​AŞK FİLMİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
İlk önce belirtmek isterim ki sinemamızın genç yönetmenlerini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum.

İlk önce belirtmek isterim ki sinemamızın genç yönetmenlerini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Yeni dönemde öyle anlamlı etkili yazan senaristler ve yönetmenler var ki. Gerçekten Türk sineması adına umut verici ve onlardan bir tanesi hem senarist ve yönetmen Deniz Denizciler geçtiğimiz akşam son filmi olan Aşk Filminin galasına katıldım. İlk önce gala gecesinin Levent'te yer alan alışveriş merkezinde yapılmadığı için teşekkür ederim. Nişantaşı’nda özlediğimiz galalar tadındaydı. Tebrikler. Gelelim Aşk filmine mükemmel konusuna hele bu soğuk kış günlerinde böyle aşk kokan filmleri özlemişiz. Aşıklar mutlaka bu filme gitmeli diyorum ve aşkı hisseden herkes gitmeli. Filmin oyuncu kadrosunda Vahid Berke Ertekin ve aynı zamanda filmin yapımcıda Vahid Berke Ertekin, Onur Büyüktopçu, Erkan Petekkaya, Hande Katipoğlu, İrem Yüksel, Melissa Dilber, Deren Talu, Yusuf Baymaz ve İlayda Uzun Sarıkaya da yer aldı. Romantik drama türündeki yapım, film çekimi için gittiği görüşmelerde hayatını değiştirecek şeyler yaşayan genç bir kadının hikayesini işliyor.

Çikolata ve mutluluk

Günlük hayatın telaşına bir ısırık çikolatayla kaç kere ara verdiniz? Yakınınızda çikolata olmadığında kaç kere bol kakaolu veya sütlü çikolata yemenin hayalini kurarak kendinizden geçtiniz? “Her gün” dediğinizi duyar gibiyiz. Peki, “Çikolatayı bu kadar vazgeçilmez kılan ne?”, “Çikolatada ne var?” Gelin, bu soruları birlikte yanıtlayalım.

Çikolatanın ham maddesi kakao çekirdeğidir. Çikolatadaki kakao, başta Güney Amerika olmak üzere Batı Afrika kıtalarında yetişen bir bitki olan kakao meyvesinin çekirdeklerinden elde edilir. İçeriğinde protein, yağ, karbonhidrat, magnezyum, fosfor, demir, çinko bulunan kakao; şeker, kakao yağı ve bazen de çeşitli kuruyemişler ve meyvelerle birleşerek muhteşem bir lezzet olan çikolatayı oluşturur.

Bize yediğimizde haz veren, bizi mutlu eden şey çikolatada bulunan besin değerleri mi? Aslında tam olarak böyle söyleyemeyiz. Çikolatada ruh halimizi iyileştirmede ve mutluluğumuzu artırmada etkili olan 3 bileşen var. Bunlar; triptofan, teobromin, feniletilamindir. Bu bileşenlerin beynimize etkileri ise şu şekilde:

Triptofan: Toplumda mutluluk kaynağı, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun üretilmesine yardımcı olur.

Teobromin: Beyinde rahatlatıcı ve sakinleştirici olarak rol oynar.

Feniletilamin: Ruh halini iyileştirmede ve canlandırmada etkilidir. Bu yönüyle “antidepresan” olarak anılabilir.

 Bu 3 bileşen kusursuz bir şekilde çalışır ve bizde mutluluk, enerji ve sakinlik bırakır

Yani çikolata, beynimizde bulunan bileşenlerin var olan aktivitelerini artırmasını sağlayarak ve bazı hormonların salgılanmasında rol oynayarak bizi mutlu eder. Tüm bunlar dışında, “Çikolata neye iyi gelir?” diye soracak olabilirsiniz. Merak etmeyin. Bunun için de cevabımız var. Bu konuda yapılan birçok araştırmayı sizin için derledik. Çikolatanın faydalarını şu şekilde sıralayalım: Antioksidan görevi görür: Yapılan bir çalışma kakao ve bitter çikolatada, antioksidan kaynağı olarak bilinen yaban mersini, acai meyvesi gibi orman meyvelerine göre daha fazla antioksidan ve vücutta antioksidan işlevini yürüten flavonoidlerin olduğunu söylüyor. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasında, vücuttaki toksik maddeleri uzaklaştırmada ve daha birçok sağlık sorunlarında etkili olan madde. Kan basıncını düşürmede ve dengelemede etkili: Birçok çalışma, etkileri genellikle hafif olsa da kakao ve bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini gösteriyor.

Kalp sağlığı sorunlarını azaltmada etkili: Bir araştırma, haftada beş defadan fazla bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini yüzde 57 oranında azalttığını gösteriyor. Beyin fonksiyonlarının gelişmesine faydalı: Başka bir çalışma, ise 5 gün boyunca kakao tüketen sağlıklı bireylerin beyne giden kan akışında iyileşme olduğunu ortaya koyuyor.

GÜNÜN SÖZÜ: AŞK FİLMİ