Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.06.2024 12:00 Güncelleme: 17.06.2024 12:09

Uluslararası piyasalar

Veri akışının sakin olduğu haftanın son işlem gününde, Michigan Üniversitesi Tüketici güven endeksi beklentilerin de altında gelerek son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Uluslararası piyasalar

Veri akışının sakin olduğu haftanın son işlem gününde, Michigan Üniversitesi Tüketici güven endeksi beklentilerin de altında gelerek son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi,65,6. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri %3,3 ile değişmezken uzun vadeli enflasyon beklentileri %3’den %3,1’e çıktı. Fed üyesi Mester yaptığı açıklamada, enflasyonun duraksamasının ardından tekrar düşüşe geçtiğini, faiz indirimi için enflasyon verilerinin birkaç ay daha gerileme göstermesini beklediklerini açıkladı.

Mayıs ayı enflasyon verileri piyasalara ümit verse de son toplantıda FED üyelerinin bu yıl faiz indirim tahminlerini 3'den 1 e indirmesi piyasalarda dalgalanmaya yol açtı. Dolar endeksi yeniden 105 seviyesi üstünde işlem görmeye başladı.ABD borsaları ise karışık görünüm devam ediyor.Özellikle teknoloji şirketlerinde gelen beklenti üstü bilançolar ve haber akışları Nasdaq'da pozitif ayrışmaya neden oluyor ve tarihi zirveler test ediliyor.Bugün ABD tarafında önemli veri akışı bulunmazken hafta genelinde parakende satışlar,sanayi üretim ve son işlem gününde PMI verleri takip edilecek.Eurp Bölgesinde ise faiz indirim sonrası gelen açıklamalar,temkinli duruşun devam edeceğine işaret ediyor.ECB Başkanı Lagarde, büyük bir şok veya aşağı yönlü risk gerçekleşmediği sürece  enflasyonun 2025 ‘in ikinci yarısında %2’ye düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti. ECB üyesi Centono, ECB’nin faiz indirim sonrası verilere bağlı kalmasını ve ihtiyatlı olması gerektiğini vurguladı. İngiltere Merkez Bankası anketine göre ,12 aylık enflasyon beklentileri %2,8 den %2,6’ya geriledi. ECB’den sonra BoE’ın önümüzdeki aylar faiz indirimine gideceği beklentileri güçlendi.Her ne kadar açıklamalar ve veriler gelsede Avrupa piyasalarında gündem siyasi gelişmeler.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın güçlenmesi ve Fransa'da erken seçimde aşırı sağ partinin kazanma ihtimali,bölge borsaları üstünde baskı yaratıyor.Seçim sürecine kadar siyasi gelişmelerin gerek pay piyasaları gerek pariteler üstünde baskı yaratacağı düşüncesine devam ediyoruz.Bugün Euro Bölgesinde veri akışı bulunmazken ECB Başekonomistii Lane açıklamalrı takip edilecek.Hafta genelinde ise yarın Euor Bölgesi, çarşamna İngiltere ve perşembe günü Almanya enflasyon verileri takip edilecek.FOMC toplantı sonrası altınve gümüşte volatilite devam ederken petrol tarafında Opec'den gelen talebe yönelik açıklamalar ile gücünü koruduğu görülüyor.

Kaynak: Gedik Yatırım