Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 07.05.2024 12:01 Güncelleme: 07.05.2024 14:25

Çin ile Fransa arasında 20'ye yakın iş birliği anlaşması imzalandı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Paris'te Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. İki taraf görüşmeleri neticesinde Orta Doğu'daki  durum, yapay zeka ile küresel yönetişim, biyoçeşitlilik ve deniz, tarım konularında dört ortak açıklama yayımlanırken, bakanlıklar arası değişim, yeşil kalkınma ve ekolojik dönüşüm, havacılık, üzüm yetiştiriciliği, standartizasyon gibi çeşitli alanlarda 20'ye yakın ikili iş birliği belgesi de imzaladı.
Çin ile Fransa arasında 20'ye yakın iş birliği anlaşması imzalandı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Paris’te Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. İki taraf görüşmeleri neticesinde Orta Doğu’daki  durum, yapay zeka ile küresel yönetişim, biyoçeşitlilik ve deniz, tarım konularında dört ortak açıklama yayımlanırken, bakanlıklar arası değişim, yeşil kalkınma ve ekolojik dönüşüm, havacılık, üzüm yetiştiriciliği, standartizasyon gibi çeşitli alanlarda 20’ye yakın ikili iş birliği belgesi de imzaladı.

Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Çin Xi Jinping, iki ülkenin stratejik koordinasyonu korumaya, birbirlerinin temel çıkarlarına saygı göstermeye, ikili ilişkilerinin stratejik istikrarını güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Xi, Çin’in, Fransa’dan daha fazla kaliteli ürünleri ithalat  ederek  “Fransa’daki çiftliklerden Çin sofralarına” mekanizmasının daha pratik sonuçlar vermesini sağlamaya hazır  olduğunu belirtti. Xi, Fransa’nın Çin’e daha fazla ileri teknoloji içeren, yüksek katma değeri taşıyan ürünleri ihraç etmesini temenni ettiklerini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Fransa-Çin stratejik ortaklığının verimli olmasını temenni ettiklerine dikkat çekerek, Fransa tarafının Çin’e daha fazla tarımsal ürün ihraç etmeye, kendi piyasasının Çin’e açılmasını teşvik etmeye, Çin işletmelerine karşı ayrımcı bir politika izlememeye, daha fazla Çin şirketinin Fransa’da yatırım yapmasını hızlandırmaya  hazır olduğunu kaydetti.

Macron, Çin ile havacılık, uzay ve sivil amaçlı nükleer enerji alanlarında iş birliğini pekiştirmeye, bu yılki Çin-Fransa kültür ve turizm yılını birlikte düzenlemeye hazır olduklarını belirtti.