Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.04.2024 13:00 Güncelleme: 16.04.2024 13:05

Uluslararası piyasalar

Orta Doğu'daki gelişmeler piyasalar üzerinde volatilitiye neden oluyor. Hafta sonu İran'ın İsrail'e hava saldırısı düzenlemesi sonrası yaptığı açıklamalarla tansiyonun düştüğü piyasa, güne pozitif başlasa da gün sonu pay piyasalarında sert satışlarla kapanışlar gerçekleşti.
Uluslararası piyasalar

Orta Doğu'daki gelişmeler piyasalar üzerinde volatilitiye neden oluyor. Hafta sonu İran'ın İsrail'e hava saldırısı düzenlemesi sonrası yaptığı açıklamalarla tansiyonun düştüğü piyasa, güne pozitif başlasa da gün sonu pay piyasalarında sert satışlarla kapanışlar gerçekleşti. Akşam saatlerinde İsrail Savaş Kabinesi’nin hafta sonu İran’ın yaptığı saldırıya karşılık verme kararını açıklaması ve İran’ın da muhtemel saldırıya daha güçlü yanıt veririz haberleri ile piyasalarda tansiyon yeniden yükseldi. Bölgeden gelecek haber akışları piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. ABD tarafında perakende satış rakamları beklentilerin üzerinde bir artış kaydederken, ABD’de güçlü gelen ekonomik veriler ve Fed’e yönelik azalan faiz indirim beklentilerinin etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2023 Kasım’dan bu yana ilk kez %4,60’lı seviyeleri test etti. Gerek perakende verisi gerek jeopolitik riskler nedeniyle küresel dolar endeksi DXY yeniden 106 seviyeleri üstüne çıktı. Eurodolar paritesi 1,06 seviyelerine doğru geri çekildiği izlendi. ABD borsaları sert değer kayıpları yaşarken emtialar cephesinde yükselişler hakimdi. Güvenli liman olarak görülen ons altında gün sonuna doğru alımlar güç kazanırken brent petrolde yeniden 90 dolar seviyelerine yükseldi. Euro Bölgesinde sanayi üretimi, şubat ayında bir önceki aya göre %0,8 artarken, yıllık bazda %6,4 düştü.'ECB üyelerinden Kazimir ve Rehn, enflasyondaki kalıcı düşüş göz önünde bulundurulduğunda ve enflasyon beklendiği gibi geriler ise ECB’nin haziran ayında faiz indirimine gidebileceğini açıkladılar.ECB/Simkus ise bu yıl 3 faiz indiriminin olasılığının %50 den yüksek olduğunu açıkladı.Piyasalar ECB’nin haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini %92 olarak fiyatlıyor.

Bugün ekonomik takvimde Euro Bölgesi ve Almanya ZEW güven endeks verileri  ABD sanayi üretim ve kapasite kullanım oraı  açıklanacak. Akşam BOE Başkanı Bailey ile 20:15 de FED Başkanı Powell'ın konuşmaları yakından takip edilecek. Orta Doğu'dan gelecek haber akışları piyasalarda oynaklığa neden olması beklenebilir.

Kaynak Gedik Yatırım