Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.04.2024 13:00 Güncelleme: 30.04.2024 15:04

Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar, Fed'in faiz kararını bekliyor. Yarın açıklanacak FED faiz kararında herhangi bir değişim beklenmezken Powell'ın şahin tonda mesajlarına devam edeceği bekleniyor.
Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar, Fed'in faiz kararını bekliyor. Yarın açıklanacak FED faiz kararında herhangi bir değişim beklenmezken Powell'ın şahin tonda mesajlarına devam edeceği bekleniyor. Son dönemdeki, ekonomik veriler ve Fed üyelerinin konuşmaları faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden olduğu için yarınki toplantıda bu konuya yönelik ipuçları aranacak. Fed'in bir süreden beri güçlü istihdama vurgu yapması, çarşamba ADP ve cuma günü açıklanacak TDI verilerini önemli kılıyor. Özellikle TDI verisinin beklentilerden yüksek gelmesi risk iştahını baskılayacaktır.Fed kararı öncesi küresel piyasalarda temkinli seyirlerin bugünde devam etmesi beklenebilir. ABD ve Avrupa'da açıklanacak verilerin etkisi sınırlı kalabilir.Dolar endeksi 1,06 seviyesine doğru ataklar sonrası geri çekilse de bölgeden uzaklaşmıyor.ABD 10 yıllık tahvil  faizi ise 4,60 üstünde kalıcı olmaya devam ediyor.Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da öncü enflasyon verileri açıklandı. Ülkede nisan ayında AB uyumlu enflasyon enerji desteğinin sonlanmasıyla Aralık ayından beri ilk kez %2,4 seviyesine yükseldi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Euro bölgesi enflasyonunun %2'ye geri dönme yolunda olduğunu ancak bu sürecin inişli çıkışlı olacağını ve jeopolitik gerilimlerin fiyat artışı üzerinde yukarı yönlü bir risk oluşturduğunu söyledi. ECB üyesi Pierre Wunsch ise "Her toplantıda faiz indirimi yapacağımızı söylememeliyiz" diyerek, haziran ayında ilk faiz indirimi sonrasında piyasalara mesaj verdi.Bugün açıklanan veride Almanya perakende satışlar yükseliş kaydederken işsizlik oranı beklentilere paralel %5,9 açıklandı. Hafta sonu İsrail-Hamas arasında esir takasının ve ateşkesin gerçekleşebileceği haberleriyle petrol fiyatlarında geri çekilme görüldü. Ons altın ise hem jeopolitik tansiyonun düşmesi hem de FED'in faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ile gerilerken,Çin'in rezerv artırmak için alım yapması, aşağı yönlü baskıları önüne geçiyor.

Bugün,Euro Bölgesinden önemli veriler karşılanacak.ECB faiz kararında etki etmesi beklenen Euro Bölgesi Tüfe ve büyüme verileri takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım