​YENİ ANAYASA SÜRECİ DEZENFLASYONA KATKI SAĞLAR MI?

Ekin GÜN 26 Eyl 2023

Ekin GÜN
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ekonomi yönetimine atanan Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan ikilisinin Kur Korumalı Mevduat enstrümanından çıkmak istedikleri ortaya koydukları hamlelerle görülüyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü Hafize Gaye Erkan başkanlığında dördüncü kez toplanan Para Piyasası Kurulu piyasaların beklentisine paralel bir faiz kararı açıklayarak politika faizini yüzde 30’a yükseltmişti.

Dün de Erkan yaptığı açıklamada Merkez Bankası olarak Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğun kaldırıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ekonomi yönetimine atanan Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan ikilisinin Kur Korumalı Mevduat enstrümanından çıkmak istedikleri ortaya koydukları hamlelerle görülüyor.

Türk lirasına getirmiş olduğu yük itibariyle bunun olumlu bir karar olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki Erkan da yapmış olduğu açıklamada “son dönemdeki düzenlemelerin Türk Lirası mevduat payının arttırılması hedefine” vurgu yaparak yeni ekonomi politikasının temel hedefini kamuoyuyla paylaştı.

Atılacak olan adımlarla Merkez Bankası’nın amaçladığı “TL varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebin artıp atmayacağını” zaman içerisinde göreceğiz. Fakat kısa vadede Türkiye’nin enflasyon canavarıyla mücadelesi ve milyonların rahat bir nefes alması için belki “ezber” niteliğinde olan ama mevcut şartlarda başka bir alternatifinin bulunamadığı yöntemlere ihtiyaç var.

Anladığım kadarıyla yapılan tüm hesaplar bu yılsonuna değil, 2023 yılında dezenflasyonu tesis etmeye yönelik yapılıyor. Geleceği şimdiden hedeflemenin Türkiye’ye gelecek olan yatırımcıya da güven etkisinin olacağını düşünenlerdenim.

Buraya kadar ki kısım işin ekonomik yönü. Bir de ekonominin gidişatını olumlu yönden etkileyecek ve ancak siyaset çarklarıyla çözüm sağlanacak başka alternatifler var.

Bana soracak olursanız bunun ilk adımı Türkiye’nin sivil denebilecek yeni anayasasını en kısa sürede hayata geçmesi. Açıkçası 1 Ekim’de açılacak olan meclisin bu konuyu başlıca gündem maddeleri arasına alması gerektiğine inanıyorum.

2021 yılında bildiğiniz gibi İnsan Hakları Eylem Planı siyasal iktidar tarafından hayata geçirilmişti. O zamanda yazmıştım bana göre otoritenin son zamanlarda açıklamış olduğu en ilerici, en demokrat, en özgürlükçü paketti.

Bunun daha da genişletilerek yeni anayasa sürecine katkı sağlaması ve ele alınacak kanun maddelerinin sadeleştirilerek özgürlükçü bir metnin ortaya çıkması Türkiye’ye çağ atlatacaktır.

Çoğulcu bir anlayışla hazırlanacak olan yeni anayasanın daha yürürlüğe girmeden hazırlanış sürecinde dahi ekonomiye pozitif bir katkı sunacağına inanıyorum.

Umarım oylarımızla meclise yolladığımız tüm vekiller bu sürecin bir parçası olup Türkiye’nin özlemle beklediği bu konuyu gündeme taşıyıp nihayete ulaştırırlar.

Mor ve Ötesi’nden muhteşem bir senfonik konser

Perşembe günü Zorlu PSM Turkcell Sahnesi inanılmaz bir konsere ev sahipliği yaptı. Açıkçası giderken konser çıkışında etkileneceğimi tahmin ediyordum ama bu derece müziğin tutku dolu dünyasını yaşayacağıma ben de ihtimal vermemiştim.

Mor ve Ötesi’ni anlatmama gerek yok. Her seferinde Bir Derdim Var, Cambaz, Daha Mutlu Olamam gibi parçalarını dinlediğimizde aynı hissi yaşıyoruz. Belli ki seneler geçse de aldığımız keyif aynı olacak. Fakat bir de bu performansları ve daha fazlasını Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası’nın eşliğinde dinlemenizi isterdim. Bu eşsiz şölen gerçekten insanın ölmeden önce gitmesi gereken konserler listesine girer.

Abartarak söylediğime bakmayın, abartılmayı hak ediyor. Bugüne kadar dinlediğiniz Mor ve Ötesi performanslarını ikiyle çarparak hayal edin. O derece tüm damarlarımız bu müzik performansının ihtişamı tarafından esir alındı konser sonuna dek.

Bu satırları yazarken bile DAHA MUTLU OLAMAM diye bağırasım gelmiyor da değil.

BtcTurk’un sponsorlarından biri olduğu bu konserde BtcTurk’e de bir parantez açma gereği duyuyorum. Özellikle bu yıl önemli konserlerdeki sponsorluğuyla kültür ve sanata verdiği desteği de somut olarak göstermeyi başarıyorlar. 

Hepimizi başarılarıyla gururlandıran Kadın ve Erkek Milli Voleybol Takımlarının ana sponsorluğunun yanı sıra bu alanlarda da BtcTurk’ün desteğini gelecekte de sürdüreceğinden eminim.

Endişeliyiz!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Blöf mlöf yapmıyoruz. 81 ilde hiçbir pazarlığa girmeyeceğiz. Ankara ve İstanbul adaylarımızla ilgili çalışma başlattık. İstanbul’la ilgili özellikle bir arkadaşımıza çok şaşıracaksınız.” açıklamasında bulunmuş.

Ortak adayınız Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra bu isme daha ne kadar şaşırabiliriz Meral Hanım?

Beklentiye girmekten korkuyoruz vallahi.

ekingun@yenibirlik.com