BAŞLARKEN..

Bora YARGIÇ 06 Eki 2023

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Gerek Türkiye içinde gerekse dünyadaki Futbol ve Spor Ekonomisini, spor kulüplerinin piyasa ve kadro değerlerini, oyuncuların piyasa değerlerini ve dünyanın en büyük ekonomisi haline gelen spor ekonomisini detaylı analiz edeceğiz.

"Futbol Kulüplerinin Mali Yapısı, Piyasa ve Şirket Değerleri, Futbol ve Spor Ekonomisi, Spor Finansı" yazılarımla artık YeniBirlik Gazetesinde sizlerle birlikteyim.

Gerek Türkiye içinde gerekse dünyadaki Futbol ve Spor Ekonomisini, spor kulüplerinin piyasa ve kadro değerlerini, oyuncuların piyasa değerlerini ve dünyanın en büyük ekonomisi haline gelen spor ekonomisini detaylı analiz edeceğiz.

Hatırlayacak olursak, Nisan 2022 tarihinde çıkan 7504 sayılı Yeni Spor Yasası ile birlikte bir spor kulübünün finansal performansı, denk bütçe, harcama limitleri gibi hususlar çok daha önemli hale geldi.

Yine Türkiye’de Halka Açık olan spor kulüplerimizden olan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'da Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) gönderilen finansal durum raporlarına göre, son finansal performansları ve futbolun finans ligini de sıklıkla irdeleyeceğiz.

UEFA Şampiyonlar Liginin finansal karnesi

UEFA, 2023-24 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne kalan futbol kulüpleri için dağıtacağı para ödülü miktarlarını ligler kapandıktan sonra yaz döneminde açıklamıştı.

Bu finansal karneyi hatırlayalım:

2 milyar Euro gelirden Şampiyonlar Ligi grup aşamasındaki kulüplere ayrılan pay dört farklı kategoriye ayrıldı:
- %25'i başlangıç ücretlerine, 500,5 milyon Euro tahsis edilecek,
-%30'u performansa bağlı sabit tutarlara 600,6 Milyon Euro tahsis edilecek;
-%30'u katsayıya dayalı tutarlara tahsis edilecek bu tutar da 600,6 milyon Euro ve
-%15'i değişken tutarlara (piyasa havuzu) tahsis edilecektir (300,3 milyon Euro).
UEFA, Şampiyonlar Liginde kulüplerin her galibiyet için 2.8 milyon Euro ve her beraberlik için 930 bin Euro alacağını açıkladı.

Buna göre: 2023-24 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne kalan futbol kulüpleri her galibiyet için 2.8 milyon Euro ve her beraberlik için 930 bin Euro alacaklar.

Performansla ilgili kategoriden dağıtılmayan miktarlar, grup aşamasındaki tüm kulüpler arasında galibiyet sayılarıyla orantılı olarak dağıtılacaktır.
Bitmedi..

Eleme aşamalarına yükselen 16 takım için ek gelir fırsatları ortaya çıkıyor:
UCL Şampiyonlar Liginde İlk 16. Takım içinde kalma ve yükselme halinde, Kulüp başına 9,6 milyon Euro.
UCL Şampiyonlar Liginde Çeyrek finale yükselme: Kulüp başına 10,6 milyon Euro.

UCL Şampiyonlar Liginde Yarı finale yükselme: Kulüp başına 12,5 milyon Euro.

UCL Şampiyonlar Liginde Finale yükselme: Kulüp başına 15,5 milyon Euro.

UCL Şampiyonlar Ligini kazanan takım içinse 4,5 milyon Euro.

Old Trafford’da uçan Türk Takımı: Galatasaray

cardi

Şampiyonlar Liginde 32 takım arasında gruplara kalmayı başaran Türk temsilcimiz Galatasaray,

İlk Maçında Kopenhag FC ile kendi sahasında 2-2 berabere kalmıştı.

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi grup maçlarının ikincisinde Old Traffor’da

Manchester United ile karşılaştı. 

Oldukça zorlu ve çekişmeli geçen müsabakanın ardından Galatasaray İngiliz futbol devi Manchester United’i kendi evinde 3-2 yenmeyi başararak tarihi bir geceye daha imza attı.

Türk takımlarının Avrupa’da almış oldukları sportif başarılar hem ülke puanı hem de finansal başarı için oldukça önemli olduğundan, Galatasaray bir kez daha Avrupa Kupalarındaki tescilli başarısını devam ettirmiş oldu.

Şampiyonlar Ligi A Grubunda 1 beraberlik ve 1 galibiyet alarak puanını 4’e yükselten Türkiye Ligi Şampiyonu, temsilcilimiz Galatasaray Spor Kulübü böylece A grubunda Bayern Münih’in ardından 2.sıradaki yerini aldı.

Şimdi Galatasaray SK’nün Şampiyonlar Ligi’nde almış olduğu bu 4 puanın Finansal Karşılığına bakalım:

İlk maçtaki Kopenhag beraberliği için Galatasaray 930 bin Euro kazandı.

İkinci maçta Galatasaray, Manchester United galibiyeti ile zaferiyle 2.8 milyon Euro (yaklaşık 80.7 milyon TL) galibiyet primi kazanmış oldu.

Böylece Galatasaray SK Şampiyonlar Liginde alınan 4 puan için bunun karşılığında 3 milyon 730 bin Euro’yu finansal tablolarına galibiyet primi geliri olarak yansıtılmasını sağladı.

Bu noktada bir hatırlatma yapalım:

Türkiye Trendyol Süper Lig'inde bu sezon şampiyon olacak takım için ödenecek şampiyonluk primi: 39.8 milyon TL yaklaşık 1.38 milyon Euro olacak.

Türkiye Süper Ligi ile karşılaştırıldığında, Şampiyonlar Ligi’nin hem sportif başarı hem de finansal başarı karşılığında çok daha efektif ve karlı olduğunu rakamlar ve tablolar gözler önüne seriyor.

Gelelim 3 Ekim 2023 Salı gecesindeki Manchester United – Galatasaray tarihi maçına:

Manchester United – Galatasaray karşılaşması sonrası zorlu gecenin ardından UEFA Twitter hesabından geceye son noktayı koydu.

“Galatasaray flying at Old Trafford”

“Galatasaray Old Trafford’da uçuyor”…