İSLAM DÜNYASI NEDEN GERİ KALDI? - II: YETERSİZ SERMAYE BİRİKİMİ VE PİYASA MEKANİZMASININ OLUŞMAMASI

Yazı dizimizin bu kısmında İslam Dünyası'nın neden geri kaldığını cevaplamaya devam edeceğim. Fakat bu tarihsel sürecin farklı yönlerden incelenebileceğini de söylemiştim.

Perşembe 16 Mayıs 2024 03:00
İSLAM DÜNYASI NEDEN GERİ KALDI? - I

Bugün bütün dünyanın içinde bulunduğu bir teknolojik değişim süreci içinde bulunuyoruz. Bu teknolojik değişim zaman içinde toplumsal ve siyasi değişimi de tetikleyecektir. Bunu nereden biliyoruz? Tarihteki toplumsal ve siyasi dönüşümler iktisadi yapı değişimlerinin sonucunda gerçekleşmiştir. Önümüzdeki süreçte ülkeler teknolojik değişime uyum sağlama hızlarıyla paralel olarak diğer ülkelere göre öne çıkacaklardır. Teknolojik değişimle gerçekleşecek iktisadi yapı değişimi işin başlangıcı olacaktır. Devamında iktisadi altyapı değişimini takiben meydana gelecek toplumsal ve siyasi değişimi de ülkenin menfaatine olacak şekilde yönetmek önemli olacaktır. Değişen şartlara göre bu değişim sürecini daha uyumlu ve verimli yönetebilen ülkeler öne çıkacaktır.

Pazartesi 13 Mayıs 2024 03:00
EMEKÇİLERİN GELİRLERİ NEDEN DÜŞÜK?

Dün 1 Mayıs'tı… Yani Dünya Emekçi Kadınlar Günü… Bununla birlikte genel olarak dünyada 1 Mayıs Emekçi Bayramı olarak kutlanır. İnsan uygarlığını borçlu olduğumuz geçmişteki ve bugünkü bütün emekçilerin bayramı kutlu olsun.

Perşembe 02 Mayıs 2024 08:00
EMEKÇİLERİN GELİRLERİ NEDEN DÜŞÜK?

Dün 1 Mayıs'tı… Yani Dünya Emekçi Kadınlar Günü… Bununla birlikte genel olarak dünyada 1 Mayıs Emekçi Bayramı olarak kutlanır. İnsan uygarlığını borçlu olduğumuz geçmişteki ve bugünkü bütün emekçilerin bayramı kutlu olsun.

Perşembe 02 Mayıs 2024 03:00
KAMU İŞLETMECİLİĞİ VE ÖZELLEŞTİME İLKELERİ - II

Geçen yazıda kamu işletmeciliğinin değerlendirme kriterlerini anlatmıştım. Bir kamu işletmesi ekmek, ilaç, süt ve benzeri nihai malları ya da mazot, kereste, demir-çelik ve benzeri ara malları tam rekabet fiyatından satar.

Pazartesi 29 Nisan 2024 03:00
Kamu işletmeciliği ve özelleştirme ilkeleri - I

Geçen yazıda Kent Lokantaları örneği üzerinden kamu işletmeciliğinin özel işletmecilik gibi değerlendirilmemesi gerektiğinden bahsetmiştim. Bunlardan bahsederken liberal iktisadın rekabet ile neyi kastettiğini ve bunun neden sanayileşmiş toplumlarda pek mümkün olmadığını da açıklamıştım. Bir de liberal görüşlü iktisatçıların emek piyasasına bakışının ne denli çarpık olduğunu söylemiştim.

Pazartesi 22 Nisan 2024 01:25
KENT LOKANTALARI SOSYALİZM Mİ? LİBERALİZMİN PEÇESİNİ AÇALIM!

Bütün okurlarımın geçmiş Ramazan Bayramı'nı kutlarım. Allah dünyamıza barış, ülkemize kardeşlik, dayanışma ve sükûn, bizlere de sağlık, mutluluk, huzur ve bol kazanç versin.

Pazartesi 15 Nisan 2024 03:00
Ramazan özel – IV: İslam'da yöneticilerin kaçınması gereken kötü vasıflar

Oruçlarımızı tuttuk, ibadetlerimizi yaptık. Allah kabul etsin. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Ramazan'ın son iki günü… Çarşamba günü Bayram. Şimdiden Bayramınızı tebrik ederim.

Pazartesi 08 Nisan 2024 02:35