Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.05.2024 12:00 Güncelleme: 23.05.2024 13:58

Türkoğlu: Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Gemlik ilçesindeki Borusan Holding'e ait işyerindeki işten çıkarmalarla ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
Türkoğlu: Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır

Son 1 yılda sendikal örgütlenme çalışmalarına başlayan işçilerin bu girişimlerinden sonra yaşadıklarını anlatan Türkoğlu, "Liman-İş Sendikası çoğunluğu da elde etti ancak hem işçi sayılarında oynamalar hem de bir kısım sendikalı olan işçilerin işten çıkarılmasıyla itiraz süreci başladı." dedi.

Yaşanan problemlerin son bulması için işveren adına genel müdür ile Liman-İş Sendikası'nın yetkilileri arasında geçen ay bir mutabakat yapıldığını aktaran Türkoğlu, "Orada 4 konuda uzlaştık. İlki işten çıkarılan arkadaşların geri alınmasıydı. Diğer başlık sendikalaşmanın önüne engel çıkarılmamasıydı. Firmanın yasal haklarını kullanması bir diğer konuydu. En önemlisi ise sendikal faaliyetlerden dolayı hiçbir çalışan hakkında hukuki işlem yapılmamasıydı." ifadesini kullandı.

Bir süre sonra çoğunluk sağlanmaması için işçi sayısında artışlarla karşılaştıklarını, söz verilmesine rağmen 122 işçi hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu dile getiren Türkoğlu, "Buradan bir şey çıkacağı yok ama niyetlerini açık etmiş oldular. Bunlarla da yetinmediler. Son 3 gündür özellikle sendikalaşmada etkin olan 30'u geçen çalışanın da iş akitlerini feshediyorlar." açıklamasını yaptı.

Türkoğlu şöyle devam etti:

"Anlaşılacak bir dille ifade etmek gerekirse; Borusan, 'Siz misin sendikalaşan ve yasal hakkını kullanan' diye insanları utanmadan sıkılmadan ekmeklerinden ediyor. Olmadı, yakışmadı. Böylesine büyük firmaya bu kadar basit bir oyun yakışmadı. Sendikal örgütlenme hakkından dolayı işçinin ve ailelerinin ekmeği ile oynamak yakışmadı. İnsanları onuruyla oynayarak kapıya bırakmaya kalktılar. Burası dingonun ahırı değil"

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Işıkhan'a ve Borusan Holding'in kurucusu Asım Kocabıyık'ın varislerine seslenen Türkoğlu, "Bu durum Sayın Kocabıyık'ın Bursa'ya bıraktığı mirasa yakışmamıştır. Bu durum Gemlik'teki çalışma huzurunu bozacaktır. Bu nedenlerle işçi çıkarmalarına son verilmeli, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Özgürlüklerin ve hakların sonuna kadar kullanılacağı 'Türkiye Yüzyılı'nın sonucu ortadadır." diye ekledi.