​ÇEYREK ASRIN EN'LERİ KİM OLUR?

Sema SEZEN 27 Eyl 2023

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Çeyrek asırdır verilen köklü tiyatro ödülleri 25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri adayları belirlendi. Bu yıl üç oyun birçok ödülü toplayacak gibi duruyor...

25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri için adaylar, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, Jüri Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün ve tiyatronun duayen sanatçısı Haldun Dormen’in ev sahipliğinde Arter'de basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Seçici kurul, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nü Prof. Dr. Cevat Çapan’ı layık görürken, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne ise "Güzel Son" oyunuyla Hakan Tabakan’a verilmesini uygun buldu.  Haldun Dormen Özel Ödülü’nü 1923 Müzikali alırken Yapı Kredi Özel Ödülü’nün sahibi ise ülkemizin Cannes'da ve umarım diğer uluslararası yarışmalarda gururu olacak başarılı oyuncu Merve Dizdar oldu. 

SEÇİCİ KURULUN İŞİ ZOR, ADAYLARIN HEPSİ ÇOK İYİ

Yılın En Başarılı Yönetmeni kategorisinden başlarsak; "Kim Bu Ben" ile Engin Hepileri, "1984" ile Murat Daltaban, "Fosforlu Cevriye" ile Yelda Baskın, "Cadı Kazanı" ve "Tartuffe" ile de Yiğit Sertdemir aday gösterildi. Hepsi de çok güçlü adaylar... Yılın en izlenesi oyunlarından Moliere'den Tartuffe, tam 11 dalda 25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'ne aday gösterildi. Oyunun yönetmeni oyuncu, yazar aynı zamanda dekor tasarımcısı Yiğit Sertdemir, 2 oyunla (Cadı Kazanı ve Tartuffe) "Yılın En Başarılı Yönetmeni" dalında aday oldu. Cadı Kazanı ise 6 dalda aday gösterildi. 

ÜÇ OYUN EN ÇOK ÖDÜLÜ ALACAK GİBİ DURUYOR

Bir diğer 11 dalda aday gösterilen oyun ise 1984 oldu. Usta oyuncu yönetmen Murat Daltaban'ın yönettiği oyundan en azından 4 ödül geleceğe benziyor. Oyuncuları, sahne, giysi tasarımı ve koreografiden ödül gelir.

Başarılı tiyatrocu Yelda Baskın'ın yönetmenliğini üstlendiği, Suat Derviş'in eseri, Gülriz Sururi'nin tiyatroya uyarladığı ülkemizin unutulmaz klasiği Fosforlu Cevriye ise 7 dalda aday gösterildi.  Yelda Baskın, oyunculuğundaki ustalığını yönetmenliğinde de gösteriyor. Çok bilindik gelse de bana göre Fosforlu Cevriye'yi kotarabilmek zor ki Yelda Baskın bunun üstesinden başarıyla geliyor. Oyun, yönetmen, giysi, sahne tasarımı, müzik ve koreografi dalında güçlü.  

Birçok karpuzu koltuğunun altında taşıyan başarılı tiyatrocu, sinema ve yönetmen Engin Hepileri ise müziklerini Kenan Doğulu'nun yaptığı "Kim Bu Ben" oyunuyla "Yılın En Başarılı Yönetmeni" dalında aday gösterildi. 

KOREOGRAFİDE GÜÇLÜ ADAYLAR

En Başarılı Koreografi adayları titizlikle belirlenmiş. Adayların hepsi gerçekten çok özenli koreografi oluşturmuş. Fosforlu Cevriye ile Maral Ceranoğlu, Sidikli Kasabası Müzikali ile İzmir Tenim, Tartuffe ile Özge Midilli, Jekyll & Hyde ile Seda Özgiş ve 1984 ile Tan Temel aday gösterildi. Tartuffe ve 1984 sanki biraz yüksek ihtimal ama seçici kurul en iyi kararı verecektir. 

Yılın En Başarılı Işık Tasarımı dalında ise Cem Yılmazer üç oyunla birden aday gösterildi; 1984, Kim Bu Ben ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü... Kemal Yiğitcan da Cadı Kazanı ve Tartuffe ile ödüle aday. Tartuffe ise benim favorim...

Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı'nda Jekyll & Hyde ile Ayşegül Alev, Tartuffe ile Eylül Gürcan, Cadı Kazanı ile Nihal Kaplangı ve Fosforku Cevriye, 1984 oyunları ile de Tomris Kuzu aday oldu. Hepsi ayrı ayrı övgüye değer...

Eğer nacizane bir tahminde bulunursam; Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu dalında Yeşim Koçak (Tartuffe) ve Özlem Zeynep Dinsel (Aşkın En Kısa Gecesi) etkileyici oyunculukları ile göz doldurdu. Elbette diğer adayların da hakkını verelim, başarılı ve doğal oyunculuklarına diyecek yok. Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu dalında ise benim için en'ler; Hakan Gerçek (III. Richard: Niçin Yaptım), Murat Garipağaoğlu (Tartuffe)..  

Diğer kategorideki ödüller ise şöyle

YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU

İPEK TÜRKTAN – BİR TERENNÜM

ÖZLEM ZEYNEP DİNSEL – AŞKIN EN KISA GECESİ

ÖZLEM ZEYNEP DİNSEL – KIZLAR VE OĞLANLAR

SELEN ÖZTÜRK – KIRLANGIÇ

YEŞİM KOÇAK - TARTUFFE

YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU

ADEM MÜLAZİM - 1984

HAKAN GERÇEK – III: RICHARD: NİÇİN YAPTIM

MERİÇ RAKALAR – TEK KULLANIMLIK HİKAYE

MURAT GARİPAĞAOĞLU - TARTUFFE

ONUR ÜNSAL – KİM BU BEN

YILIN EN BAŞARILI YARDIMCI KADIN OYUNCUSU

AYŞEGÜL URAZ – ÇEMBER’İN ANASI

BİNNUR ŞERBETÇİOĞLU – FOSFORLU CEVRİYE

GİZEM GÜÇLÜ - 1984

YAĞMUR DAMCIOĞLU NAMAK – FOSFORLU CEVRİYE

ZEYNEP GÖKTAY DİLBAZ - TARTUFFE

YILIN EN BAŞARILI YARDIMCI ERKEK OYUNCUSU

BARIŞ AYAS - 1984

MURAT KAPU – ÇEMBER’İN ANASI

OĞUZHAN AYAZ – 1984

TOLGA İSKİT – ÇEMBER’İN ANASI

TOLGA YETER - TARTUFFE

YILIN EN BAŞARILI SAHNE TASARIMI

BARIŞ DİNÇEL – FOSFORLU CEVRİYE

BARIŞ DİNÇEL – TARTUFFE

CEM YILMAZER – BURAK ETÖZ - 1984

GAMZE KUŞ – SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

METİN DENİZ – CADI KAZANI

YILIN EN BAŞARILI GENÇ KUŞAK SANATÇISI 

ADİL İRFANOĞLU – CEVİZ AĞACI

DİLARA VURAL – SİPARİŞ LİSTESİ / WISH LIST 

HAZAL ARDUÇ – TALİHSİZ ÇOCUK PARKI YARALANMALARI 

KAAN KURTOĞLU – LAV

YUNUS ESKİ - TALİHSİZ ÇOCUK PARKI YARALANMALARI  

YILIN EN BAŞARILI SAHNE MÜZİĞİ

EMRAH CAN YAYLI – CADI KAZANI

EMRAH CAN YAYLI – TARTUFFE

KENAN DOĞULU – KİM BU BEN

OĞUZ KAPLANGI – 1984

OĞUZHAN BALCI – FOSFORLU CEVRİYE