KARBONSUZ ELEKTRONİK

Prof. Dr. Rana Atabay KUŞÇU
Tüm Yazıları
Gündelik yaşamın en gereksiz kalabalıklarından biri yakın gelecekte yok oluyor. Avrupa Birliği, 2024 itibari ile ortak şarj kablosu kullanımına geçiyor.

Yasaya göre, AB'de satılan tüm cep telefonlarının, tabletlerin, kameraların ve dizüstü bilgisayarların 2024 yılı sonuna kadar bir USB Type-C şarj bağlantı noktasına sahip olması gerekiyor. Hedef, e-atıkları ve cep telefonu, tablet, kamera, dizüstü bilgisayar gibi ürünlerin kullanımından kaynaklanan emisyonları azaltmak.

Karbonsuzlaşma yolunda çok yönlü adımlar atılıyor. Bu örnekte de görüleceği gibi, gerçek bir mücadele sürdürebilmek için tüm bileşenleri kontrol altında tutmak gerekiyor.

Tüketiciler, çeşitli taşınabilir cihazlar için tek bir şarj cihazı kullanacak ve böylece birden fazla şarj cihazına olan ihtiyaç azalacak. Aynı zamanda hızlı şarjı destekleyen tüm cihazların aynı şarj hızına sahip olmasını sağlayarak birlikte çalışabilirliği de teşvik ediliyor.

Avrupa Komisyonu, 2024 yılı sonuna kadar kablosuz şarj için birlikte çalışabilirlik gerekliliklerini uyumlu hale getirecek.

Yasa ile, ‘Emisyon Azaltımı Girişimi’ yıllık 250 milyon Euro'ya kadar tasarruf sağlayacak. AB'de e-atığı 11.000 ton azaltması öngörülüyor.

 ‘E-Atık’, dünyada en hızlı büyüyen atık akışlarından biridir. Ürünlere yönelik aksesuarların standartlaştırılması ve öncelikle yeniden kullanım ve onarımın teşvik edilmesiyle elektronik atıkların azaltılması sağlanabilir.

Her alanda olduğu gibi döngüsel ekonomi vizyonu, e-atık yönetiminde de öncelik kazanıyor.

Dahası, ortak özellikli cihaz kullanımı, cihazların aksesuarlarında şarj hızlarının standartlaştırılması ile enerji verimliliği açısından da fayda üretecek.

Üreticiler için yenilikçilik ve geleceğe hazırlama sürecinin ilk aşamasını böyle deneyimleyecek.  Kanun, ürünlerin sağlam ve mevzuata uygun olmasını sağlarken, şarj çözümlerinde teknolojik yeniliği teşvik etmektedir.

Ticari yönden de gelişme sağlayacak, rekabete farklı bir unsur daha katacak.

Çünkü tüketici seçimleri güçlenecek. Özel etiketler tüketicilere şarj özellikleri hakkında bilgi vererek bilinçli ve sürdürülebilir seçimler yapmalarını sağlayacak.

Genel olarak girişim çevresel kaygıları ele alıyor, enerji verimliliğini teşvik ediyor ve tüketicilerin AB'de daha sürdürülebilir bir elektronik cihaz ekosistemine katkıda bulunmalarını sağlıyor.

Bu değerli gelişme, karbonsuzlaşma yolunda atılan somut adımlardan biri.

Kapsamlı bir karbondan arındırma stratejisinin uygulanması, tüm işletmeler için kritik bir gereklilik olarak kabul ediliyor.

Ancak işletmelerin sürdürülebilirliği, stratejilerinin ön sıralarına koymaları yönündeki bu tür yakın baskı; bölgeye, sektöre ve organizasyona bağlı olarak değişebilecek bir dizi engeli de beraberinde getiriyor. Bu nedenle, durum doğru tahlil edilmelidir.

Karbonsuzlaştırma, atmosfere insan kaynaklı tüm karbon emisyonlarının ortadan kaldırılması veya azaltılması anlamına gelir.

İklim nötrlüğünden farklıdır, mutlak karbon emisyonlarını ve yoğunluğunu azaltmayı amaçlamaktadır. İklim nötrlüğü yalnızca karbon kredileri satın alınarak elde edilebileceğinden, karbondan arındırma eylemlerini içermemektedir.

Ortak şarj kullanımı kararı, basit ve küçük ölçekli görülebilir. Ancak, net sıfır hedefi için her katkı değerlidir.