GALATASARAY GELİRDE DE ŞAMPİYON

Bora YARGIÇ 04 Haz 2024

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
2023-2024 Trendyol Süper Ligi'ni 102 puanla tamamlayan Galatasaray, Süper Lig'de 24. Şampiyonluğa ulaşarak rakiplerinle olan şampiyonluk sayısında arayı açtı.

Kurucusu Ali Sami Yen'in felsefesiyle amacı Türk olmayan takımları yenmek olan Galatasaray Spor Kulübü, Süper Lig'de şampiyonluğunun yanı sıra elde ettiği havuz gelirleri ile de finansal tablolarının gelir ve hasılat kalemlerini de artırmış oldu.

UEFA Kupası'nı (şimdiki adıyla UEFA Avrupa Ligi) 1999-2000 sezonunda kazanarak büyük bir başarıya imza atmış, ayrıca 2000 yılında UEFA Süper Kupa'yı da kazanarak Avrupa'da büyük bir çıkış yakalayan Galatasaray Spor Kulübü, bu sezonda Şampiyonlar Liginde başarı için mücadele edecek.

2023-2024 Süper Lig Şampiyonu Galatasaray'ın elde etmiş olduğu 24.Şampiyonluğun, finansal getirisine, gelir ve hasılat kısımlarına Futbol Ekonomisi kapsamında bir göz atalım.

GALATASARAY'IN ELDE ETTİĞİ ŞAMPİYONLUK GELİRİ

11 Ağustos 2023'de başlayan sezonda, Süper Lig’e katılım hakkı olarak başlangıçta 38.3 milyon TL tutarında gelir kazanan Galatasaray Spor Kulübü, 2023-2024 sezonun sonunda sportif karnesine 33 galibiyet ve 3 beraberliğin karşılığında da Süper Lig'de puan priminden 85.9 milyon TL kazandı.

Her şampiyonluk bedelinin 3.375 milyon TL karşılığı olduğu, şampiyonlar payından toplamda 81 milyon TL kazanan Galatasaray Spor Kulübü, Tredyol Süper Ligi'ni 2024 sezonunda lider tamamladığı için 39.8 milyon TL'yi de finansal tablolalarına gelir olarak kaydetti.

Yayın bedelinde federasyon ve alt ligler payı çıktıktan sonra kalan miktardan kulüplere belli kriterlere göre ödeme yapılıyor. Buna göre lige katılım payı olarak 38 milyon 30 bin TL, daha önce yaşanan her şampiyonluk için 3 milyon 375 bin TL, her galibiyet için 2 milyon 488 bin TL, her beraberlik için ise galibiyet priminin yarısı ödeniyor.

Bu finansal rakamları incelediğimizde; 2024 sezonu sonu toplam Süper Lig gelirine baktığımızda tutar 245 milyon TL'ye ulaştı. Bunun yaklaşık 7 milyon Euro'ya karşılık geldiğini hatırlatalım.

Dört büyük kulübün havuz gelirlerinden aldığı pay %36,47 oldu. 

Günün sonunda, Galatasaray Spor Kulübü Süper Havuz Gelirleri karşılığında toplam dağıtılan ödül gelirinin %12'sini kazandığını ilave edelim.

 

SÜPER LİG YAYIN GELİRLERİNDE %141 ARTIŞ

Süper Lig ve 1. Lig’in yayın ihalesini 182 milyon dolarlık teklifle kazanan beIN Media Group, bu meblağın yarısını güncel döviz kurundan, diğer yarısını ise 31,3 liralık kurdan ödeyecek.

2024 yılında yapılan yeni ihale sonucu 182 milyon dolara yükselen yayın gelirinin takımlara, federasyona ve alt lige ne şekilde dağıtılacağına Kulüpler Birliği karar vereceğini belirtelim.

Son 7 sezondur yayın gelirinin paylaşımında, önce federasyona % 4 ve alt liglere % 18’lik dilim ayrılıyor.

Kalan tutarın dağıtımı ise şu şekilde yapılıyor;

- %37’si Süper Lig ekiplerine katılım bedeli olarak eşit şekilde

- %46’sı takımların performansına göre

- %11’i geçmiş yıllarda şampiyonluk yaşayan kulüpler arasında

- % 6’sı sezon sonunda ilk 6’ya giren takımlar arasında pay ediliyor.

 

GALATASARAY'IN ŞAMPİYONLAR LİGİ MUHTEMEL GELİRLERİ  Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde play-off'lara gidecek ve gruplara kaldığı takdirde 18.6 milyon Euro karşılıgında yaklaşık 655 milyon TL giriş geliri elde edecek.

Şampiyonlar ligi gruplarına kalması durumunda ise 13 milyon Euro karşılığında 455 milyon TL yayın gelirini de elde edip finansal tablolarına gelir olarak ilave edecek.

 

HALKA AÇIK SPOR KÜLÜPLERİNİN SON BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Halka açık spor kulüplerimizin en son 29.02.2024 tarihli Finansal Tabloları ve Denetim Raporları KAP’ta yayınlandı.

KAP'ta açıklanan veriler 29.02.2024 dönemi mali tabloları ve finansal durumu gösterdiği için değerlendirmelerimi ve finansal sonuçları açıklanmış olan finansal tablolara göre paylaşacağım.

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un borsaya açık şirketlerinde KAP'ta açıklanan Finansal Tablolarına göre toplam borcunun 35 milyar TL'yi aşmış olduğunu belirtelim.

2024 sezonunda 24.Şampiyonluğu elde eden Galatasaray'ın yanı sıra Trendyol Süper Lig’de mücadele eden Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor’un 2024 sezonunda sahadaki performansları her ne kadar iyi gitse de, bu kulüplerin gündemlerinde geleceklerini belirleyecek olan finansal performansları herzaman belirleyici olacak.

En son elimizde olan KAP’ta açıklanan Finansal Mali Tablolara göre 4 büyüklerin Borç ve Yükümlülük sıralamasını açıklayalım;

Fenerbahçe Futbol A.Ş açıklanan finansal tablolara göre borç ve yükümlülük toplamı  sıralamasında 11,4 milyar TL,

Galatasaray Sportif A.Ş.’de dernek ve diğer ilişkili şirketler/taraflar hariç toplam borcu 10,2 milyar TL,

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ  borç ve yükümlülük toplamı 7,8 milyar TL,

Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği AŞ ise 5,6 milyar TL borç ve yükümlülük ile son sırada yer alıyor.

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’da Net Borç - Alacak Farkı

Sermaye Piyasası Mevzuatına tabi Halka Açık olan Spor Kulüplerinin Kamuyu Aydınlatma Platformuna gönderdiği ve açıklanan denetim raporlarına göre 4 büyük spor kulübü olan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’da raporların görüş kısmında belirtilen Borca Batıklık uyarısı dikkat çekiyor.

Bilançoların Pasif kısmında yer alan Özkaynaklar Halka açık olan Beşiktaş, Fenerbahçe Galatasaray ve Trabzonspor’da negatif bakiye veriyor.

Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP)’ta açıklanan Finansal Tablolara göre;

Beşiktaş A.Ş. Net Borç - Alacak Farkı  –5,7 milyar TL,

Fenerbahçe A.Ş. Net Borç - Alacak Farkı –7,14 milyar TL,

Galatasaray A.Ş. Net Borç - Alacak Farkı  -5,1 milyar TL,

Trabzonspor A.Ş. Net Borç - Alacak Farkı  -3,5 milyar TL,

Özsermaye tarafında ise en yüksek negatif sermaye 31.08.2023 itibariyle Beşiktaş A.Ş’ de.

Bu çerçevede 4 büyük futbol kulübünün son  Finansal Tabloları ve Mali Analizlerimize göre toplam borcunun 35  milyar TL olarak finansal tablolarda karşımıza çıktığını belirtelim.

Sonuç olarak;

2023-2024 Trendyol Süper Ligini 102 puanla tamamlayan Galatasaray, Süper Lig'de 24. Şampiyonluğa ulaştı.

Her platformda ve konuşmalarımda bahsettiğim futbolda sportif başarı kadar finansal başarı en önemli kriterdir. Finansal başarı olmadan sportif başarının olması zorluklar içerir.

2024-2025 Süper Lig Futbol Sezonu gerek finansal ve mali açıdan gerekse sprortif başarı açısından oldukça önemli bir sezon olacak.

Yukarıda yer verdiğimiz Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’ta açıklanan finansal tablo verilerine bakıldığında, tüm spor kulüpleri için istikrarlı ve kayda değer artış gösteren gelir ve hasılat kalemlerinin yaratılması en önemli unsur.

Sportif başarı ile alınabilecek lig şampiyonluğu ve Avrupa kupalarında elde edilebilecek sportif başarılar ile elde edilecek gelirler spor kulüplerinin hem hasılat ve gelir kalemlerinde artışa hem de yeni sponsorluk anlaşmaları ile gelir yaratmalarına neden olacak bu da doğrudan bilançolarına olumlu olarak yansıyacaktır.