​TATİL FOTOĞRAFI

Şafak ORTAÇ 03 Tem 2023

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Yaz tatili yaklaşırken haberleri başlar. Gazete ya da sosyal medya aracılığı ile sizler de takip ediyorsunuzdur.

Bir bayramı daha ardımızda bıraktık. Seneye de sevdiklerimizle birlikte kutlamak nasip olsun diyelim. Bayram tatili uzun olunca değerlendirmek isteyenler tatil imkanlarından faydalandı. Kimileri memleketine gitti kimileri yurt içinde ya da yurt dışında tatil yaptı.

Yaz tatili yaklaşırken haberleri başlar. Gazete ya da sosyal medya aracılığı ile sizler de takip ediyorsunuzdur. Bu sene hangi tatil beldeleri daha revaçta. Alternatif tatil imkanları neler. Tatile giderken yanınıza almayı unutmamanız gereken beş şey. Buna benzer haberlerin yanında bu kez nispet tatili diye bir haber okudum. Epey eğlendim. Haberin konusu bazı insanların arkadaş ya da çevresine sadece nispet olsun diye tatil yaptığı ile ilgiliydi. Olur mu öyle şey dedim önce. Haberin içeriğinde bazı sosyal medya hesaplarından alınma yaşanmış hikayeler var. Bir ofis çalışanı iki arkadaşının yıllarca tatile gidip nispet olsun diye bol bol tatil fotoğrafı yayınlamalarını anlatıyor. Hatta biri altı gün yaparsa diğeri yedi gün tatil yapıp öne geçmeye çalışırdı diye yazıyor. Eğlenerek gülerek okuyup geçtim haberi. Ama sonra sezon başlar başlamaz tatile gidip fotoğrafının altına ‘tatil başlarrr’ yazıları döşenen tanıdıklarımı sorgulamaya başladı beynim doğrusu. Şaka bir yana. Kim neyi niye yapar bilemeyiz. Ama kimse sessiz sedasız tatil yapamıyor belli. Bırakın yurt dışına ya da beş yıldızlı tatil köyüne gideni, köyüne giden bile uzunca aile sofrasının çeşit çeşit yemeklerle dolu halini sosyal medyada paylaşmadan yemeğe başlamıyor anlaşılan. Geçen gün ismi lazım değil çok da severek takip ettiğim bir akademisyen tatile gittiğini, bir süre sosyal medyada olamayacağını duyuran bir gönderiyi yurt dışı lokasyonu etiketleyerek yayınlayınca gülerek okuduğum nispet tatili haberi aklıma geliverdi ne yalan söyleyeyim. Kabul ediyorum haber içimi bulandırmış olabilir. Artık hiçbir tatil fotoğrafına ön yargısız bakamayacağım belli. Aslında yıllar evvel kızımın gak dedi guk dedi pek çok halini sosyal medyasında paylaşan bir anne olarak söz söylemeye hakkım var mı bilmiyorum. Ama o nispetten sayılmaz değil mi? Daha çok görmemişin çocuğu olmuş kabilinden sayılabilir. 

Öte yandan hangimiz tatil fotoğrafı paylaşmadık ki? Fakat bu ekonomik koşullarda hala sırf nispet olsun diye tatil yapıp fotoğraf paylaşan hırslı arkadaşlar var ise onları da buradan kutlamak isterim. Sene boyu nispetinizin bedelini karta taksit taksit ödersiniz artık. Bu işin şakası tabii. Ama haberi okuyup yok canım o kadar da değildir artık kısmını geçince şöyle bir düşündüm. Biz çocukken düğünlerde bazı büyüklerimiz takı merasimi sırasında aynen böyle yaparlardı. Nasıl mı? Yani nispet tatili olmasa da nispet takısı olarak niteleyebiliriz aslında. Aralarında konuşurken duyardık. Bizim Nimet hanım geçende bilmem kimlerin düğününde yarım altın takmış bakalım bizimkine ne takacak. Ben tam getirdim aman neme lazım laf ederler filan... Buna benzer konuşmalar çok olurdu. Gerçi şimdi altının fiyatını düşününce kimsenin kimseye nispet yapacak hali kalmamıştır diyeceğim ama tatil fiyatları da öyle böyle değil aslında. 

Şimdi şöyle ki milletçe çok güzel hasletlerimiz var. Konukseveriz, yardımseveriz, eli açık milletiz. Ama bunun yanında bazı hoş olmayan taraflarımız da yok değil. Nispet onlardan biri olabilir mi? 

En güzel tatil sevdiklerimizle geçirdiğimiz, güzel anılar biriktirdiğimiz, gülümseyerek hatırladığımız anlardan ibarettir. Fotoğrafı olsun olmasın... Herkese iyi bir yaz tatili diliyorum.