BURADAN BAKINCA ÖLÜRÜM TÜRKİYE'M- ORTADOĞU- HARRİS

Yaşar İÇEN 25 Tem 2024

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Sözleriyle ve tüm hücrelerimize işleyen muhteşem nağmesiyle bizi bizden alan, keyifle eşlik ettiren, evlatlarımıza aktarılan "Ölürüm Türkiye'm" şarkısı neden bir "eziyetmiş" gibi paylaşıldı ki? Keşke olmasaydı zira Türkiye kurumsal ve köklü bir devlettir bu tür yansımalara ihtiyacı yoktur…

Mersin’de gözaltına alınan terör örgütü yandaşlarına dinletilen Ölürüm Türkiye’m şarkısı bir anda yayıldı sosyal medyadan fakat benim devletimi temsil edenler keşke böylesi bir boşluğa düşmeseydi dedikten sonra Suriye ve Irak’tan yansıyan son dakikaları yorumlamak istiyorum bugün.


Bu aralar Irak’ı ve Suriye’yi daha fazla takip ediyor ve yazıyorum çünkü gündem oldukça yoğun güneyimizde. Bu yoğunluğun ve sıcaklığın ilk hedefinde de Türkiye var elbette zira yaşanan tüm akıl tutulmalarına direnç gösteren tek ülke Türkiye şu an tüm dünyada.

ÖNCELİKLE IRAK DİYELİM


Türkiye’nin yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği sonucunda Irak Meclisi yapılacak tüm resmi yazışmalarda terör örgütü PKK’nın “yasaklı” tanımlamasıyla yer almasını kabul etti. Bu kararın altında hem Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşit’in hem de Başbakan Muhammed Sudani’nin imzası yer aldı. Türkiye bu kararı “umut verici” bir kazanım olarak değerlendirdi. Bu karar Türkiye’nin bölgede yürüttüğü terörle mücadelenin olumlu yönde ilerlediğinin, bölgeye güç verdiğinin, daha fazla huzur talebinin olduğunun bir kanıtıdır. Türkiye’nin Irak’tan beklediği karar PKK’nın resmiyette “terör örgütü” tanımlamasıyla yer alması olsa da ilk etapta böyle bir kararın gelmeyeceğini ben biliyordum çünkü PKK’nın onlarca yıldır Irak siyasetine, bürokrasisine, diplomasisine, iş dünyasına, sivil toplum kuruluşlarına, basınına, medyasına bıraktığı derin izleri bir anda yok etmek imkansız elbette.
Yavaş yavaş….
İnanıyorum ki en kısa zamanda “Yasaklı” tanımlamasından sonra “terör örgütü” tanımlamasını da kabul edecek ve içeride büyük bir “kurumsal temizliğe” de başlayacak Irak Yönetimi.
Irak’taki önemli bir diğer başlıkta Ekim ayına ertelenen bölgesel seçimler meselesi. Bağdat mahkemeleri aldığı bir kararla seçim kotası kriterlerini değiştirmişti. Bu karar KYB(Talabani)’nin ekmeğine yağ sürerken KDP(Barzani) ve Türkmenler tarafından hoş karşılanmadı.
Tüm itirazlara rağmen Irak Anayasa Mahkemesi de aldığı bu değişiklik kararından dönmedi.

SURİYE İYİCE ISINDI


Suriye artık beni hiç şaşırtmıyor çünkü ön gördüğüm, yazdığım, dile getirdiğim cümleler doğrultusunda bir aksiyon tablosu çiziliyor Suriye’ye dair… PKK/YPG/SDG yürüttüğü kulis çalışmaları sonucunda giderek etki ve yetki sahibi olmaya başladı Suriye’de ve Irak’ta.
Dün Irak istihbarat kaynaklarından ulaşan bir haberle adeta “malumun ilanı” yaşandı.
PKK’nın Suriye ayağı olan Suriye Demokratik Güçleri(SDG), IŞİD terör örgütünden hüküm giymiş 1200 üst düzey yetkili ve militanı çıkarılan genel af kapsamında serbest bıraktı. Bunların 470’i Irak vatandaşı, geri kalanları ise diğer ülke vatandaşları…

Tam da burada benim aklıma birkaç soru geliyor;
1) IŞİD bağımsız bir başlık mı PKK’nın bir parçası mı?
2) Bu af kararı karşılığında SDG neyin pazarlığını yaptı ve kazandı?
3) Salıverilen IŞİD’liler şimdi nereye dahil olacak ve hangi alanda görev alacak?

Velhasılı kelam Suriye; daha çok su alacak ve su aldıkça bünyesinde yer alan “usta yüzücüler” dışında herkesi dibe çekecek gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gerçekleştirdiği grup toplantısında söylediği “samimi olan tüm komşularımızla iletişim ve uzlaşı köprülerimiz her zaman hazır” özetine Suriye tarafından “ABD desturuyla” bir cevap geleceğini düşünüyorum.
Ve elbette ki adaylıktan çekilen Joe Biden’ın yerine gelmesi beklenen Kamala Harris’e dair de birkaç cümle zikretmek istiyorum Ortadoğu üzerine.
Çok büyük bir ihtimalle ABD’nin yeni başkanı olmasını beklediğim Kamala Harris, “Obama’nın başlattığı Ortadoğu sürecine yüzyılın son noktasını koymayı deneyecek!”
Bugünün son cümlesi olarak da Kamala Harris’in Ortadoğu ajandasını hiç de iç açıcı görmediğimi söylemek istiyorum.