PAŞASUYU VADİSİ'NİN BİYOLOJİK YAPISI-2

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
Paşasuyu Vadisi, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer almaktadır. İzmit'in kuzey doğusunda bulunan vadi, Karadeniz ve Akdeniz ikliminin kesiştiği 'Marmara Geçiş İklimi' içerisinde bulunmaktadır.

Kocaeli’de bitki örtüsü, genelde Marmara Bölgesi özelliğini taşımakla birlikte, kıyısıyla dağlık alanlar arasında önemli farklılıklar görülür. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gidildikçe, Karadeniz’e özgü bitki topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlar.

Bitki türleri

Paşasuyu Vadisi içerisinde iğne yapraklı ağaçlar ile geniş yapraklı ağaçların eşit bir şekilde varlığını görebiliriz. Kanyon içerisinde yaygın olarak Çınar ve Kızılağaç bulunmaktadır. Bu ağaçların hemen üst kısmı maki toplukları ile çevrilidir. Bu maki topluluklar içerisinde Fındık, Kestane, Defne ve Kocayemiş ağaçları uzanmaktadır. Daha üst seviyeleri ise meşe ve iğne yapraklı ağaçlar kaplamaktadır. Meşenin yoğun olduğu alanlarda bolca mantar türü de varlığını sürdürmektedir.

Çiçek türleri

Türkiye, bitki çeşitliliği ve sayısal çokluğuyla dikkati çeken bir ülkedir. Tür sayısı açısından tüm komşu ülkelerden çok daha zengin olan ülkemizde yaklaşık on bin çeşit bitki bulunmaktadır. Türkiye, dünyanın bitki bölgelerinden ‘Akdeniz Bitki Bölgesi’ne girer. Ülkemizdeki bitki örtüsünün dağılışında iklim, toprağın türü ve yüzey şekilleri etken olmaktadır. Türkiye’de bunlara bağlı olarak üç farklı bitki topluluğu bulunur. Bunlar Akdeniz, Karadeniz ve iç bölgelerin bitki topluluklarıdır. Kocaeli’de ise daha çok Akdeniz ve Karadeniz bitki topluluklarına rastlanır. Paşasuyu Vadisi’nde Siklamen, Çiğdem, Menekşe, Papatya, Deve dikeni gibi hemen hemen herkesin tanıyabileceği türler bulunmaktadır.

Yaban yaşamı

Kocaeli sınırları içerisinde bölgeye ait çok ender hayvan türleri yaşama ortamı olan alanlar bulunmamaktadır. Karasal türler ve aynı türe ait topluluklar olarak; sürüngenler (Kaplumbağa, Büyük yeşilkertenkele, Lekeli ince kertenkele), kuşlar (Alakarga, Serçe, Çulluk, Bıldırcın, Kara ördek, Üveyik, Atmaca, Doğan, Şahin, Küçük kartal, Sülün, Sığırcık, Kızıl gagalı dağ kargası, memeliler (Tavşan, Tilki, Çakal, Alacasansar, Yaban domuzu, Orman oyucu faresi, Kurt, Sincap, Kunduz, Karaca, Geyik) bulunmaktadır. Paşasuyu Vadisi’nin hayvan varlığı için yapmış olduğumuz gözlemlerde, bölgeye has bir türe rastlamadık. Vadi içerisinde çok sayıda kelebek, kaplumbağa ve böcekler gibi türler bulunmaktadır. Yıl içerişimde kesintisiz akan su kaynağı içerisinde tek bir balık türüne dahi denk gelmedik. Paşasuyu Vadisi, kapsamlı bir biyolojik çeşitlilik araştırmasını hak eden nitelikte bir doğal ve kültürel değerimiz.