Z RAPORU

Milena Berfin GÜLDOĞAN
Tüm Yazıları
2023 yılı üzüntünün ve sosyal acıların hayatımızda bu kadar bariz şekilde var olduğu son yıl olsun. Giderken kötü her şeyi de beraberinde götürsün ve haftanın ilk gününde yeni yıla başlarken tüm güzellikler bir anda etrafımızı sarsın.

Bu sene bence hepimiz için iyisiyle kötüsüyle ‘Bu neydi şimdi?’ dedirten bir yıl oldu. Birçok felakete maruz kaldık, toplum olarak sarmamız gereken bazı yaralar açıldı. Bir seçim atlattık, çokça güzel olaya ev sahipliği yaptık. Bu sene geriye dönüp bakıldığında farklı farklı sebeplerden iyi izler bırakmasa da sanırım sanatın ve sinemanın bereketli olduğu bir yıldı..

Senenin sonu gelince benim ilgimi yine en çok ‘Bu yıl neler izledik?’ sorunun cevabı çekti tahmin edersiniz ki.. BOX Office verilerine göre sinemada öne çıkan 10 filmi sizinle de paylaşayım, belki kaçırdıklarımıza bir şans daha veririz yıl bitmeden..

İşte bu yıl adından en çok söz ettiren 10 film; Barbie, Süper Mario Kardeşler, Örümcek Adam:Örümcek Evrenine Geçiş, Galaksinin Koruyucuları 3, Oppenheimer, The Little Mermaid, Avatar:Suyun Yolu, Ant Man ve Was:Quantumania, John Wick:Chapter 4 ve son olarak Sound of Freedom.

Bu yıl da gördüğünüz gibi ilk 10 listesine biraz daha kült, biraz daha niş ve biraz daha -bu filmlere nazaran- sinemanın öğretici gücünü ve aktarım kaygısını taşıyan bir film sokamamışız; bu listenin Türkiye versiyonu daha da vahim üstelik.. 2024 yılının sonunda umarım bu listeyi yenilerken festivallerde prömiyer yapmış, birkaç ödül almış, yönetmeniyle ayrı senaryosuyla ayrı gurur duyabileceğimiz ve ‘işte ilk 10’u hak eden film!’ diyebileceğimiz birkaç filmi burada görebiliriz..

Şimdi biraz da ben kendi listemden filmler önereyim size..

Benim için bu yılın enlerini sırasız şekilde sıralıyorum; Oppenheimer, The Killer, Past Lives, Hayat, Anatomie d’une chute, Kimi-tachi wa Do Ikiru ka, Saint Omer, How to Blow Up a Pipeline, Killers of the Flower Moon, Poor Things, The Boy and the Heron..

Bu listeye eklemeyi unuttuğum filmler eminim vardır olur da hatırlarsam sizlerle sosyal medya üzerinden de paylaşıyor olacağım..

Son vizyon

Biten yılın son vizyon günü ve yeni yılın ilk vizyon haftasında neler var gelin biraz da onlardan bahsedelim..

Bugün vizyona giren filmlerden 2’si Türk yapımı. Bu filmlerin ikisinden de iyi bir gişe bekliyorum çünkü birisi çocukların çok sevdiği Rafadan Tayfa film serisinin 4.sü ‘Hayrimatör’; diğeri ise Türk komedisinde koltuğunu sağlam bir şekilde koruyan Yasemin Sakallıoğlu ve İbrahim Büyükak’ın başrollerini paylaştığı komedi filmi ‘Mutluyuz’

Amerika yapımı 2 korku filmi de vizyonda bugün; Lori Evans Taylor yönetmenliğinde çekilen Karanlık Ruhlar ve Bishal Dutta’nın İçimdeki Şeytan filmi. Dram-Romantik kategorisinde film arayanlar için de Love Actually ve May December bugün vizyonda.

2023 yılı üzüntünün ve sosyal acıların hayatımızda bu kadar bariz şekilde var olduğu son yıl olsun. Giderken kötü her şeyi de beraberinde götürsün ve haftanın ilk gününde yeni yıla başlarken tüm güzellikler bir anda etrafımızı sarsın. Biraz ütopik istekler olsa da, kim bilir bir bakmışız olmuş..