2030'A DOĞRU HİNDİSTAN VE RUSYA'NIN ROLÜ

Hakan DİKMEN 25 Ağu 2024

Hakan DİKMEN
Tüm Yazıları
Küresel yaşamda bazı ülkeler bazı tarihlerde önemli roller üstleniyorlar.

Ben bu rolün ekonomik ve siyasi olarak planlandığını ve uygulamaya konduğunu düşünüyorum. Yine de bazı kesimlerin daha kaderci olmasını da anlıyorum. Ama bugün Rusya ile Hindistan’ın 2030 yılına doğru giderken bu iki ülkenin ortak hareket etme konusunu araştırdım.

İlk olarak temel taşı olan Stratejik ve Ekonomik Ortaklıkları

2030'a yaklaşırken, Hindistan ve Rusya arasındaki stratejik ve ekonomik ortaklık önemli ölçüde derinleşecek. Her iki ülke de ikili ticareti 2030 yılına kadar 100 milyar doların üzerine çıkarmak için iddialı bir hedef belirledi. Bu hedef, ticaret için ulusal para birimlerinin kullanılmasına, ticaret yollarının genişletilmesine ve enerji, tarım, altyapı ve dijital ekonomi gibi sektörlerde iş birliğinin artırılmasına odaklanılmasıyla desteklenmektedir. Moskova'da düzenlenen 22. Yıllık İkili Zirve, her iki ülkenin de ticaret engellerini ortadan kaldırma, gümrük prosedürlerini optimize etme ve yatırımları ve ortak projeleri teşvik etme taahhüdünü vurguladı. Bu ortaklık sadece ekonomik kazanımlarla ilgili değil, aynı zamanda küresel jeopolitik zorluklar karşısında dayanıklı ve sürdürülebilir bir ilişki geliştirmekle de ilgilidir. Zaten Hindistan ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık geleneksel olarak beş ana bileşene dayanmaktadır: Siyaset, güvenlik, sivil nükleer enerji, terörle mücadele iş birliği ve uzay. Enerji iş birliği, Hindistan-Rusya ilişkisinin temel taşı olmaya devam ediyor. Her iki ülke de nükleer enerji ve petrol rafinerisi de dahil olmak üzere enerji sektöründeki iş birliğini derinleştirmek için çalışıyor. Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru ve Chennai-Vladivostok Deniz Hattı gibi yeni ticaret yollarının geliştirilmesinin kargo cirosunu artırması ve daha sorunsuz ticareti kolaylaştırması bekleniyor.

Siyasi ve Stratejik Yakınsama da önemli

Siyasi olarak Hindistan ve Rusya, güven, karşılıklı anlayış ve stratejik yakınlaşmaya dayalı "Özel ve Ayrıcalıklı Stratejik Ortaklığı" paylaşmaya devam etmektedir. Hindistan'ın 2023'te ŞİÖ ve G20 Dönem Başkanlığı ve Rusya'nın 2024'te BRICS Dönem Başkanlığı da dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde düzenli ikili angajmanlar bu ortaklığı daha da güçlendirmiştir. Bu durumu Stratejistler, Hindistan-Rusya ortaklığını karmaşık jeopolitik ortamda dengeleyici bir eylem olarak görüyorlar. Bu iki ülke arasındaki iş birliği, Batılı güçlerin etkisine karşı bir denge ve çok kutuplu bir dünya düzenini sağlamanın bir yolu olarak belirlenmiş. Ticaret için ulusal para birimlerini kullanmaya odaklanmak, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak ve Batı yaptırımlarının etkisini hafifletmek için stratejik bir hamle olarak da görülüyor.

Komplo Teorisyenlerinin Görüşleri

Komplo teorisyenleri sık sık Hindistan-Rusya ortaklığının ardındaki daha derin nedenler hakkında spekülasyon yapıyorlar. Bazıları, bu ittifakın Batılı güçlerin egemenliğine meydan okumak ve yeni bir dünya düzeni yaratmak için daha geniş bir stratejinin parçası olduğunu öne sürüyor. Diğerleri, enerji iş birliğine ve yeni ticaret yollarına odaklanmanın, bölgede stratejik avantajlar elde etmeyi amaçlayan daha gizli operasyonlar için bir örtü olduğuna inanıyor. Yani, 2030'a doğru ilerlerken, Hindistan-Rusya ortaklığı küresel jeopolitik ve ekonomik manzarayı şekillendirmede çok önemli bir rol oynamaya hazırlanıyor. İddialı ticaret hedefleri, derinleşen enerji iş birliği ve stratejik yakınlaşma ile bu ortaklık, çok kutuplu bir dünya düzeninin temel taşı olmaya hazırlanıyor.