YENDİK.. PEKİ SONRA?

Avni ÖZGÜREL 25 Nis 2016

Avni ÖZGÜREL
Tüm Yazıları
Dost- düşman görüyor ki Türkiye terör mücadelesinde başarılı oldu. PKK kurulduğu günden bu yana yaşamadığı ölçüde kayıp verdi ağır bir yenilgi aldı..

Dost- düşman görüyor ki Türkiye terör mücadelesinde başarılı oldu. PKK kurulduğu günden bu yana yaşamadığı ölçüde kayıp verdi ağır bir yenilgi aldı.. Bu zaman zarfında biz de yüzlerce şehit verdik, her gün gencecik fidanlarımızın bayrağa sarılı bedenlerini toprağa bıraktık.. Ama neticede çok şükür mücadele ‘Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmadık..’ diyeceğimiz bir noktaya taşındı..

Bu sonucun alınmasında, Türkiye’nin içine çekildiği tuzağı sezip tepki veren ve farklı kanallardan gelen eleştiri ve telkinlere rağmen takındığı sert tavırdan taviz vermeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararlılığının büyük payı olduğu herhalde inkar edilemez. Aynı şekilde bu sonucun alınmasında gerek TSK’nin gerekse emniyet teşkilatının arkalarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve tabii ki onun şahsında hükümetin güçlü siyasi iradesinin varlığını hissetmelerinin büyük payı olduğu da..

Gelinen nokta bir yönüyle PKK’nın direnç odaklarının kırılıp Türkiye içindeki hatta Irak’ta Kandil’deki ana unsurlarıyla büyük ölçüde çökertilmesi hedefine yaklaşıldığını göstermektedir. Ancak bu tesbit beraberinde en az bunun kadar önemli bir  başka soruyu önümüze taşımaktadır:  ‘ Peki ya sonra? ‘

Bu soruya cevap olabilecek planlamaların yapılmasının zamanının geldiği şüphe götürmez.. PKK’nın yakıp yıktığı kentlerin yeniden imar edilmesinden, açılan fiziki yaraların sarılmasından söz etmiyorum.. Binaların, ekonomik zayiatın ötesinde demokratikleşme mücadelemiz açısından bir ‘ hasar tesbiti ’ yapmak gereği sözünü ettiğim..

‘Ben bu meseleye siyasi hayatımı koydum..’ diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elini ‘buzdolabına’ uzatması zamanı geldi demek için belki vakit erken; ama bence yakındır… Erdoğan kendisini hayal kırıklığına uğratanlara, ne kadar öfkeli olursa olsun  herhalde ne demokratikleşme hedefinden vazgeçtiği söylenebilir ne de Kürt halkına kırgınlığından!.. Dolayısıyla şimdilerde güvenlik kuvvetlerinde tereddüt uyandırmamak, yılgınlık doğurmamak için tavrında değişiklik olacağı izlenimi vermese de herhalde bir noktada liderliğinin gereğini yapacaktır.