ALADAĞ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA AKGEDİK: ÜLKEMİZİ BİRLİKTE KORUYACAĞIZ

Neşe BERBER 01 Şub 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Misafirperver, yemeğini paylaşan ve gülümseyerek bakan yörük insanları, yüreği temiz, sıcak insanların şehri diyen Aladağ Belediye Başkanı Mustafa AKGEDİK, Aladağ'ın, son günlerde yaşanan yurt yangını ile adını duyurmuş olması için "Yüreğimiz yandı, böyle tanınmak istemezdik" dedi.

Kadınların kazandığı para daha bereketli oluyor. Kadın üretecek, bizde pazarlayıp onlara para kazandıracağız.

“Derelere makine yerleştirdik çakıltaşı çıkarıyoruz köyün taşını köyün yoluna döşüyoruz. Doğa'yı kullanıyoruz. Köyde kumtaşı var onu biz yollara döşüyoruz. Kaynağı verimli kullanmak amaç. Hem organik hemde belediye'ye gelir kaynağı yaratmış oluyoruz diyen " diye konuşan Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik ile röportajımızdan bazı satır başları şöyle; Yangında içimiz yandı, çocuklarımızın aileleri ile birlikte olmaya devam ediyoruz. Zamanım sürekli burada geçiyor. Halkla birlikte oluyorum. Belediye kapısı sürekli halka açık. Kimin bir derdi olursa gelir. Boş zamanlarda atölye’de belediye için çalışmalar yaparım. Aladağı herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. Doğası muhteşem. Başkan  Mustafa AKGEDİK YeniBirlik'e hakkında ve çalışmalarında merak edilenleri anlattı.

Aladağ’da turizm etkilimi?

Aladağ aslında, turizm bölgesi ama tanınmıyor, eksikliğimiz tanıtımda. İnsanlar burayı bilmediği için yeterli ziyaretçimiz yok. Son iki yıldır bununla ilgili çalışmalar başlattık. Doğa yürüyüşcülerinin mekanı haline geldi Aladağ. Burası yeşili, suyu ve doğal güzellikleri ile muhteşem bir yer. Türkiye'nin yüzde yirmiyedisi orman düşünün Aladağ'da orman alanı yüzde yetmiş altı büyük bir oranda orman ile kaplıyız. 200 ila 2000 rakım arasında yaşam var. Suları, ormanları, doğal suları, gölleri ve insanları ile harika bir yer Aladağ.

En önemli gelir kaynağınız nedir?

Önceleri ormancılık geçim kaynağı olmuş, nüfus azalınca etkisini biraz kaybetti. Aladağ’ın asıl geçim kaynağı madencilik. Türkiye'nin krom ihtiyacının yüzde otuzunu burdan karşılıyoruz. Ülkeye katma değeri çok fazla. Bölgemizde oniki tane hidroelektrik santrali var. Adana'nın en verimli ilçelerinden biri Aladağ. Hayvancılık eskiden yapılıyordu. Şimdi Tarım ve Hayvancılık'ta yeniden bir atılım yapmak üzereyiz.  Altı gölet inşaatı yapılıyor, tarım alanlarımızı sulamaya yeterli hale getireceğiz. Sebze ve meyve üretimimizin artmasını sağlayacak.

Tarım ve Hayvancılık teşvik çalışmaları yapıyormusunuz?

Vatandaşı buna teşvik etmeliyiz. Hükumetin her türlü desteği var bu konuda,  insanlar hayvancılığı daha ciddi yaparlarsa başka bir iş yapmaya ihtiyaçları kalmayacak. Kendini ve ailesini doyurabilecek bir iş hayvancılık. Türkiye'de çok önemli bir iş haline geldi hayvancılık. Bu bölgenin et, süt ürünleri çok kıymetli. Yedikleri doğal otlar, yüksek rakımda yetişdikleri için çok lezzetli ürünler oluyor. İnsanlar sıraya giriyor buradaki ürünler için.

Aladağ’ın kadınları neler yapıyor onlara proje üretiyormusunuz?

Para kazanan kadınlar daha mutlu oluyor

Kadınların kazandığı para daha bereketli oluyor. Kadın üretecek, bizde onları pazarlayıp onlara para kazandıracağız. Akören bölgemizde üretilen ürünler yüzde yüz organik ürünler biz bu ürünleri paketletip, satışını sağlayacağız. Vatandaş toplayıp getirecekler, kadınlarımız paketleyecek 'Aladağ' markasını vurup satışını sağlayacağız. Biz vatandaşa katkı sağlayacağız. Yeterki insanlar kazansın. Çilek projesi başlatıyoruz. Birkaç köyde bunu yapmaya başlayacağız. Dağdan ürünleri toplayıp paketleyip satacağız. Aladağ'ın ikibin rakımlarda arı çiçekleri toplayıp bal yapıyor. Aladağ'ın ürünleri yüzdeyüz doğal. Para kazanan kadın hem mutlu olur, hem özgüveni olur hemde ailesine katkı sunar.

GÜLÜMSEYEN İNSANLAR ŞEHRİ ALADAĞ

Kapısını açan, misafirperver, yemeğini paylaşan ve gülümseyerek size bakan insanları var Aladağ'ın. Yörük insanaları yüreği temiz ve gülümseyen insanlardır.

Biz Aladağ için çalışıyoruz, halka nasıl daha iyi hizmet ederiz onu araştırıyoruz. Derelere makine yerleştirdik çakıltaşı çıkarıyoruz ve onu kullanıyoruz. Köyün taşını köyün yoluna döşüyoruz. Doğa'yı kullanıyoruz. Dışardan satın almıyoruz.  Köyde kumtaşı var onu biz yollara döşüyoruz. Güzel bir taş, otantik bir görüntüsü var. Doğadaki ahşapı kullanıyoruz. Kaynağı verimli kullanmak amaç. Çevrede ne bulursak onu kullanıyoruz. Hem organik oluyor, güzel oluyor hemde belediye'nin gelir kaynağını daha idareli kullanmış oluyoruz.."

MEYDAN YAYLASI

Aladağ ilçesinden 6 km'lik stabilize bir yolla ulaşılır. İlçeden minibüs ve taksi kiralamak mümkündür. 1700 m. yükseklikte bulunan yayla ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içedir. Telefon ve elektriğin mevcut olduğu yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap ve taş yapılar bulunmaktadır. Ormanlık alan kıyısına kamp kurulabilir. Yaylada kır lokantaları, yöresel kahvehaneler ve bakkallar hizmet vermektedir.

YEDİGÖLLER

Yedigöller mevkii 3500 m. yüksekliktedir. İrili ufaklı yedi adet buzul göl vardır. Bu göller IV.jeolojik zamanda meydana gelen buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Buraya IV.jeolojik zamanda buzullar yerleşmiş ve yerleştikleri alanı oymuşlardır.İklimdeki ısınmaya bağlı olarak buzullar ortadan kalktıktan sonra ise çevresi sarp ve yüksek doruklarla çevrili genişçe bir oyuk ortaya çıkmıştır.Yedigöller mevkiinde önce buzullaşmanın daha sonra ise karstlaşma olayının (Kireçtaşlarının erimesi) etkisiyle küçük çukurlar (sirk çukurluğu) meydana gelmiştir.İlkbahar sonu ve yaz başlarında gerek kar sularının erimesi gerekse yağmur sularının bu çukurlara dolması ile çok sayıda göl oluşmaktadır. Temmuz başlarında göl sayısı 20'yi geçmektedir.Ancak kurak yaz mevsiminde buharlaşmanın etkisiyle bunların birçoğu kurumakta sadece yer altı suyu ile beslenenler kalmaktadır. Yedigöller’in olduğu alan yazın rengarenk alpin çiçekler ile kaplanır.Burayı kamp yeri olarak seçen dağcılar,çevrede 3500 m nin üzerinde yer alan zirvelere tırmanmaktadır.Yedigöller’e yazın Adana’dan yaylacılık amacıyla Yörükler de gelir. Yabancı turistler de bu mevsimde Demirkazık mevkiinden Aladağlar Milli Parkı’na giriş yaparak sırasıyla Yedigöller, Hacer Ormanı ve Kapuzbaşı Şelaleleri’ne kadar olan mesafede tracking (doğa yürüyüşü) yapmaktadır.

İlçeden Yedigöller’e ulaşım sağlanabilmektedir. İlçe merkezinden 46 km uzaklıktaki Kapuzbaşı Şelaleleri’nden sonra Hacer Ormanlarına kadar araçla ulaşım imkanı vardır.Buradan sonra Yedigöller’e yaya olarak 3 – 4 saatte ulaşılabilir.

Ülkemize karşı  yapılan terörist saldırılara yönelik neler söylemek istersiniz?

Toplumu ülkemizi bu milleti bölmeye çalıştıkları hareketler bunlar. Daha öncede 15 Temmuz'da bu ülkeye darbe girişimi yapmaya kalkıştılar. Ülkemizi işgal etmeye çalışan içimizdeki hainler yaptı bunu. Bu ülkeye kendi topu ile kurşun sıktı. Onlara insan bile diyemeyeceğim. Hain çünkü bunu yapanlar. Çok şükür ki bu ülkenin insanları, vatan, millet, bayrak sözkonusu olduğunda hangi siyasi görüşten olursa olsun omuz omuza meydanlara çıktı. Başaramadılar. Terör örgütleri ülkemize saldırıyor. Askerimizi, polisimizi, sivil vatandaşlarımızı şehit ediyorlar. Yedi düvel bize saldırıyor. Bunları tek başına yaptıklarına kimse inanmaz. Ortadoğu'da büyüyen gelişen bir Türkiye var. Türkiye'nin önü açık. Tam bağımsız olma mücadelesi veren bir Türkiye var. Biz ortadoğu'da böyle güçlü bir ülke istemiyoruz diyen diğer ülkelerin bizi karıştırmak için yaptıkları saldırılardır.

Çanakkale ruhu geri geldi

Biz Çanakkale'de nasıl mücadele verdiysek, kadınıyla, çocuğuyla erkeğiyle savaşmışız ozamanda başaramamışsınız, şimdide başaramazsınız. Bu millet dimdik ayakta. Bu milletin devleti olan kutsalına dokunduğunuzda biz tek vücut olup dururuz karşılarında.

945 senedir Anadolu'dayız. 1071 yılından beri Anadolu'da savaşıyoruz. Sürekli bu toprakları koruyoruz. Anadolu dünyanın en önemli coğrafyası. Bu topraklarda gözleri hep olacak. Bin yıldır başaramamışlar, yine başaramayacaklar. 15 Temmuz'da ki ruhu gördüler; Çanakkale ruhu tekrar ortaya çıktı. Halk öyle bir ruh gösterdiki kimse bir daha darbeye cesaret edemeyecek. Tankların önündeki insanlar dünya'ya ders verdi. Anadolu insanın cesaretini gördüler. Bütün dünya birlik ve beraberliğimizi gördü. Bu millet savaşması gerekiyorsa savaşır. Bizim gidecek başka yerimiz yok. Biz birçok mazlumun sığındığı ülkeyiz. Biz bu kaleyi, ülkemizi birlikte  koruyacağız.

Aladağ'da yaşanan acı olay'dan sonra neler yaşandı?

Aladağı doğa güzellikleri ile tanıtmaya çalışıyoruz. Aladağ'da ki yangın ile bütün dünya tanımış oldu. Böyle tanınsın istemezdik elbette, çok üzgünüz.  Evlatlarını kaybetmiş aileler ile birlikte olmaya çalışıyoruz. Acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Onlara destek olmaya çalışıyoruz. Hepsi bizim evlatlarımız gibiydi. Devlet yetkilileri tabii burada aileleri yalnız bırakmıyor. Neye ihtiyaçları varsa gidermeye çalışıyor. Diğer çocukları Kozan yatılı bölge okuluna gönderdik. Yaralı çocuklarımızın tedavileri devam ediyor. Büyük acı, biz ne yaparsak yapalım acılarını hafifletemeyiz elbette, ama elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Benimde on yaşında bir kızım var, kendimi onların yerine koyuyorum büyük acı yaşıyorum. Köyler'de taşımalı eğitim yapılamadığı için mecburen yurtlarda kalıyorlar. Çok zor şartlarda okuyorlar. Bu çocukların okumaktan başka çareleri yok.

Yurtlarla ilgili burada başka bir önlem başlatıldımı?

Türkiye'nin her tarafında yurtlarla ilgili teyakkuza geçildi. Aladağ'da da gerekli her türlü önlemi aldılar. Denetlemeleri yapıyoruz. Bu acı olay tüm Türkiye'yi üzdü. Burada bir şekilde bir ihmal olmuş, oniki can kaybetmişiz, bundan sonra böyle bir olay olmaması için ne yapmamız gerekiyor ona bakmalıyız.

Hiç yolu olmayan yerlere yol yaptık, yapmaya devam ediyoruz

Aladağ'a geri dönüş bekliyormusunuz?

Aladağ'ın Toroslardan gelen suları doğal su. İncelenmesi halinde buradan bir su markası çıkabilir. Değerlendirmek lazım. Hem bölgemize istihdam yaratmış oluruz, amacım bu. Nüfusu çoğaltmamız lazım. İnsanların buradan şehirlere gitmesini engellemeliyiz. Aladağ'a geri dönüş olacak ben buna inanıyorum. Burada tarım hayvancılık yaparak daha çok kazanç sağlayabilir insanlar. Alt yapı sorunlarımız var. Özellikle yol, ulaşım sorunumuz var. Biz üç yıldır yol yapıyoruz. İnsanlar bazen bize esprili yaklaşıyor. 'Ne bitmeyen yol varmış' diye ama öyle biz üç yıldır çalışıyoruz. İlk defa evine yol ulaştırdığımız yerler var.

Aladağ’da gördüğümüz bu sohbetevlerinin amacı ne?

Sohbetevlerimiz insanları birbirine yaklaştırıyor

Çayımızın, yemeğimizin olduğu, misafirleri ağırlayabildiğimiz, insanların birbiri ile sohbet edebildiği evler açtık. İnsanlar buralarda buluşup oturup sohbet ediyor.

Turizm için en görülmeye değer yerleri nereler?

YEMYEŞİL BİR ŞEHİR ALADAĞ

Kopuzbaşı şelalerine bir yol bağladık. Hedefimiz o yolu karayollarına bağlayıp Adana-Kayseri arasında bir hat oluşturmak. Ozaman da ilçenin önünü açmış olacağız. Yolun genişletmesini yaptık, şimdi üzerine bir asfalt yapma gayreti içerisindeyiz. Kopuzbaşı şelaleri Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden birisi.

ŞELALELERİ İLE ÜNLÜ BİR YER ALADAĞ

Küp şelalelerini yeni keşfettik. Daha öncesinde nehir çok çılgın akıyordu, girmemiz mümkün değildi. Sonra hidroelektrik santrali ile nehir tünele alınınca su sakinleşti. Şimdi oradaki güzellikler ortaya çıktı. Bir kanyon yapıyoruz şimdi insanlar rahatça gidebilsin diye. Fotoğrafları görenler gerçek olduğuna inanamıyor. Olağanüstü bir güzelliği var. Herkesin görmesini tavsiye ediyorum. Hem Kozan üzerinden hemde Aladağ'dan gidilebiliyor. Turizm açısından Aladağ'ın tanıtımında bir nirengi noktası yapacağız.