Kösem Sultandan alınacak ibret - II

"…Artık Osmanlı Devleti tarihinde ilk defa bir Vâlide Sultan naibe-i saltanat olmuş ve resmen yönetimin başına geçmişti. Valide Kösem Mahpeyker Sultan Hazretleri… Tabii ki, o zamana kadar kurduğu bütün sosyal ağlar da eskisine göre çok daha kuvvetli bir hale gelmişti.

Pazartesi 22 Temmuz 2024 03:00
KÖSEM SULTAN'DAN ALINACAK İBRET - I

Cennetmekân İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif şöyle demişti: "Tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? [Safahat: Yedinci Kitap, Kıssadan Hisse]. Mehmet Akif ERSOY.

Cumartesi 20 Temmuz 2024 03:00
KÜRESEL EMPERYALİZMİN KÜLTÜREL YANSIMASI

Geçen yazıda sosyal ağlardan bahsetmiştim. Sosyal ağlar bireylerin kendi hayatlarındaki hedeflerine ulaşabilmek için dahil oldukları her çeşit insan grubunu tanımlamaktaydı. Bir birey kendi hayat hedefleriyle uyumlu ve bu hedeflere ulaşmasını kolaylaştıracak sosyal ağa kendi tercihiyle girer ve yine sosyal ağa mensubiyetin kendisine maliyeti yararlarından fazla olduğunda ise çıkar. Ancak bazı geniş sosyal ağlar vardır ki, buna girmek de, çıkmak da insan iradesine değil toplumsal teamüllere ve üretim tarzına bağlıdır. Bu sosyal ağlar millet, ümmet ve sınıftı.

Cumartesi 13 Temmuz 2024 03:00
SOSYAL AĞ ANALİZİ: BİREY TOPLULUKLAR VE TOPLUM

İnsanları tanımlayan ve diğer canlılardan ayıran iki temel özellik vardır: Kendisini, etrafındaki insanları ve yaşadığı doğayı tanımasına ve ona bir anlam vermesine yetecek bir kavrama gücü (akıl) ve diğer canlılardaki içgüdüsel sürü anlayışı yerine kendi iradeleri ile bir araya gelerek çok kalabalık gruplar halinde hareket edebilme kabiliyeti.

Pazartesi 08 Temmuz 2024 03:00
MÜTAREKE MÜNEVVERLERİ - I

Bu YeniBirlik'te yazdığım 600'üncü yazı. Her zaman sıcak ağabeylikleri ve dostluklarıyla yanımda olan Avni Özgürel ve Okan Sarıkaya'ya teşekkür ederim. İnşallah 1000'inci yazıyı görürüz.

Cumartesi 29 Haziran 2024 03:00
POPÜLİST SAĞIN YÜKSELİŞİNDE KÜRESELLEŞMENİN ETKİSİ

Öncelikle bütün okuyucularımın Bayramını Tebrik ederim. Allah hepimize sağlık, mutluluk ve esenlik versin. İkinci olarak da bütün Babaların Babalar günü kutlarım. Ebedi aleme göçmüş Babalarımıza da Allah rahmet niyaz ederim.

Pazartesi 17 Haziran 2024 03:00
AVRUPA PARLAMENTOSUNDA POPÜLİST SAĞIN YÜKSELİŞİ

Daha önce bu köşede popülist sağ siyaset hakkında birkaç yazı yazmıştım. Geleneksel burjuva demokrasisinde şehirli orta ve yüksek gelirli sınıfların çıkarlarını temsil eden ve eğitimli elitlerin çoğunlukla tercih ettiği Merkez Sağ partilerin yerini Soğuk Savaş sonrasında yavaş yavaş alt gelir gruplarının ve lümpen proletaryanın temsilcisi konumunda olan popülist sağ partiler almaktaydı. Merkez sağ partilerin sağ kanatları ile merkez sol partilerin kaybettiği işçi sınıfı oyları bu popülist sağ partilere akmaya başlamıştı. Bunun temel sebebi olarak küreselleşmenin yarattığı değişimin milli devletleri ve burjuva demokrasilerini zayıflatan etkilerini göstermiştim.

Cumartesi 15 Haziran 2024 03:00