Sıcaklar sadece bedenimizi değil ruhumuzu da terletiyor

Esra TANRIVERDİ 22 Tem 2024

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
​Sevgili okurlarım, Oldukça sıcak günlerden geçiyoruz. Kuru sıcak neyse de işin içine nem girince hem bedenimiz hem ruhumuz terliyor. Klima ve vantilatör satışlarında bu yıl patlama olmuş. Su parası da bu yaz çok gelecek gibi!

Son yıllarda iklim değişikliği sorunu ve yeşil alanların git gide kaybolması hayatın her alanında olumsuz etkilere sahip. Bildiğiniz gibi iklim değişikliği, nemin artmasında büyük rol oynuyor. Nemin insan psikolojisindeki etkisi ise oldukça ilginç. Psikolog ve aynı zamanda çevresel psikoloji uzmanı Renee Lertzman iklim değişikliği ile psikoloji arasındaki bağı eko-melankoli terimi ile kavramlaştırıyor.

Lertzman’ın çalışmaları genellikle insanların çevresel sorunlara nasıl tepki gösterdiği ve bu tepkilerin nasıl yönetilebileceği üzerine odaklanmakta. Özellikle iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik konularında duygusal ve psikolojik boyutları incelemekte.
Havadaki nem miktarının yüzde 100 olması, havanın suyla tamamen doymuş olması demek. Nem oranı yükseldiğinde, hissedilen sıcaklık da artıyor. Ciltte buharlaşma yavaşladığından, vücut yeteri kadar soğuyamıyor bu nedenle de kişi nefes almakta zorlanıyor ve bunalmaya başlıyor. Sıcak hava ve yüksek nem, bıkkınlık, tahammülsüzlük, öfkelenme ve genel bir isteksizlik haliyle birlikte konsantrasyonda azalma, sıvı ve mineral kaybına yol açıyor. Nem arttıkça mutluluk, sevecenlik ve dinç olmak gibi kendimizi iyi hissetmemize neden olan duygular azalıyor.
Amerika’da sıcak havalarda daha fazla korna çalındığına dair çalışmalar mevcut. Özellikle tahammülsüzlük ve öfke durumları sıcaklarla beraber artmakta.
Sıcak ve nem en çok kadınları ve gençleri etkiliyor. Ancak asıl etkilenen sınıf psikolojik sorunlarla mücadele eden insanlar.
Yüksek nemle birlikte kişide görülen başlıca psikolojik belirtiler şöyle:
• Zihinsel yorgunluk.
• Stres.
• Anksiyete
• Depresyon
• Öfke
• Refleks zayıflığı
• Halsizlik.
• Uykusuzluk
• Karamsarlık.
• Dikkat eksikliği
• İntihar düşüncesinde artış
Peki ne yapalım? 
Bol bol sıvı tüketin, vücudun dengesi bozulmasın. Özellikle su, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler, vücudun mineral dengesini korumakta. Şüphesiz sıcak havalarda tercih edilen kıyafetler de büyük önem taşıyor. Pamuk oranı yüksek ve vücuda yapışmayan açık renkli kıyafetler giymek, vücudu daha rahat hissettirdiği için stresi azaltabilmektedir.
Prof. Dr. Arif Verimli hoca da geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı: “Sıcakların psikiyatrik durumla ilişkisi kesin. Özellikle Bipolar, Şizoaffektif, Psikotik özelikli Depresyonlar ve Panik Atak risk altında. Gerekirse dışarı çıkmayın.”
Bireylerin kendinde psikolojik, ruhsal değişiklikler fark etmeleri durumunda mutlaka profesyonelden destek almalarını öneririm. Şu nem nemenem bir şey ki hem binayı hem insanı yıkıyor!