Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.06.2024 07:01 Güncelleme: 15.06.2024 07:23

Vladimir Putin savaşın sona ermesi için Ukrayna'dan yeni taleplerde bulundu

Vladimir Putin savaşı sona erdirmek için Ukrayna'dan yeni taleplerde bulundu. Rusya Devlet Başkanı'nın yeni ültimatomu, yabancı elçilerin Batı liderliğindeki barış planını görüşmek üzere İsviçre'de bir araya geldiği sırada geldi.
Vladimir Putin savaşın sona ermesi için Ukrayna'dan yeni taleplerde bulundu

Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Kiev'in daha fazla toprak vermesini, askerlerini kendi ülkesinin derinliklerine çekmesini ve NATO teklifinden vazgeçmesini talep etti.

Rus dışişleri bakanlığında diplomatlara konuşan Putin, Kiev'de rejim değişikliği ve ülkenin "askerden arındırılmasını" talep ettiği Şubat 2022'de başlattığı geniş çaplı işgalden bu yana ilk kez Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için şartlarını kamuoyu önünde güncelledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Putin'in Ukrayna'dan talepte bulunacak durumda olmadığını ve başlattığı savaşı "eğer isterse bugün" sona erdirebileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ise teklife güvenilemeyeceğini ve Putin'in ateşkes talepleri yerine getirilse bile askeri saldırısını durdurmayacağını söyledi.

Putin, Rusya'nın askeri kontrolü altında tutmadan "ilhak ettiği" topraklar üzerinde hak iddia etmeyi de içeren maksimalist bir tutum sergilediği için yeni şartlar başarısız olacak gibi görünüyor. Putin, Ukrayna birliklerinin Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerinin tamamını terk etmesini ve buraların uluslararası anlaşma ile Rus toprağı ilan edilmesini talep ederek konuyu Rusya için "kapanmış" olarak nitelendirdi.

Putin, "Kiev bu kararı vermeye hazır olduğunu söyler söylemez, bu bölgelerden güçlerini fiilen çekmeye başlar başlamaz ve NATO'ya katılma planlarından vazgeçtiğini resmen ilan eder etmez, hemen o saniye ateşkes emri vereceğiz ve müzakerelere başlayacağız" dedi.

Putin ayrıca ateşkesin ön koşulu olarak Batı'nın Rusya'ya yönelik tüm mali yaptırımları kaldırmasını talep etti. ABD bu hafta Rus bankacılık sektörüne, en büyük Rus borsasında döviz ticaretine, mikroçiplere ve diğer teknolojilere yönelik yaptırımları genişletti. ABD Hazine yetkilileri, Rusya'nın "tam bir savaş ekonomisine geçişini" tamamladığı için Rus mali altyapısını ve üçüncü pazarlara erişimini hedeflediklerini söyledi.

ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7, bu hafta, Rus komşusuna karşı bir yıpratma savaşına dönüşen Ukrayna ekonomisini ayakta tutmaya yardımcı olacak 50 milyar dolarlık bir kredi paketi için Batı'da dondurulan Rus devlet varlıklarını teminat olarak kullanma konusunda anlaştı.

Putin Cuma günü anlaşmayı "hırsızlık" için "bir tür yasal dayanak" sağlama girişimi olarak kınadı. Konuşma sırasında diplomatlara "Tüm hilelere rağmen, bu hırsızlık kesinlikle bir hırsızlık olarak kalacaktır ve cezasız kalmayacaktır." dedi