Dünya Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 18.03.2024 13:16

"Türkler çok çalışkan ve girişimci"

Ankara'da büyükelçiliğin açılmasıyla iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendiğini, ticaretin arttığını ve gelecekte daha fazla iş birliği olanaklarının ortaya çıkacağını ifade eden El Salvador'un Türkiye Büyükelçisi Héctor Jaime; MAG Genel Yayın Yönetmeni Beril Çavuşoğlu'nun sorularını cevapladı.
"Türkler çok çalışkan ve girişimci"

Türk toplumu, kültürü ve coğrafyası ile ilgili düşünce ve deneyimlerini MAG Okurlarıyla paylaşan Türkiye Büyükelçisi Héctor Jaime Türkiye ile gelecekteki iş birliklerinden bahsetti. “Bursların verilmesi ve diplomatik akademiler arasındaki yakınlaşma yoluyla gelecekte endüstri, teknoloji, güvenlik, turizm ve eğitim alanlarında iş birliğini sağlayacak yasal araçların imzalanmasına olumlu bakıyoruz” açıklamasında bulunan Héctor Jaime sözlerine şöyle devam etti: “Benzer şekilde; inovasyon, hava sahası iş birliği, Uluslararası Deniz Hukuku ve kültür konularında yaklaşımlar başlattık. Bu konularda deneyim ve iyi uygulamaların paylaşıldığı önemli alanların oluşacağına ve bilgi alışverişinin gerçekleşeceğine kesinlikle inanıyoruz. El Salvador, yabancı yatırım akışlarını cezbetme konusunda bölgesel olarak lider konumdadır ve bu durum; ulusal, sosyal ve yasal düzeyde mevcut güvenlik ortamı tarafından desteklenmektedir. Bu ülke tanıtım çabaları, Türkiye’deki çeşitli ilgi alanlarında sunulmuş ve gelecekte sağlamlaşması beklenen önemli yatırım girişimlerine yol açmıştır. Bunlar arasında; liman ve liman terminallerinin modernizasyonu, inşaat sektöründe önemli bir şirketin El Salvador’da bir şubesinin kurulması bulunmaktadır. Öte yandan ülkelerimiz, göç ve iklim değişikliği gibi konulara adil ve çok boyutlu bir perspektiften yaklaşarak çok taraflı düzeyde iş birliğine devam edecektir.”

İki ülke arasındaki benzerliklerden de bahseden Héctor Jaime “Ülkeler arasındaki coğrafi uzaklığa rağmen, uluslarımızın birçok benzerliği paylaştığını bizzat görebildim. El Salvador’da da olduğu gibi, Türklerin çok çalışkan olduklarını ve aynı zamanda mükemmel girişimciler olduklarını, iş yapma konusunda dinamizm ve yetenek gösterdiklerini, günlük olarak deneyimleyebildim. Başka bir konu olarak, toplumun aileye verdiği önemde ve aile içinde aşılanan prensip ve değerlerde bir yakınsama olduğunu düşünüyorum. El Salvador’da olduğu gibi, Türk toplumunda da çok güçlü bir aile birliği var; ebeveynlere ve büyüklere saygı ve sevgi teşvik ediliyor” açıklamasında bulundu.