​GERÇEKTEN SIKILMADIK MI AMA ARTIK?

Milena Berfin GÜLDOĞAN
Tüm Yazıları
Yabancılarda 'gore' diye bir kelime var, Tarantino sinemasından bahsedilirken çok kullanılır.

Yabancılarda ‘gore’ diye bir kelime var, Tarantino sinemasından bahsedilirken çok kullanılır. Vahşetin ve kanın doğru ancak fazla kullanılması hali yani anlayacağınız… Benim için Türk korku filmlerinde en ‘gore’ sahnelerin olduğu filmlerden biri Alper Mestçi’nin Siccin’idir. Beni bilen bilir konu Türk yapımı korku filmleri olunca fazlasıyla eleştirel yaklaşan biriyim -burada bile sizinle daha önce paylaştım bu durumu...- İşte tam da bu yüzden ‘iyi’ dediğim bir korku filmi yönetmeninin elinden ‘Haile 2’ filminin çıktığını görmek beni üzüyor. Bugün vizyona giren ‘Haile 2: Var mı, Yok mu?’ filminin fragmanını izlerken artık birbirinin benzeri bu senaryolardan gerçekten ne kadar sıkıldığımı hatırladım. Farklı senaryolar yazabilecek cesur senaristlere ve bu senaryolara güvenebilecek yapımcılara ihtiyacı var yerli sinemanın. Filme gelecek olursak çok da yorum yapıp kalp kırmak istemem; Gülhan Şen’e olan hayranlığım objektifliğimi elimden alıyor…

Vizyona bir şans vermek isteyenler için güzel önerilerim de var; özlediğimiz Johnny Depp oyunculuğuna doyacağımız Jeanne du Barry filmi de bugün vizyona girdi. Maiwenn’in yönetmen koltuğunda oturduğu film; basamakları hızlıca tırmanarak bulunduğu sosyal statüden kaçmaya çalışan Jeanne Vaubernler’in hikayesini konu ediyor.

Ayrıca Viyana Devlet Operası’na bambaşka bir açıdan bakmak ve cazibeleri karşısında büyülenmek isteyenler için de ‘Viyana Operası: Sahne Arkası’ belgeseli vizyonda.

Sofia Coppola’nın 2000 yapımı klasik eseri ‘Virgin Suicides’ 13 Aralık’ta Başka Sinema’da sevenleri için tekrar beyaz perdede olacak; ilgilenenlere duyurulur.

Aralık ayı sergi rehberi

Aralık ayında görmeniz gereken birkaç sergiyi de tekrar hatırlatmak isterim. 17 Aralık’a kadar Ekavart Gallery’de ziyaretçilerini bekleyen Sonsuzluğun İzinde sergisini; 20 Aralık’a kadar Ferda Art Platform’da Cabin Fantastic sergisini; 22 Aralık’a kadar Müze Gazhane’de İstanbul Comics Art Festival’i ve 7 Ocak’a kadar Bu Biraz Leke Bırakabilir sergisini ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Eskihisar

Bugün İstanbul’un biraz dışında bir rota hazırladım size. Gebze her ne kadar Kocaeli’ne bağlı olsa da ulaşımın da kolay olmasından sebep; İstanbulluların kaçış noktalarından biri olarak hep ilk sıralarda... Eskihisar İstanbul’dan uzaklaşmadan Ege’nin sakin ve sessiz bir balıkçı kasabasında hissetmek için en doğru lokasyonlardan... Osman Hamdi Bey’in hayatının son birkaç yılını özellikle de yaz aylarını geçirdiği ve çizimini kendi yaptığı evi şimdilerde müze. Bu müzenin çok güzel bir de bahçesi var. Müzede Osman Hamdi Bey’in kişisel eşyalarını ve tablolarını görebilirsiniz. 

Müze çıkışında meydandaki butik dükkanlara göz atabilir ardından sahilinde yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş yaptığınız bu yol boyunca balıkçılar, kordon, Eskihisar Kalesi size eşlik edecek. Sıcak havalarda ve kalabalık zamanında gezmek yerine tam da şimdi hafif bir sonbahar gününde Eskihisar’ı keşfetmenizi öneririm.