​BİR KOVA SU

Şafak ORTAÇ 08 Ağu 2023

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Bunaltıcı sıcakların ardından nihayet serin hava haberi geldi. Bu hafta Salı gününden itibaren Marmara Karadeniz ve Egenin bazı kesimlerinde sıcaklıklar düşecek.

Bunaltıcı sıcakların ardından nihayet serin hava haberi geldi. Bu hafta Salı gününden itibaren Marmara Karadeniz ve Egenin bazı kesimlerinde sıcaklıklar düşecek.

Keşke gündemde böyle bir anda serinlese. Siyasi gündem bir tarafta, ekonomik veriler öte yanda bunaltırken üstüne gelen Basra sıcakları ruhumuzu daralttı desek yeri. Bir mucize beklentisi benimkisi ama şöyle içimize su serpen gelişmeler bekliyorum ülke adına. Ne olsun mesela derseniz oyuncakçı dükkanına girmiş çocuk gibi hemen cevap veremeyebilirim. Bu da olsun bu da sonra bu da diyebilirim..

Ekonomik verilerle ilgili bir iyileşme desem. Biliyorum şimdi öyle hemen olmaz o zaman alır vs., dediğinizi duyar gibiyim. Ama mesela bazı umut verici adımlar da moral bozukluğunu alır götürür doğrusu. Emekli maaşına iyileştirme olur kamuda tasarruf olur ne bileyim ekonominin başındaki ben değilim. Ağanın eli tutulmaz. Böyle çölde susuz kalmışız da kervana rastlamış bir testi su ikram edilmiş gibi olsa diyorum. Geçici biliyorum ama iç ferahlatan cinsten bir ferahlık olurdu. Hani tasarrufla kaynakları doğru kullanırken emeklimizi de daha fazla üzmeyeceğiz minvalinde.

Üst düzey bir AB yetkilisinin Türkiye’nin AB vize serbestisi sonbaharda görüşülebilir açıklaması mesela güzel. Tabii bunun için yapılacaklar var. Türkiye açısından burada hangi noktada olduğumuz önemli. Özellikle insan hakları konusunda birliğin beklentilerini karşılamak konusunda neler yapılabilir sorusu var aklımda. Düzensiz göçmen sorunu konusunda atılacak her adım artık başlı başına bir serinleme konusudur onu söyleyeyim. Bu konuda toplumun beklentisi üst noktada denebilir. Öte yandan tarımsal ürünlerdeki fiyat artışları özellikle akaryakıt zamlarıyla maliyetleri yükselen her kesim için birer kova suya ihtiyaç var. Yetmese de serinletir en azından. Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları üzerine yaşananları görünce oraya da bir kova rica edelim lütfen. Gündemi serinletmek kolay değil ama çaba önemli. 

Havalara dönersek Marmara Bölgesi ama özellikle İstanbul için susuzluğun kapıda olduğu şu günlerde meteorolojik verileri takip ediyoruz. Neyse ki yağış hatta kuvvetli yağış ihtimalinden söz ediliyor. Oradan da ilahi bir yardım gelirse barajlar dolabilir umudu taşıyorum. 

Aslında şu günlerde genel olarak umudumu yitirmemeye çalışıyorum.  Hiç kolay olmuyor söyleyeyim.