GALATASARAY VS SPARTA PRAG FİNANSAL ANALİZİ

Bora YARGIÇ 15 Şub 2024

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Türkiye Süper Liginde mücadele son hızla devam ederken, Galatasaray A.Ş. yeniden Avrupa sahnesinde.

En son hatırladığımız, Şampiyonlar Ligi’nde dünyanın piyasa değeri en yüksek futbol kulüplerinden olan Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag'ın olduğu A grubunda  grubu 3. sırada bitiren Galatasaray, yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam ediyor. 

Bugünde, UEFA Avrupa Ligi Play- off turu ilk maçında Galatasaray A.Ş. İstanbul'da kendi sahasında Çekya ekibi AC Sparta Prag ile UEFA Avrupa Liginin ilk maçını oynayacak. 

Futbolun dünyanın en büyük ekonomisini olduğunu sık sık yazılarımda belirtiyorum.

Bu dünyanın en büyük ekonomisinde, milyonlarca dolarlık yayın gelirleri, sponsorluk ve reklam anlaşmaları, maç günü gelirleri, futbolcu sözleşmeleri ve etkileşimde bulunduğu yan sektörler ile futbol artık endüstriyel bir iş kolu ve finansına dönüşmüş durumda.

Bugün de sizlere bu dev futbol endüstrisinin en önemli organizasyonlarından biri olan UEFA Avrupa Ligini Play off mücadelesinde karşılaşacak Galatasaray A.Ş. ve A.C. Sparta Prag'ın piyasa değerlerine (market value) ve son finansal durumlarına bir göz atalım.

GALATASARAY A.Ş. ve AC SPARTA PRAG'ın ŞİRKET DEĞERLERİ

UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Galatasaray A.Ş. bu akşam AC Sparta Prag ile İstanbul'da karşılaşıyor. 

Yukarıda bahsettiğim UEFA Şampiyonlar Ligi A grubunun 3. tamamlayan Galatasaray A.Ş. yoluna Avrupa Liginde devam ediyor. 

2023/2024 sezonunda gerek Avrupa kaşılaşmalarından elde etmiş gelirler, gerekse Türkiye’nin en yüksek bedelli transfer ücretini elde eden Galatasaray A.Ş. sportif başarının yanı sıra finasal başarınında mali tablolarına yansıması için yoğun çaba sarfediyor.

Galatasaray A.Ş. ile AC Sparta Prag'ın şirket değerlerini (market value) incelediğimizde son durumda;

Galatasaray A.Ş.'nin 210 milyon Euro,

AC Sparta Prag'nın     55 milyon Euro, 

Buna göre, Galatasaray A.Ş.'nin şirket değerinin AC Sparta Parg'ın şirket değerinden yaklaşık 4 kat daha fazla değerli olduğunu belirtelim.

AC Sparta Prag'ın piyasa değeri en yüksek oyuncularının ise;

-Ladislav Krejci   5 milyon Euro,

-Martin Vitik         5 milyon Euro,

210 milyon Euro'luk piayasa değeri olan Galatasaray A.Ş. nin en değerli futbolcularına geldiğimizde;

-Wilfred Zaha  24 milyon Euro

-Tete               20 milyon Euro  oldugunu görüyoruz.

GALATASARAY A.Ş.'den REKOR TRANSFER BEDELLİ SATIŞ 

Galatasaray A.Ş'den Bayern Munih'e transfer olan Sacha Boey, Türk futbol tarihinin en yüksek bonservis bedeli ödenen transferi oldu.

KAP açıklamasına göre; Galatasaray, Sacha Boey'in transfer bedeli 30 milyon Euro garanti ücret ve ekstra performansa bağlı olarak 5 milyon Euro daha alacak.

Toplamda 35 milyon Euro’yu bulan transfer ücreti ile Sacha Boey ilk sırada yer alırken, Cenk Tosun 22,5 milyon Euro ile ikinci sırada.

İlave olarak, Galatasaray A.Ş.'nin tekstil sektöründe faaliyet gösteren Yünsa ile sponsorluk sözleşmesi imzalamış oldugunu da hatırlatalım. 

GALATASARAY A.Ş.'nin SON AÇIKLANAN 30.11.2023 MALİ TABLOLARINA GÖRE KARLILIK DURUMU 

Özel hesap dönemini kullanan halka açık spor kulüplerimizin en son 30.11.2023 tarihli Finansal Tabloları ve Denetim Raporları KAP’ta yayınlandı. 

Öncelikle, 30 Kasım 2023 itibariyle halka açık dört büyük futbol kulübünün kulübün toplam borcu artamaya devam ediyor. 

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un borsaya açık şirketlerinde toplam borcunun 30 Kasım 2023 itibariyle 30 milyar lirayı aşmış olduğunu hatırlatalım.

Trendyol Süper Lig’de mücadele eden 4 büyük takım Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un 2023-2024 sezonunda sahadaki performansları her ne kadar iyi gitse de, bu kulüplerin gündemlerinde geleceklerini belirleyecek olan finansal performansları her zaman belirleyici olacak.

30 Kasım 2023 tarihli KAP’ta açıklanan Finansal Mali Tablolara göre 4 büyüklerin Mali Tablolarında yer alan Kar-Zarar sıralamasını açıklayalım; 

Halka açık 4 büyük futbol kulübümüzün 2'si 30.11.2023 finansal tablolarına göre 6 aylık dönem kar'ı açıklarken diğer 2 takım dönem zararı açıkladılar.

KAP’ta açıklan 30.11.2023 Finansal Tablolarına göre: 

-Fenerbahçe A.Ş; 663 milyon TL Dönem Karı

-Galatasaray A.Ş.;  34 milyon TL Dönem Karı,

-Beşiktaş A.Ş.; - 459 milyon TL Dönem Zararı,

-Trabzonspor A.Ş.; -854 milyon TL Dönem Zararı, 

KAP’ta açıklan Finansal Tabolalara göre 30 Kasım 2023 itibariyle, 

Dönem Zararları en fazla olan kulüp Trabzonspor A.Ş. oldu. 

Trabzonspor A.Ş. -854 milyon TL ile 4 büyük futbol takımı içerisinde en fazla zarar açıklayan futbol kulübü oldu.

GALATASARAY A.Ş.'nin ŞAMPİYONLAR LİGİNDEKİ ŞİRKET DEĞERİ

Şampiyonlar Ligi Gruplarına kalan takımların 2023/2024 sezonu Şirket Değerleri’ne bir hatırlayalım.

Öncelikle, temsilcimiz Galatasaray A.Ş.’nin bulunduğu A Grubunda 4 futbol takımın Şirket Değerleri şu şekilde sıralanıyor: 

A grubunda Manchester United 1.070 milyar EU ile ilk sırada. 

Hemen peşinden Bayern Munih 1.061 milyar EU ile takip ediyor.

Galatasaray SK 210 milyon EU şirket değeri ile grupta 3. en değerli takım.

A grubunda 4. Takım olan Cophenhagen FC’nin şirket değeri ise 71 milyon Euro.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin (UCL) Milyar Euro'luk kadro değeri olan iki kulübün karşılaşacağı ve Galatasaray’ın içinde bulunduğu tek grup olan A grubunda, Manchester United ve Bayern Münih karşı karşıya gelmiş ve A grubundan Bayern Münih ve Kopenhag FC gruptan çıkmıştı. 

Sonuç olarak;

Bu akşam UEFA Avrupa Ligi Play off müsabakasında yazımda piyasa değerleri ve en değerli futbolcularını inceledeğimiz Galatasaray A.Ş. ve AC Sparta Prag'ın futbol müsabakasına tanıklık edeceğiz.

Her platformda ve konuşmalarımda bahsettiğim futbolda sportif başarı kadar finansal başarı en önemli kriterdir. Finansal başarı olmadan sportif başarının olması zorluklar içerir.

Helm Türkiye liginde hem de Avrupa Ligi Play off 'da mücadele eden Galatasaray A.Ş. için bu yıl gerek finansal ve mali açıdan gerekse sprortif başarı açısından oldukça önemli bir sezon.

Yukarıda yer verdiğimiz Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’ta açıklanan finansal tablo verilerine bakıldığında, tüm spor kulüpleri için istikrarlı ve kayda değer artış gösteren gelir ve hasılat kalemlerinin yaratılması en önemli unsur. 

Sportif başarı ile alınabilecek lig şampiyonluğu ve Avrupa kupalarında elde edilebilecek sportif başarılar ile elde edilecek gelirler spor kulüplerinin hem hasılat ve gelir kalemlerinde artışa hem de yeni sponsorluk anlaşmaları ile gelir yaratmalarına neden olacak bu da doğrudan bilançolarına olumlu olarak yansıyacaktır. 

Bu akşam Avrupa Liginde yoluna devam edip mücadele edecek olan Galatasaray A.Ş.'ye başarılar diliyorum.