GALATASARAY VE FENERBAHÇE​ SÜPER KUPA FİNALİNİ NEREDE OYNAYACAK?

Bora YARGIÇ 10 Kas 2023

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Eski adıyla Cumhurbaşkanlığı Kupası yeni adıyla Süper Kupa Türkiye Futbol Liglerinde yeni sezon başlamadan önce Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonu takımların arasında oynanan bir futbol turnuvası ve organizasyonudur.

Eski adıyla Cumhurbaşkanlığı Kupası yeni adıyla Süper Kupa Türkiye Futbol Liglerinde yeni sezon başlamadan önce Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonu takımların arasında oynanan bir futbol turnuvası ve organizasyonudur.

1966 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla başlamış ve bu yıldan itibaren Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla oynanmaya başlamıştır.

1998 yılına kadar oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupası son olarak 15 Mayıs 1998 tarihinde Galatasaray - Beşiktaş finali maçıyla oynanmış sonra da kaldırılmıştır.

2006 yılından itibaren de Türkiye Süper Kupası adıyla tekrar kupa maçları başlayarak organize edilmeye başlanmıştır.

2023 yılı Süper Lig Şampiyon Galatasaray ile Fenerbahçe kulüpleri arasında önce 30 Aralık 2023 oynanacağı Türkiye Futbol Federasyonunca açıklanmıştı.

Daha sonra Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak 2023 yılı Süper Kupa finalinin 29 Aralık Cuma günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yer alan Al-Awwal Park'ta oynanacağını açıkladı.

Hem Galatasaray'ın hem de Fenerbahçe'nin "Süper Kupa Finalinin Suudi Arabistan'da oynanmasına karşı çıktıkları" bu organizasyonda son duruma bir göz atalım.

Galatasaray veya Fenerbahçe'nin kazanması durumunda Süper Kupanın Finansal Karnesi

Süper Lig şampiyonu Galatasaray ve Türkiye Kupası'nı kazanan Fenerbahçe'nin 29 Aralık'ta Suudi Arabistan'da oynayacağı Süper Kupa maçının mali detayları da açıklanmıştı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)'den yapılan açıklamaya göre;

Süper Kupa finalini kazanan takım 2.2 milyon euro kazanacak.

Kaybeden takım da 1,8 milyon euro teselli ödülü alacak.

Süper Lig’de bir galibiyetin bedeli 2 milyon 488 bin TL olduğu hesapladığımızda bu durumda;

Galatasaray veya Fenerbahçe Spor Kulüplerinden birinin Süper Kupa finalinde galip gelerek kupayı kazanmaları durumunda kupa galibiyetinin finansal kazanımının Süper Lig’de 30 galibiyet bedeline yaklaşık olduğunu söylememiz mümkün olacaktır.

Neden Süper Kupa Finali Suudi Arabistan'da?

Türkiye Futbol Federasyonunun, Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulüpleri arasında 2023 yılı Süper Kupa finalinin 29 Aralık Cuma günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yer alan Al-Awwal Park'ta oynanacağını açıkladığı andan itibaren Cumhuriyetin 100. yılının kutlandığı 2023 sezonunda finale ilişkin tartışma ve tenkitler devam ediyor.

Hem 2023 yılının bitmesine 2 gün kala Süper Kupa finalinin Türkiye dışında oynanması hem de 26 Aralık 2023 tarihinde Kadıköy'de yapılacak Fenerbahçe-Galatasaray derbi maçından 3 gün sonra bu sefer Süper Kupa Finali için Suudi Arabistan'da finalin oynanmasından duyulan rahatsızlık, hem futbolseverler hem de her iki kulübün yetkililerinden konuya ilişkin art arda açıklamalar getiriyor.

Galatasaray Divan Kurulu Kasım Ayı Toplantısında, "Süper Kupa Finalinin Türkiye'de Oynanması" Açıklaması

Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu Kasım Ayı Olağan Toplantısı, 6 Kasım 2023 Pazartesi günü Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda hazirun oylaması sonucunda kapalı oturum olarak yapılmıştı.

Yayınlanan duyuru metnine göre; Galatasaray Divan Kurulu, Süper Kupa Finali’nin Türkiye’de oynanmasını istediğini açıkladı.

Yapılan bildiride;

"Ülkemizi sporda ileri götürmek üzere yola çıkan Ali Sami Yen ve arkadaşlarının takipçileri olarak, 100 yılın kupasının, 100'üncü yıl 'Cumhuriyet Kupası' olarak, ecdadımızın kanıyla, canıyla, fikri ve irfanıyla kazandığı ve koruduğu TÜRK vatanında oynanmasını istiyoruz. Atatürk’ün evlatları olan Türk gençliğinin, karşılaşmayı sahip oldukları topraklarda izlemesi ve

bu hissiyatı hangi takım taraftarı olursa olsun millet bilinciyle Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yaşaması arzumuzdur.

Stat kapasitesinin belirli bir kısmının, vatan uğruna şehit olanların yakınlarına, gazilere, son büyük depremde mağdur olan bölge halkı temsilcilerine, özveri ile çalışarak pandemide ve her afette cansiperane hizmet veren tabiplerimize, hemşire ve yardımcı personele, eczacı, veteriner ve diş hekimlerine, Türkiye’nin ağır emekçileri; madenci, itfaiyeci ve öğretmenlere, olimpiyatlarda madalya kazanmış veya Dünya ve Avrupa Şampiyonaları'nda madalya almış milli sporcularımıza, milli birlik ve beraberliğin anayasal teminatı olan Cumhurbaşkanlığı makamı yetkisinde dağıtılmasını öneriyoruz.”

Türk spor camiasının tüm kulüplerini ve paydaşlarını bu hassasiyetimize katılmaya davet edildiği açıklandı.

Fenerbahçe Spor Kulübü'den de Süper Kupa Finalinin Suudi Arabistan'da Oynanmaması Açıklaması:

Fenerbahçe Spor Kulübü de düzenlediği Divan Kurulu toplantısında Galatasaray ile oynanacak Süper Kupa maçının Suudi Arabistan'da oynanmaması yönündeki önergeyi kabul ederek benzer şekilde aksiyon aldı.

Süper Kupa Finalinde Son Durum

Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulüplerinin Süper Kupa maçının Türkiye'de oynanması konusundaki benzer aksiyonları sonucunda bugünlerde son nihai kararın Türkiye Futbol Federasyonunca ne şekilde verileceği merak konusu oldu.

Süper Kupa finaliyle ilgili Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü dışındaki bir diğer tartışma da finalin oynanacağı 29 Aralık 2023 tarihi ile ilgiliydi.

Nitekim Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk da;

Süper Kupa Finalinin 29 Aralık’ta oynanmasına, “Futbolcuların dinleneceği tek hafta vardı. Ona da finali koydular." açıklamasıyla eleştirisini dile getirmişti.

Günün sonunda;

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında 29 Aralık Cuma günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yer alan Al-Awwal Park'ta oynanacağı açıklanan Süper Kupa maçının iptali durumunda herhangi bir maddi tazminatın ödenip ödenmeyeceği ise şu an bilinmiyor.

Konuya ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ise;

"Süper Kupa Finalinin Suudi Arabistan'da oynanmasına Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulübünün onay verdiği açıklamasını" da bu noktada hatırlatmakta fayda görüyorum.