

Elvis ve Priscilla Presley'in ilişkisi üzerine çekilen Sofia Coppola imzalı “Priscilla" filminden, yeni bir fragman geldi! Film bu yılki Venedik Film Festivali’nde büyük ses getirmiş ve yaklaşık yedi dakika boyunca ayakta alkışlanmıştı. Bu yapım Elvis’den çok Priscilla’yı anlatıyor. Sofia Coppola, filmde Elvis'in hayatında genellikle göz ardı edilen Priscilla'nın yaşadıklarına öncelik veriyor. Genç Beaulieu'nun Elvis Presley ile yaşadığı karmaşık, bir o kadar zor ilişkisini gözler önüne seriyor. Çiftin evliliklerinin çalkantılı doğasını, uzun flört dönemlerini ele alıyor. Ve Elvis Presley'in önceki filmlerine kıyasla daha eleştirel bir bakış açısı sunuyor. Film, kadınların sesinin pek dikkate alınmadığı bir dönemi, Priscilla'nın kendi hayatı üzerindeki sınırlamaları da vurguluyor. Aynı zamanda Priscilla'nın Elvis ile tanıştığında, ne kadar genç olduğuna da dikkat çekiyor. Priscilla Presley'nin çok satan anı kitabı "Elvis and Me"den uyarlanmış filmde, Jacob Elordi, Elvis Presley'i canlandırırken, Cailee Spaeny ise Priscilla Presley canlandırıyor. Oyuncu kadrosunda birbirinden yetenekli daha birçok isim bulunuyor. İzleyenlerin bambaşka bir Elvis ile tanışacağı Priscilla filmi, 3 Kasım 2023’te vizyona girecek. 

Namümkün

Japonya'da hükümet alarmda! Sebep ise uykusuzluk… Japonya Sağlık Çalışma ve Refah Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, ülke genelindeki erkeklerin yüzde 37,5'i ve kadınların yüzde 40,6'sı, günde ortalama 6 saatten daha az uyuyormuş. Bu tablo, "Gerçekten endişe verici bir durum," olarak kabul edilmiş. Bakanlık, yetişkinlerin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gecede en az 6 saat uyumalarını önermiş. Şimdi gel de sorma, “Bakanlık uyarısı ile uyku mu gelir?”… İşin Aslı astarı; uyarı değil, kanun çıksa yine milleti uyku tutmaz. Üstelik bu işin Japon’u, Hintlisi, Avrupalısı filan da yok. Dünyada, bizde de durum aynı. Kimse uyuyamıyor, uyuyan da uyanamıyor. Yaşadığımız dönem cidden zor. Güç olan sadece geçinmek, çalışmak da değil… Özel ilişkiler, aile ilişkileri, sosyal ilişkiler hepsi ayrı bi sıkıntı. Kafamızda dolaşan onlarca tilkiyle değil bakanlık uyarısı, koca hükümet ninni söylese uyuyamayız.