BİTKİSEL BİR TARİFİM VAR

Şafak ORTAÇ 15 Nis 2023

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Sizin de dikkatinizi çekiyor mu bilmem. Son yıllarda özellikle TV'ler ve hatta sosyal medya vasıtasıyla bitkisel tedaviler ve yöntemleri konuşulur oldu. Hatta bu öyle boyutta ki her türlü rahatsızlık için bitkisel tarifler paylaşılıyor.

Nane limon kabuğu

Bir güzel kaynasın aman ha ha ha ha ha

İçine hatmi çiçeği

Biraz çöre otu katasın aman ha ha ha ha ha...

Bu aralar tam da rahmetli Barış Manço'nun şarkısındaki tariflerle bünyeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Usta sanatçıya Allah raymet eylesin.

Kış sert geçmedi ama yağış da azdı. Beklenti içindeyiz. Malum su sıkıntısı yaşamamak için bahar yağmurlarına ihtiyaç var. Şu günlerde Marmara Bölgesi için bir parça yağış düştü gibi. Ancak geçen ay tabiri caiz ise insanları paçavraya çevirdi. Bir gün 15 derecelere çıkan hava sıcaklığı bir anda tek haneli rakamlara düşebiliyor. Dünya’nın dengesini el birliği ile bozduk kabul edelim. Hal böyle olunca da soğuk algınlığı, nezle başımızdan eksik olmuyor. Malum ilaç fiyatlarının yüksekliği ve hatta bazı ilaçlara ulaşmakta yaşanan sıkıntı hepimizi bitkisel desteklere yöneltiyor.

Sizin de dikkatinizi çekiyor mu bilmem. Son yıllarda özellikle TV’ler ve hatta sosyal medya vasıtasıyla bitkisel tedaviler ve yöntemleri konuşulur oldu. Hatta bu öyle boyutta ki her türlü rahatsızlık için bitkisel tarifler paylaşılıyor. Peki bu ne kadar doğru? Yıllar evvel midesinden rahatsızlığı olan bir tanıdığımız sürekli tuvalete taşındığından şikâyet ediyordu. Çok sonra midesi için tedavi amaçlı kullandığı bitkisel bir macunun uzun süreli kullanımı dolayısıyla bağırsak hareketini bozduğunu fark etti.

Tarifler iyi güzel de birçok yan etkisinin de olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Doktora danışmadan sadece sosyal medya üzerinden alınan tariflerle tedavi olmaya çalışmak başka birtakım hastalıklara sebep olabiliyor. Hele biz kadınlar ve aslında şimdi erkekler de! genç kalabilmek adına her tarife meyilliyiz. Bir gün kuaförde kadın arkadaşına cildindeki lekelerden bahsediyor. Şimdi ismini yazmayacağım bir bitkiyle hazırladığı tarifin önce çok iyi geldiğini sonra cildinde lekeler oluştuğunu söylüyor. Bu arada birkaç kez üst üste sorulan çay kahve ve hatta bitkisel çay teklifini alerjim var diyerek reddetmesin mi? Hem alerjisi var hem cildine hazırladığı bitkisel macunun neden leke yaptığını anlamadığını söylüyor. Çok komik doğrusu…

Fitoterapi tamamlayıcı bir tıp uygulaması. Siz de duymuşsunuzdur. Aman diyeyim işi uzmanına sormadan ve varsa rahatsızlıklarınız bunlardan doktora bahsetmeden karabaş otunu civanperçemiyle karıştırıp çörek otu yağıyla bir güzel karıştırıyoruz tipi tariflere meyletmeyin.

Bakın misal ben, soğuk algınlığına ıhlamur, boğaz ağrısına adaçayı, heyheylerim üstümde ise papatya çayı yapıyorum.. İyi geliyor. Bir tarif vermesem iyiydi ama bu yazdıklarımı zaten hepiniz biliyorsunuzdur.

Sağlıkla kalın.