OLMAYINCA OLMUYOR

ANIL KARTAL 15 Ağu 2024

ANIL KARTAL
Tüm Yazıları
Fenerbahçe, eşleşmenin ilk maçında son dakikalarda yediği golün bedelini ağır ödedi.

Bu gol, Fenerbahçe'nin ikinci maçtaki oyun planını kökten değiştirdi ve Lille'i daha avantajlı bir konuma getirdi. Lugano maçında sakatlanın Fred'in bu maçta yer alamayacağı belliydi. Bir oyuncunun bir takımı bu kadar yukarı çekip, yokluğunda da oyunu tamamen aşağı çekmesi kabul edilebilir bir durum değil. Fred'siz oynayan Fenerbahçe, bir de Ferdi'nin eksikliğiyle maça pek de avantajlı başlamadı. Lille, yine beşli savunma ile maça çıktı. Ferdi'nin oynamamasıyla Jayden Oosterwolde sol beke geçti, orta sahada ise İsmail ve Mert Hakan ikilisi vardı. 

Ancak belirtmek gerekir ki, 120 dakika boyunca Fenerbahçe'nin orta sahası oldukça kopuktu. Özellikle ön alan baskısı yapıldığında, önde pres yapan oyuncularla arka dörtlünün mesafesi çok uzundu. Fenerbahçe, takım halinde baskı yapma konusunda sınıfta kaldı. Lille ise alanları iyi kapatarak, takım halinde oldukça düzenli savunma yaptı. İlk yarıda Fenerbahçe'nin kopuk oyunu, oyuncuların daha fazla koşarak daha fazla efor sarf etmesine neden oldu. Buna rağmen takımın kondisyonunda büyük gelişmeler gördüm.

İlk yarının sonuna doğru, Fenerbahçe'nin uzaktan şutlarla etkili olduğu dakikalar oldu. Ancak Fenerbahçe'nin turu geçmek için skor bulması gerekirken, ilk yarı bittiğinde topa sahip olma oranı yüzde 35 Fenerbahçe, yüzde 65 Lille idi. Gol beklentisi ise Fenerbahçe için 0.43, Lille için 0.64'tü. Bu istatistikler Fenerbahçe adına pek iç açıcı değildi. İkinci yarı başladığında, Fenerbahçe'nin tur için iki farklı galibiyete, en azından maçı uzatmaya götürmek için tek farklı galibiyete ihtiyacı vardı. Zaman zaman oyuna hükmetse de, Fenerbahçe dakika 80'e kadar istediği oyunu sahaya yansıtamadı. 

Lille, oyun planını başarıyla uyguladı. Dakika 81'i gösterdiğinde, Lille sağ bek ve 8 numara değişiklikleri yapınca oyun planları bozuldu, Fenerbahçe etkisini artırdı. 3 forvet ile sahada olan Fenerbahçe, rakibin kendi kalesine attığı golle maçı uzatmaya götürdü. Uzatmalarda etkisini artıran Fenerbahçe, 109 dakikada gelen kırmızı kart ile maçı penaltılara kalmadan bitirme hayalleri kurarken, kaderin cilvesiyle 118 dakikada gelen penaltı golüyle bu hayaller suya düştü. Bu sonuçla Fenerbahçe, artık rotayı Avrupa Ligi'ne çevirdi. 

Not: Fenerbahçe-Sevilla maçında sahaya atılan yabancı madde sonucunda oyun dakikalarca durmuş ve Fenerbahçe tempo kaybetmişti. Dün, Fenerbahçe-Lille maçında yine aynı kale arkası tarafından sahaya yabancı madde atıldı. Umarım bu şahıs kameralar aracılığıyla tespit edilip, ömür boyu bütün maçlara girişi yasaklanır.