İzmir Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.01.2024 17:01 Güncelleme: 26.01.2024 17:27

İzmir'de Namazgah Hamamı hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen tarihi Namazgah Hamamı, bölgenin ihtiyacını karşılamak ve kadın istihdamına katkı sağlamak için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından yeniden hizmete açıldı.
İzmir'de Namazgah Hamamı hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pazaryeri Mahallesi'nde yer alan tarihi Namazgah Hamamı’nın restorasyonunun ardından günlük faaliyetine başlayabilmesi için tadilat ve bakım işlemlerini tamamladı.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akça “Bu girişimi çok önemli bir girişim olarak görüyoruz. Biz vakıf olarak kadınların kalkınmadaki liderliğini güçlendirmek için çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda da yeni alanlarda yeni iş modelleri yaratmaya çalışıyoruz. Hamam işletmek yeni bir iş alanı değil ama geleneksel bir iş alanı. Biz bunu yeniden canlandırmak istiyoruz. Hamam işletmeciliği esasında geçmişte de erkeklerden çok kadınların işi. Öte yandan enerji ve suyun bu kadar pahalandığı bir dönemde artık kolektif hizmet alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. ” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Cittaslow projesi kapsamında, Pazaryeri Mahallesi’nde yaklaşık 400 mahalle sakiniyle anketler ve derinlemesine görüşmeler yapılarak mahalledeki sorunlar belirlendi. Mahalle sakinlerinin talepleri doğrultusunda, Sarımsak Sokak'ta "Sakin Mekan" açıldı. Mahalle analizinde ortaya çıkan sorunlar arasında istihdam sorunu ve hanelerde banyo eksikliği tespit edildi.

Bölgenin düşük gelir ve istihdam seviyeleri ile kadınların çalışma hayatına katılamaması gibi sorunlar birleşince, iki temel sorunu bir arada çözmek için Namazgah Hamamı'nın restore edilerek tekrar açılma kararı alındı. 16. Yüzyıl sonu ya da 17. Yüzyıl başında inşa edildiği kabul edilen Namazgah Hamamı’nın restorasyonu tamamlanarak hamamın işlevinin sürdürülmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Hamamın işletmesini Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı üstlendi. Hamam yenilenen haliyle haftanın 6 günü kadınlara hizmet verecek.