KONKORDATO BORSA'YA SIÇRADI

Bora YARGIÇ 27 Ağu 2024

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Konkordato talebinde bulunan şirketleri ve ekonominin gidişatını yakından takip ediyor ve sıklıkla yazılarımda yer veriyorum.

Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık bir şirketin konkordato ilan etmesi, borsada işlem gören bir şirkette ilk kez olmasıyla özellik arz ediyor.  

Halka açık bir şirketin de konkordato ilan etmesi yurt içi piyasalarda hem şaşkınlık hem de piyasaları dikkatle takip etmemiz gerektiğini bir kez daha gösterdi. 

Yaz mevsimini sonlandırdığımız şu günlerde Ağustos 2024 itibariyle Konkordatonun son durumunu ve güncel gelişmelere bir göz atalım. 

Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık şirket de "konkordato" istedi

2024 yılı ilk 7 ayda artarak devam edem konkordato talepleri borsada da etkisini gösterdi. 

Borsa İstanbul'da da işlem gören şirket üç ay süre ile konkordato ilan etti, ve Sermaye Piyasası Kurulunca hisseleri işleme kapatıldı.

Şirketin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerinin aksamaması için 19 Ağustos 2024'te piyasalar kapandıktan sonra konkordato başvurusunda bulunduğunu ve mahkemenin 3 ay süreli konkordato kararı verdiğini bildirmişti.

Şirket ayrıca sermaye artırım sürecinin devam ettiğini ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulunacağını belirtmişti.

1554 şirket Temmuz 2024 itibariyle konkordato talep etti 

Temmuz 2024 itibariyle, 1.554 şirket konkordato talebinde bulundu.

En fazla konkordato talebi ise İstanbul'dan geldi. 

Konkordato Takip sitesinin verilerine göre, 2023 yılında 1.516 şirket konkordato talebinde bulunurken 2024'ün ilk 7 ayında 1.554 şirket konkordato talep etti. 

Açıklanan resmi rakamları incelediğimizde; 2024 Temmuz Ayı itibariyle Türkiye genelinde, 

-1.554 şirketin konkordato talep ettiği; 

- 788 şirket için Geçici Mühlet kararı çıktığı; 

-334 şirketin ise "konkordato" talebine ilişkin herhangi bir ödeme güçlüğü ve finansal bir gereksinimi yokken sırf borçtan kurtulmak için konkordato talebinde bulunduğunu belirtelim. 

Mahkemelerin Temmuz 2024 itibariyle iflas kararı verdiği dosya sayısı ise 55 oldu.

2023 yılında toplam iflas kararı verilen şirket sayısı 65 idi. 

2023 yılında reel sektörün sıkışması, nakit akışının bozulması ve yürürlüğe giren Finansal Yeniden Yapılandırma düzenlemesine rağmen ile 519 şirket konkordato ilan etmişti.

Temmuz 2024' e girdiğimiz şu günlerde şirketlerin konkordato sürecine girmeleri ve talepte bulunmaları hem ekonominin daralması hem de finansal sıkışıklık nedeniyle geçen yılki toplam sayıyı şimdiden aştı. 

Sınırsız bir ömürle kurulan ancak ticari durumları bozulan bu şirketler filmin sonunda konkordato talebinde bulunuyor.

Son üç yılda birçok sektörde bulunan hem KOBİ hem şirket peş peşe konkordato talebinde bulundu. AVM, tekstil, inşaat ve turizm sektörleri konkordato taleplerinde başı çekiyor.

Geçmiş yılları incelediğimizde "konkordato" taleplerinin çoğunlukla Küçük Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) ölçekli işletmelerden geldiğini görüyoruz.

Ancak, son 2 yıldır "konkordato" taleplerinin büyük şirketler ve AVM’lerden geldiğini belirtmiştik. 

Üretim, imalat, tekstil, inşaat ve turizm sektörleri konkordato taleplerinde yoğunluk gösteriyor. 

Açıklanan resmi rakamları incelediğimizde; 2023 yılında Türkiye genelinde, 

-1.516 şirketin konkordato talep ettiği; 

- 519 şirket için Geçici Mühlet kararı çıktığı; 

-408 şirketin ise "konkordato" talebine ilişkin herhangi bir ödeme güçlüğü ve finansal bir gereksinimi yokken sırf borçtan kurtulmak için konkordato talebinde bulunduğunu belirtelim. 

Konkordato'da 2024 gidişatı ne durumda? 

Reel sektördeki şirketler, ekonomik krizleri yara almadan ne yazık ki tamamlayamadı. 2024 yılında da ticari iflaslarda artış devam ediyor. 

2024 yılı Temmuz sonu itibariyle 1.554 şirket kHYPERLINK "https://www.internethaber.com/haber/onkordato" o "onkordato" t "_blank"onkordato başvurunda bulundu.

Ocak 2024 -Temmuz 2024 dönemi ilk 7 aylık konkordato başvurularına baktığımızda toplam 788 şirkete Geçici Mühlet Kararı verildiği, 334 dosya içinde konkordatonun reddi kararı verildiğini görüyoruz.

2023 yılı için yıllık 519 şirkete geçici mühlet kararı verilmişti bu durumda 2024'te ilk 7 ayda bu rakamın 788'e ulaşması konkordato taleplerindeki hızlı artışı bize gösteriyor.

En fazla konkordato talebi inşaat sektöründe 

Önceki yıl en çok konkordato talep eden sektörler tekstil ve inşaat sektörüydü. 

En riskli sektörler listesinde ise ilk sırayı yine inşaat sektörü aldı.

  

Borçlu şirkete "Konkordato" ne fayda sağlıyor?

Konkordatoyu, şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntem olarak da tanımlamamız mümkün.

2024 yılında popülerliği artarak devam eden konkordato taleplerinin arka planında ise; bankalara olan kredi borçlarını ödemekte zorlanan şirketler yer alıyor.

Baştan söyleyelim, borçlu olan bir şirket için konkordato ciddi faydalar sağlıyor.

- Öncelikle; borçlu şirkette vadesi geldiği halde ödenemeyen veya vadesinde ödenmeme tehlikesi altında bulunan borçlar için, vade verilmek veya indirim yapılmak suretiyle borçların ödenebilmesi veya borçlu şirketin muhtemel bir iflâstan kurtulmak için zaman kazanmasına fırsat veriyor. 

Bu sayede borçlular, alacaklıları ile anlaşmak ve bu anlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması suretiyle borçlarını belli bir vade ve/veya tutar üzerinden ödeyebilme imkânı bulabilmektedir.

- Eğer konkordato talebi onaylanırsa, onay ile birlikte borçlu aleyhine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamıyor ve önceden başlamış takipler duruyor. 

-Buna ilave olarak, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları uygulanmıyor, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren süreler işlemiyor. 

Peki "Konkordato" da suistimal var mı?

Önceki yıllarda nispeten sayısı azalan konkordato talebi, ekonomideki daralma, yükselen faizler, artan döviz kurları nedeniyle 2024 yılında yine popülerliğini kazandı. 

Bu durum, "konkordato" müessesesinin Kobi veya şirketler tarafından finansal bir darboğaz veya ödeme güçlüğü çekmemesine rağmen, konkordato yoluyla iflas erteleme seçeneğini kullanma ve bu müesseseyi suistimal etmek olarak değerlendirelim.

Günün sonunda; 2024'ün ilk yedi ayında geçen yılki yıllık konkordato başvurusunu geçen talep artışını da göz önüne aldığımızda HYPERLINK "https://www.paradergi.com.tr/index/konkordato" t "_blank"konkordato müessesesinin iflas ertelemesi olarak kullanılmaya başlanmış olduğunu, 

Bu noktada; iflas erteleme kararı çıkan bir şirketin ortalama 2 yıllık bir sürede tüm borçlarından feragat edebileceğini hatırlatalım.

Makul güvence raporu çok önemli

HYPERLINK "https://muratkiziloz.com.tr/makul-guvence-raporu-kgkkayik-dahil/" t "_self"Makul Güvence Raporu HYPERLINK "https://muratkiziloz.com.tr/konkordato/" t "_self"konkordato ilanı için borçlunun mahkemeye sunması zorunlu olan rapordur. 

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kararında, Konkordato Ön Projesine İlişkin Bağımsız Makul Güvence Raporu örneği yer alıyor.

Anılan örnekte bağımsız denetçi tarafından yapılacak değerlendirmeler ve ulaşılacak sonuçlara göre yer verilmesi ve görüş bildirilmesi gereken hususlar yer almaktadır.

Borçlunun konkordato talebine eklenecek son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, ara bilançolar ile diğer tarihi finansal bilgilerin bağımsız denetimi Bağımsız Denetim Standardına uygun olarak yürütüleceğini ve olumlu görüş veya sınırlı olumlu görüş verildiğini belirtelim.