OTOMOBİL ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Ahmet ÇELİK 11 Nis 2016

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Allah eksikliğini hissettirmesin de "eş dost"la sohbet ederken kısa bir süre sonra söz döner dolaşır otomobile gelir. Çevremdeki hemen hemen herkesin ya otomobil alacağı tutar ya da kendi otomobilini satacağı… Kendimi "diş doktoru" gibi hissederim; her zaman soracağınız danışacağınız bir şeyiniz olması açısından.

Allah eksikliğini hissettirmesin de “eş dost”la sohbet ederken kısa bir süre sonra söz döner dolaşır otomobile gelir. Çevremdeki hemen hemen herkesin ya otomobil alacağı tutar ya da kendi otomobilini satacağı… Kendimi “diş doktoru” gibi hissederim; her zaman soracağınız danışacağınız bir şeyiniz olması açısından. Aklımızın erdiği, fikrimizin yettiği kadarıyla bilgiler veririm, yol gösteririm. Konuyu ne kadar geçiştirmeye, uzatmamaya özen göstersem de sonuç değişmez; söz döner dolaşır “otomobil almanın püf noktaları”da saplanır. Söze hep “sen bilirsin” diye başlanır uzar gider…

Şimdi; buradan yazayım da en azından hem arkadaşım olmayan kişilere de faydam olur, hem de bu konuyu açan arkadaşlarıma da küçük bir mesaj vermiş olurum.

Bu püf noktalarına dikkat!

Siz siz olun öncelikle kıran kırana pazarlık yapmadan, çok araştırmadan sıfır otomobil almayın.

Alacağınız marka ve modele karar verdiyseniz, şehir içindeki ve şehir dışındaki bayilerden “aynı özelliklerdeki araç”ın fiyatını öğrenin.

Şehir dışındaki bayilerin daha iyi fiyat verdiğini göreceksiniz. Şehir merkezindeki bayilerin bazıları “tok satıcı” olabilir.

Bayileri isim vererek  birbirine kırdırmayın. Ama bayilerin de “kararınızı bugün verirseniz ayırırım yoksa araç bulamayız” gazlarına aldırış etmeyin.

Hiçbir zaman kullanmayacağız opsiyonları, (hız konrol vs) almayın. Sıfır alırken ekstra ücret ödediğiniz opsiyonlar satarken hiç bir işe yaramayacaktır. Bunu unutmayın.

Bayiler, satış performanslarına göre prim alırlar. Bu hedeflerine ulaşmaları önlar için önemlidir. Bu nedenle ay sonuna doğru “hedef tutturma” rekabeti kızışır. Pazarlığı ay sonuna doğru yapın.

Bayi eğer sizing istediğinişz özelliklerdeki araç elinde yoksa, kendi elindeki araçı satmak isteyecektir doğal olarak. Bunu hissederseniz pazarlık dozunu arttırın.

Eğer yılda 100 bin km’den az yapıyorsanız, dizel otomobil almanıza gerek yok. Çünkü fiyat farkını baştan dizel araç alırken ödüyorsunuz zaten. Düşük motorlu benzinli otomobiller çok daha ekonomik olabiliyor. Benzinli ve dizel araç arasındaki fiyat farını yıllık ortalama yaptuğınız kilomerte ile kolayca hesaplayabilirsiniz. “Satarken daha rahat satarım” diye düşünmeyin; artık her aracın bir alıcısı var.

Dizel’e vereceğininiz fiyat farkını otomatik araçtan yana kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Özellike İstanbul’da araç kullanacaksanız. Benzinli ve otomatik otomobil daha ekonomik olacaktır.

Bütün bunların dışında; eğer bir otomobile sahip olmanın anlamsızlığını düşünenlerdenseniz, araç kiralayın derim.

Haftaya da araç kiralamanın püf noktalarıyla devam edelim.