Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.08.2024 18:00 Güncelleme: 30.08.2024 07:43

Yeşil enerjiye en çok yatırım yapan ülke: Çin

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında Çin'in Enerji Dönüşümü isimli beyaz kitap hakkında bilgiler verildi.
Yeşil enerjiye en çok yatırım yapan ülke: Çin

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında Çin’in Enerji Dönüşümü isimli beyaz kitap hakkında bilgiler verildi.

Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Wan Jinsong, basın toplantısında Çin Medya Grubu muhabirinin sorularını yanıtlayarak beş açıdan ülkenin enerji dönüşümünde elde edilen başarıları şöyle açıkladı:

Birincisi, Çin’in enerji dönüşümü, temiz enerjiyi hızlı bir gelişme yörüngesine oturtuyor. 2023 yılı itibarıyla, temiz enerji kaynaklarından elektrik üretimi ülkedeki toplam elektrik üretiminin yüzde 40’ını oluşturarak 3,8 trilyon kilovatt saati buldu. Bu pay, 10 yıl öncesine göre 15 puan arttı. 

İkinci olarak, enerji dönüşümü, ülkenin ekonomik ve toplumsal açılardan yüksek nitelikli kalkınmasına destek sağlamaktadır. Son 10 yılda enerji alanındaki sabit sermaye yatırımı 39 trilyon yuana ulaşmış oldu.

Üçüncüsü, enerji dönüşümü halkın güzel yaşam taleplerine garanti sağladı. Ülkedeki enerjide arz ve talep dengesi korunurken, enerji fiyatları esas olarak istikrar içinde tutuluyor.

Dördüncüsü, enerji dönüşümünün gelişimi ile ekolojik ortamın yüksek seviyede korunması koordineli bir şekilde ilerletiliyor. GSYİH birim başına düşen enerji tüketimi 2012 yılına oranla yüzde 26 azaldı. 

Son olarak, Çin’in enerji dönüşümü, küresel enerji düşümüne ve temiz bir dünya inşasına büyük katkılarda bulunuyor. 2023 yılında Çin enerji dönüşümüne 676 milyar ABD doları yatırımla dünyada bu alana en çok yatırım yapan ülke konumuna geldi. Çin’den ihraç edilen rüzgâr enerjisi ve güneş panelleri gibi ürünler, ilgili ülkelerde karbondioksit emisyonlarının yaklaşık 810 milyon ton azalmasına yardımcı oldu.

Öte yandan, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nda düzenlenen basın toplantısından alınan bilgilere göre, Kuşak ve Yol işbirliği çerçevesinde Çin, Afrika ülkeleriyle temiz enerji alanındaki işbirliğini ilerletmeye çalışıyor. Afrika ülkelerinde faaliyet gösteren Çinli firmaların çevre dostu enerji projelerine büyük destek veriliyor. Bu sayede Afrika ülkelerdeki elektrik kullanım kapasitesi artarken, bölgedeki enerji dönüşümü de hızlı bir şekilde gelişiyor.